neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 11480 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1 ... 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431 ... 1148  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 04, 2011 8:40 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Το Περιεχόμενο Των Μακαρισμών(5,3-12)

1.- Ο πρώτος Μακαρισμός (5,3)

Από του 3ου στίχου αρχίζουν οι Μακαρισμοί. Πρώτοι εκ των ανθρώπων οι οποίοι είναι μακαρίζονται "οι πτωχοί τω πνεύματι". Ιδού το περιεχόμενό του:

"Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι,

ότι αυτών έστιν η βασιλεία των ουρανών",

ήτοι μακάριοι και ευτυχισμένοι είναι όσοι συναισθάνονται με ταπεινοφροσύνη το φτωχό τους πνευματικό επίπεδο, διότι δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών.

Κατά τον πρώτο τούτο μακαρισμό, πρώτοι, λοιπόν, μακαρίζονται οι "πτωχοί τω πνεύματι", ήτοι όχι οι πτωχοί ως πράς τα υλικά αγαθά, αλλά οι οικειοποιούμενοι όλες τις αρετές, οι θεωρούντες πάντα ελάχιστα τα χαρίσματά τους και τις αρετές τους και παρακαλούντες το Θεό για την επαύξησή τους. Υπό τον όρο "πνεύμα" δεν μπορεί να νοείται" η ψυχή", όπως ισχυρίζεται ο ιερός Χρυσόστομος. Ο άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται, πάντοτε, "πτωχός τω πνεύματι", να προσφεύγει δε στην πηγή της σοφίας για την ανάπτυξη του πνεύματός του, για την ενίσχυση των πνευματικών του δυνάμεων και ικανοτήτων και για τον πολλαπλασιασμό των χαρίτων και αρετών του. Ο " πτωχός τω πνεύματι" είναι "ο ευσεβής " και "ο κεχρισμενος" από το Θεό ( πρβλ. και Ησαyου 61,1), ο παντοιοτρόπως στερηθείς φυσικών η μη προσόντων και δωρεών και αναμένων την αναπλήρωσή τους από το θεό, προ πάντων δε ο "ταπεινός", ο "ταπεινόφρων", ο "εκουσίαν ταπεινοφροσύνην" δεικνύων (Γρηγόριος ο Νύσσης), όπως υποστηρίζουν οι Χρυσόστομος, Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Νύσσης, Ζιγαβηνός κ.ά.

Δίκαια, λοιπόν, "αυτών έστιν η βασιλεία των ουρανών". Χαρακτηριστική η χρήση του ενεστώτα "εστίν", ήτοι σε χρόνο ενεστώτα, γιατί η βασιλεία των ουρανών υπάρχει, είναι, και είναι για αυτούς, ενώ στους άλλους μακαρισμούς γίνεται χρήση μέλλοντα, για να δηλωθεί, ότι τα στοιχεία αυτά θα εκπληρωθούν στο μέλλον.

"Μακάριοι", είπαμε, σημαίνει ευτυχείς, ευλογημένοι, αλλά στη βασιλεία των ουρανών θα είναι μόνον "μακάριοι", "ευτυχείς", "ευλογημένοι". Ως "πτωχοί τω πνεύματι" θεωρούνται και είναι "μακάριοι" ήδη από τη γη στην επί της γης "Εκκλησία", η οποία παρίσταται ως παράρτημα της "εν ουρανοίς βασιλείας". Θα ολοκληρωθεί δηλ. η μακαριότητά τους στους ουρανούς.

2.- Ο δεύτερος Μακαρισμός (5,4)

Μετά τους "πτωχούς τω πνεύματι" τη δεύτερη θέση κατέχουν οι "πενθούντες": "μακάριοι οι πενθούντες, ότι αυτοί παρακληθήσονται", ήτοι:

μακάριοι και ευτυχισμένοι είναι, όσοι πενθούν για την επικρατούσα κακότητα, διότι αυτοί θα παρηγορηθούν από το Θεό.

Η σειρά των μακαρισμών δεν είναι σε όλους τους κώδικες η ίδια, καθόσον ο τρίτος αναφέρεται ως δεύτερος και ο δεύτερος ως τρίτος. Όλοι θα περίμεναν να μακαρίζονται οι ευρισκόμενοι σε κατάσταση χαράς, οι χαρούμενοι, παραδόξως, όμως, μακαρίζονται οι "πενθούντες", αυτοί τους οποίους οικτίρουν οι άνθρωποι, αυτοί τους οποίους θεωρούν δυστυχισμένους και αθλίους οι άνθρωποι. Εν τούτοις, δεν πρόκειται για τους πενθούντες από απώλεια προσφιλών τους προσώπων ή από απώλεια υλικών πραγμάτων, αλλά για τους πενθούντες για τις αμαρτίες τους και για το κακό που επικρατεί στον κόσμο. Αυτοί μόνο θα παρηγορηθούν από το Θεό. Η εικόνα, βέβαια, είναι παρμένη από κοσμικούς λόγους πενθούντες, από ανθρώπους έχοντες απολέσει προσφιλή τους πρόσωπα.

Μιλώντας για λύπη κατά κόσμον ο θείος Παύλος και λύπη κατά Θεόν, παρατηρεί' η μεν "του κόσμου λύπη θάνατον κατεργάζεται", η δε "κατά Θεόν λύπη μετάνοιαν εις σωτηρίαν αμεταμέλητον κατεργάζεται" (Β' Κορ. 7,10). Ο Ιησούς δε μίλησε για "λυπουμένους", αλλά για "πενθούντες". Οι "πενθούντες", συναισθανόμενοι τα αμαρτήματά τους, μπορούν να χαίρουν, κατά τον Παύλο: "Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε· πάλιν ερώ, χαίρετε" (Φιλιπ. 4,4), και να παρηγορηθούν από το Θεό. Θα παρηγορηθούν δε και εδώ στη γη και στους ουρανούς. Η ελπίδα της απολυτρώσεως δεν αποτελεί παρά παρηγοριά ανυπολόγιστης αξίας. Εις όσους αναφέρονται το ρήμα "παρακληθήσονται" και το ουσιαστικό "παράκληση", σχετίζονται, ετυμολογικά, με τον "Παράκλητο", ο οποίος στάλθηκε, για να παρακαλεί, για να παρηγορεί τους ανθρώπους εδώ στη γη και για να τους εμβάλει τον πόθο της μακαριότητος δια την ουράνια ζωή.

Όσες λύπες κι αν έχουμε εδώ στη γη και όσα πένθη κι αν μας έχουν περιζώσει από διάφορες αιτίες, άμα είμαστε "πενθούντες", κατά την έννοια αυτή εδώ, όταν πενθούμε δηλαδή συνεχώς για τα αμαρτήματά μας, θα παρακληθούμε, θα παρηγορηθούμε από το Θεό. Ώστε, αδελφέ μου, "ει θέλεις παρακαλείσθαι", εάν δηλαδή θέλεις να παρηγορηθείς από το Θεό, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, "πένθει".

Εδώ εγκρύπτεται και η έννοια της χαρμολύπης.

3.- Ο τρίτος Μακαρισμός (5,5)

Μετά τους "πενθούντες", μακαρίζονται "οι πραείς":

"μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην", ήτοι:

μακάριοι είναι, όσοι δειχθούν πράοι, διότι αυτοί θα κληρονομήσουν από το Θεό, από την εδώ κιόλας ζωή, τα αγαθά της ουράνιας κληρονομιάς.

Η κοινωνία και ο κόσμος έχουν ανάγκη από τους ήσυχους και υπομονετικούς ανθρώπους, από τους υπομένοντες με καρτερικότητα ό,τι οι άλλοι τους προσάπτουν και τους επιβάλλουν, από τους απαλλαγμένους από όλα τους τα πάθη, από τους ψυχικά ατάραχους και "αγαλλιώντας τω πνεύματι" (πρβλ. Ματθ. 11,25 = Λουκά 10,21), από αυτούς που δεν αφήνουν "την ψυχήν προς αταξίαν εκφέρεσθαι" (Γρηγόριος Νύσσης ).

Κατά κανόνα, "πραείς" είναι "οι πτωχοί τω πνεύματι". Είναι λάθος να πιστεύουμε, ότι οι "πραείς" δεν οργίζονται, καθόσον και ο Θεός οργίζεται, αλλά δεν αμαρτάνει, παραγγέλλοντας και σε μας δια στόματος του Δαυίδ το "οργίζεσθε και μη αμαρτάνετε"(ψαλμ. 4,4).

Λόγω των αλλεπαλλήλων υποχωρήσεών των οι πράοι στερούνται πολλών υλικών, γηίνων αγαθών, γι' αυτό ο Θεός θα τους καταστήσει κληρονόμους των γηίνων αγαθών (πρβλ. Αποκάλ. 5, 10), ενώ οι θρασείς και αλαζόνες δε θα απολαύσουν ούτε την πατρική κληρονομιά, θα χάσουν δε παράλληλα και την ψυχή τους, κατά τον ιερό Χρυσόστομο.

Η αντίληψη, ότι "οι πραείς" "κληρονομήσουσι την γην", είναι διάχυτη και στην Π.Δ. (πρβλ. ψαλμ 36,11). Δεν είναι ο μόνος μακαρισμός, όπου με τα θεία συνυπονοούνται και τα επίγεια. Ουσιαστικά, σ' όλους τους μακαρισμούς εννoείται απόλαυση ουρανίων και επιγείων αγαθών. Εδώ οι "πραείς" δε θα κληρονομήσουν μόνο τη βασιλεία των ουρανών, αλλά και τη γη της επαγγελίας (πρβλ Γεν. 12,7. 13,15 κ.ά. και Εβρ. 11,9.10). Η γη της επαγγελίας είναι τόπος και προεικόνιση της επουράνιας βασιλείας. Ο Ιησούς από τη γη της επαγγελίας ανάγεται εις την "επουράνιον Ιερουσαλήμ". Τη γη εδώ διεκδικούν με διάφορα μέσα και με όπλα και με βία αντιμαχόμενες ομάδες, ενώ την επουράνια βασιλεία μόνον "οι πραείς" και οι άλλοι μακαριζόμενοι από τον Ιησού Χριστό.

4.- Ο τέταρτος Μακαρισμός (5,6)

Μετά τους "πραείς" μακαρίζονται "οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην" :

"μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην, ότι αυτοί χορτασθήσονται", ήτοι:

μακάριοι είναι, όσοι, κατεχόμενοι από σφοδρή εσωτερική πείνα και δίψα, επιθυμούν τη δικαιοσύνη, διότι αυτοί, ως πεινασμένοι και διψασμένοι, θα χορτασθούν, ικανοποιώντας πλήρως την επιθυμία τους αυτή.

Ο τέταρτος αυτός μακαρισμός εκφράζει την επιθυμία των πεινώντων και διψώντων, γενικά, επιθυμία, η οποία κρίνεται λογική και δίκαιη. Εδώ, όμως, η πείνα και η δίψα αναφέρονται στη δικαιοσύνη. Ενώ έπρεπε να μακαρίζονται οι κάτοχοι της δικαιοσύνης, μακαρίζονται, αντίστοιχα, οι πεινώντες και διψώντες αυτήν. Η κατά τη φαρισαϊκή αντίληψη έννοια της δικαιοσύνης καταρρίπτει τον πάρα πάνω, φαινομενικά, λογικό και δίκαιο μακαρισμό της. Την αντίληψη της φαρισαϊκής αυτής εννοίας της δικαιοσύνης καταρρίπτει και η ρήση "δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης" (Ησαyου 26,9). Ο άνθρωπος δεν πρέπει να επιθυμεί να γίνεται κάτοχος της κατά κόσμον ή - και πλέον χειρότερα - της κατά φαρισαίους δικαιοσύνης, αλλά της κατά Θεόν, της δικαιοσύνης των πνευματικών δυνάμεων των ενοικούντων εν τοις ουρανοίς.

Η ικανοποιούσα τα προσωπικά συμφέροντα δικαιοσύνη, πόρρω απέχει της απονομής της δικαιοσύνης, υπηρετεί την αδικία, την καταπάτηση και παραβίαση του δικαίου. Αυτής της δικαιοσύνης πρέπει να απέχουν τα τέκνα του Θεού, οπότε είναι "οι πεινώντες και διψώντες αυτήν". Οι ίδιοι αυτοί είναι "μακάριοι", διότι εμπράκτως και μετά δυνάμεως και θελήσεως υπηρετούν, υποστηρίζουν και εφαρμόζουν απόλυτα το δίκαιο.

Οι έννοιες της πείνας και της δίψας επέβαλαν τη χρήση του ρήματος "χορτάζομαι", της ίδιας ρίζας με το χορταίνω της δημοτικής. "Οι πεινώντες και διψώντες" όχι τη φαρισαϊκή και κατά κόσμον δικαιοσύνη, αλλά την κατά Θεόν, θα χορτασθούν από την επικρατούσα στις πνευματικές δυνάμεις, τις ενοικούσες εν τοις ουρανοίς, δικαιοσύνη. (πρβλ. Ρωμ. 14,17). Η δικαιοσύνη αυτή είναι αυτή που ανταποκρίνεται και συμβιβάζεται με την επιτέλεση του θελήματος του Θεού, η οποία αποτελούσε και το "βρώμα", ήτοι την τροφή του Ιησού. (βλ. Ιωάν. 4,34. Πρβλ. Ματθ. 3,15).

Η κατά χρόνο μέλλοντα εκφορά του ρήματος εξυπονοεί την ικανοποίηση του χορτασμού στο μέλλον. Μόλις ενοικήσουν στους ουρανούς, θα εκπληρωθεί ο πόθος του χορτασμού της δικαιοσύνης.

5.- Ο πέμπτος Μακαρισμός (5,7)

Μετά τους "πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην", μακαρίζονται "οι ελεήμονες":

"μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσανται", ήτοι:

μακάριοι είναι, όσοι συμμετέχουν και συμπονούν στη δυστυχία του συνανθρώπου τους, διότι αυτοί θα ελεηθούν από το Θεό κατά την τελική κρίση.

Προφανώς, ως "ελεήμονες" δε νοούνται μόνον οι ενισχύοντες οικονομικά πάσχοντες συνανθρώπους τους, αλλά οι συμπαριστάμενοι προς αυτούς παντοιότροπα.

Η λέξη "ελεήμων" συνεκφέρεται στην Π.Δ. με τη λέξη "οικτίρμων" και αποδίδεται κατά κανόνα στο Θεό (πρβλ. ψαλμ. 85,15.102,8. 110,4. 111,4. 114,5. 144,8). Οι παλαιοδιαθηκικές αυτές εκφράσεις έχουν επηρεάσει στη διατύπωση αντιστοίχων και παρεμφερών λειτουργικών εκφράσεων, όπως π.χ.:

"όπως ελεήμων και φιλάνθρωπος Θεός υπάρχεις",

"Κύριε οικτίρμον και ελεήμον, μακρόθυμε και πολυέλεε",

"δια τα ελέη σου και τους οικτιρμούς σου, ους εξέχεας πλουσίως εφ' ημάς",

"Δια των οικτιρμών του μονογενούς σου Υιού" κ.ά.

Από τις εκφράσεις αυτές βλέπουμε, ότι και ο Ιησούς χαρακτηρίζεται ως "ελεήμων" και σ' Αυτόν προσιδιάζει κατ' εξοχήν ο όρος, διότι, "Θεός ων, εγένετο άνθρωπος", "Ίνα ελεήμων γένηται και πιστός αρχιερεύς τα προς τον Θεόν" (Εβρ. 2, 17). Ως λέξη απαντά μόνον εδώ και στην προς Εβρ.2,17.

Όπως μακαρίζονται "οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην", διότι ο Θεός είναι δίκαιος, έτσι μακαρίζονται και "οι ελεήμονες", διότι ο Θεός είναι "ελεήμων και φιλάνθρωπος" (πρβλ. ψαλμ.11,5). Ό,τι είναι ο Θεός, οφείλει να γίνεται και ο άνθρωπος κατ' απομίμηση και κατά χάρη, δηλ. "άγιος" είναι ο Θεός, "άγιος" να γίνει και ο άνθρωπος, "δίκαιος" είναι ο Θεός, "δίκαιος" να γίνει και ο άνθρωπος, "ελεήμων" είναι ο Θεός, "ελεήμων" να γίνει και ο άνθρωπος.(πρβλ. Παροιμ. 17,5. Ιάκ.2, 13 ).

Όσοι, λοιπόν, αποκτήσουν το ιδίωμα τούτο του Θεού, θα απολαύσουν το έλεος του Θεού κατά την εσχάτη ημέρα, χωρίς να στερηθούν τούτο και κατά την επίγεια ζωή τους. Θα επιδείξουν ανθρώπινο έλεος και θα τύχουν θείου και επουρανίου.

6.- Ο έκτος Μακαρισμός (5,8)

Μετά τους "ελεήμονες" μακαρίζονται "οι καθαροί τη καρδία":

"μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται", ήτοι:

μακάριοι είναι, όσοι διακρίνονται για την καθαρότητα της καρδιάς τους, διότι αυτοί θα δουν το Θεό.

Οι καθαροί στην καρδιά είναι εκείνοι, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στο διάβολο να εισέλθει εντός τους και να τους μολύνει, είναι εκείνοι, οι οποίοι έχουν δώσει την καρδιά τους εξ ολοκλήρου στο Θεό, είναι οι μεγαλόκαρδοι, αυτοί που χωρεί στην καρδιά τους ο Θεός και οι άγιοι αυτού και όλοι οι συνάνθρωποί τους, είναι εκείνοι, οι οποίοι έχουν καταστήσει την καρδιά τους κέντρο εκπορεύσεως της αγάπης.

Ο μακαρισμός τούτος σχετίζεται με την έβδομη εντολή, αλλά, ταυτόχρονα, παρουσιάζει και ιδία υπόσταση, ιδία οντότητα. Η έννοια του μακαρισμού είναι ευρύτερη της εννοίας της 7ης εντολής (πρβλ. Ματθ. 5,43 - 48).

Ο μακαρισμός αναφέρεται σ' αυτούς που έχουν συνείδηση της υπάρξεώς τους, της ζωής τους, ανάγονται στη σφαίρα του θείου και ενστερνίζονται τη θέση του πλησίον (πρβλ. Ψαλμ. 23,4). Υπό τις προϋποθέσεις αυτές προφυλάσσονται από κάθε κακό και μολυσμό αμαρτίας, αντιστρατευόμενοι σθεναρώς στο έργο του διαβόλου και αποκρούοντες δυναμικά, κάθε επίθεση και επενέργεια αυτού (πρβλ. Ματθ.6,22).

Όταν κανείς διακρίνεται για την καθαρότητα της καρδιάς του, δεν ελέγχεται ποτέ από τη συνείδησή του.

Αφού η καθαρή καρδιά απομακρύνει το διάβολο, αυτή πληρούται θείας χάριτος.

Να, γιατί θα δουν το Θεό, χωρίς η θέση αυτή να καταργεί άλλη, κατά την οποία "ουδείς Θεόν εώρακε πώποτε" (Ιωάν.1,18, Α' Ιωάν. 47,12). Η καθαρή καρδιά αντανακλά ως κάτοπτρο, ως καθρέπτης, μέσω του οποίου βλέπει κανείς το Θεό. Η ακάθαρτη καρδιά δεν έχει δυνατότητες αντανακλάσεως, αλλά πωρώνεται περισσότερο και συσκοτίζεται, καλυπτομένη από τα έργα του πονηρού.

Η ανθρώπινη φύση δεν μπορεί, βέβαια, να δει τη θεία, αλλά στη ζωή αυτή βλέπουμε το Θεό "δι' εσόπτρου εν αινίγματι", ενώ στην άλλη θα τον δούμε "πρόσωπον προς πρόσωπον" (Α' Κορ. 13, 12). Ουαί, σ όσους δεν μπορούν "δι' εσόπτρου εν αινίγματι" να δουν το Θεό, δηλ. σ' όσους δε βλέπουν το Θεό σα σε καθρέπτη, θαμπά και ατελώς, ώστε να μένουν σ' αυτούς πολλά αινίγματα. Οι ανίδεοι αυτοί της θεότητος, οι αμέτοχοι της θείας χάριτος, οι άθεοι, θα δουν το διάβολο "πρόσωπον προς πρόσωπον", διότι αυτόν είχαν σ' όλη τους τη ζωή στην καρδιά τους, ο διάβολος δηλ. κυριαρχούσε στην ψυχή τους και στο σώμα τους.

7.- Ο έβδομος Μακαρισμός (5,9)

Μετά τους "καθαρούς τη καρδία" μακαρίζονται "οι ειρηνοποιοί":

"μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται", ήτοι:

ευτυχισμένοι και ευλογημένοι είναι, όσοι έχουν μέσα τους την "από Θεού ειρήνη", διότι αυτοί θα αναγορευθούν στους ουρανούς υιοί Θεού.

"Ειρηνοποιοί" είναι οι εμφορούμενοι από την ειρήνη του Θεού, την οποία μεταδίδουν και στους άλλους. Ειδικότερα, "ειρηνοποιοί" είναι αυτοί που καλλιεργούν τις μεταξύ αυτών και του Θεού εναρμόνιες σχέσεις, που προάγουν τις μεταξύ αυτών και των συνανθρώπων τους εναρμόνιες σχέσεις και που ελέγχουν αυστηρά τις μεταξύ αυτών και του εαυτού τους εναρμόνιες σχέσεις. Το τελευταίο τούτο είναι απαραίτητο στοιχείο, διότι, αν κάποιος δεν ειρηνεύσει "το θέλημα της ιδίας σαρκός, μετά του θελήματος της ψυχής αυτού" (Ζιγαβηνός) και αν δεν υποτάξει "το χείρον τω κρείττονι" (Ζιγαβηνός), δεν μπορεί να είναι "ειρηνοποιός".

Αυτοί, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, "και ετέρους στασιάζοντες συνάγωσιν". Κατά το Γρηγόριο Νύσσης, "ειρηνοποιός εστίν ο ειρήνην διδούς άλλω". Ο συγγραφεύς της προς Εβραίους επιστολής παρατηρεί, επιγραμματικά, ότι χωρίς ειρήνη "ουδείς όψεται τον Κύριον" (Εβρ. 12,14), γι' αυτό και συνιστά: "Ειρήνην διώκετε μετά πάντων και τον αγιασμόν" (Εβρ.12,Ι4).

Η έκφραση "ουδείς όψεται τον Κύριον" χωρίς ειρήνη, συνδέει άρρηκτα τον έκτο με τον παρόντα έβδομο μακαρισμό. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο, για να καταστήσει δυνατούς και ικανούς τους ανθρώπους, οι οποίοι "τον Θεόν όψονται", δηλ. να αποκαταλλάξει τα διεστώτα. Ως "άρχων της ειρήνης" ο Κύριος, ειρήνη παρέχει προς πάντας[5]. Όσοι δε αποδέχονται αυτήν, καθίστανται "υιοί Θεού", έχουν το προνόμιο και την "εξουσίαν τέκνα Θεού γενέσθαι" (Ιωάν.1,12). Όσοι επιδιώκουν την ειρήνη του Θεού, συμβιβάζουν τα ασυμβίβαστα, ήτοι είναι μεν "υιοί Θεού", αλλά και "οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης" και ειρήνης, γι' αυτό και στον επόμενο στίχο εξαίρονται, εμφατικά, "οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης".

8.- Ο όγδοος Μακαρισμός (5,10)

Μετά τους "ειρηνοποιούς", λοιπόν, μακαρίζονται "οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης" :

"μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης, ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών", ήτοι:

μακάριοι είναι, όσοι έχουν υποστεί διωγμούς ένεκα της απόλυτης αφοσιώσεώς τους στη δικαιοσύνη του Θεού, διότι δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών.

Υπό τον όρο "δικαιοσύνη" νοούνται όλες οι αρετές, κατά τη χριστιανική διδασκαλία, οι οποίες και ορίζουν τη χριστιανική τελειότητα. Οι αρετές αυτές καθορίζουν τη συμπεριφορά του ανθρώπου προς το Θεό, προς το συνάνθρωπο και προς αυτόν τον εαυτόν του. Ανάλογη, όμως, πρέπει να είναι και η συμπεριφορά των ανθρώπων προς το χαρισματούχο, προς τον εμφορούμενο από τα χριστιανικά αυτά ιδεώδη. Δυστυχώς, όμως, δε συμβαίνει αυτό, αλλ' οι επιδιώκοντες τη χριστιανική τελειότητα, διώκονται. Διώκονται δε, ακριβώς, "αρετής ένεκεν", κατά τον ιερό Χρυσόστομο. Το σύνολο των αρετών ορίζουν την έννοια της δικαιοσύνης. Όσοι δε είναι προικισμένοι με τις αρετές της θρησκείας του Ναζωραίου, θα κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών.

Βέβαια, τη βασιλεία των ουρανών δε θα κληρονομήσουν μόνον "οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης" ούτε μόνον "οι πτωχοί τω πνεύματι" του πρώτου μακαρισμού, αλλά οι μακαριζόμενοι από του α' μέχρι του η' τούτου μακαρισμού. Έτσι, σ' όποια κατηγορία μακαρισμών, και αν ανήκει κανείς, πέρα της προκαθορισμένης γι' αυτήν αμοιβής, θα απολαύσει και τη βασιλεία των ουρανών. Ώστε, και (1)"οι πτωχοί τω πνεύματι", και (2) "οι πενθούντες", και (3) "οι πραείς", και (4) "οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην", και (5) "οι ελεήμονες", και (6) "οι καθαροί τη καρδία", και (7) "οι ειρηνοποιοί", και (8) "οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης" θα αξιωθούν να πολιτογραφηθούν πολίτες της βασιλείας των ουρανών.

9.- Ο Μακαρισμός των ονειδιζομένων, των διωκομένων
και των κακολογουμένων (5,11)

Πέραν, όμως, των ανωτέρω Μακαρισμών, εδώ μακαρίζονται και οι ονειδιζόμενοι και οι διωκόμενοι και οι παντοίως κακολογούμενοι. Όντως δε, ο Κύριος διαβεβαιώνει όλους, ότι:

"μακάριοί έστε όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσι και είπωσι παν πονηρόν ρήμα καθ' υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού", ήτοι:

μακάριοι είστε, όταν σας βρίσουν οι άνθρωποι και προβούν σε δίωξή σας και πουν, ψευδόμενοι, κάθε είδους κακολογία εναντίον σας για μένα.

Προφανώς, εδώ, δεν έχουμε ένα νέο μακαρισμό, αλλά μία επεξήγηση του τελευταίου, ήτοι του ογδόου μακαρισμού. Δια του "εστέ" προσδιορίζεται η κατηγορία ανθρώπων, στην οποία αναφέρεται ο όγδοος μακαρισμός. Αυτοί δε είναι οι μαθηταί του Ιησού, αλλά και όλοι όσοι αναδειχθούν όργανά Του, συνεχίζοντας το έργο τους. Αυτοί είναι οι μάρτυρες, οι άγιοι και οι όσιοι. Τα όργανα του Θεού, τους μαθητές του Ιησού δηλ. και τους συνεχιστές του έργου τους θα κακολογούν και θα βρίζουν οι άνθρωποι, δηλ. θα υφίστανται το δια του λόγου και της γλώσσας μαρτύριο, θα εφαρμόζονται στην πράξη τα δια του λόγου απειλούμενα και θα ακούγονται εναντίον τους όλα τα είδη των κατηγοριών και κακολογιών. Όλα δε τα βέλη αυτά, ήτοι τους ονειδισμούς, τις διώξεις και τις κακολογίες και κατηγορίες, θα τα εκτοξεύουν εναντίον των μαθητών, ψευδόμενοι, μόνο και μόνο, διότι είναι αφοσιωμένοι στο όνομα του Χριστού.

Η μετοχή "ψευδόμενοι" και ο εμπρόθετος προσδιορισμός "ένεκεν εμού" προσδιορίζουν ποίοι, ονειδιζόμενοι, διωκόμενοι και κακολογούμενοι, θα είναι μακάριοι. Δε θα είναι, λοιπόν, μακάριοι όλοι οι καθ' οιονδήποτε τρόπο και για οποιαδήποτε αιτία χαρακτηρίζονται ως ονειδιζόμενοι, διωκόμενοι και κακολογούμενοι. Άνευ των προσδιορισμών αυτών "μάλλον άθλιος ο κακώς ακούων", κατά το Ζιγαβηνό.

Μακάριοι, λοιπόν, θα είναι "οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης" και οι παντοιότροπα διωκόμενοι "ένεκεν εμού". Άρα, οι εκφράσεις "ένεκεν δικαιοσύνης" και "ένεκεν εμού" είναι αντίστοιχες και ισοδύναμες, καθόσον η δικαιοσύνη είναι του Ιησού, ως β' προσώπου της Αγίας Τριάδας.

10.- Η εκ των Μακαρισμών εκδήλωση της άφατης χαράς (5,12)

Προ πάσης άλλης ενεργείας και αντιδράσεως οι προσκαλούμενοι να καταστούν κληρονόμοι της βασιλείας των ουρανών, ακούν ασμένως, αλλά και έκπληκτοι το:

"Χαίρετε και αγαλλιάσθε, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς", ήτοι:

χαίρετε και εκδηλώστε κατά τρόπο άφατο τη χαρά σας, διότι ο μισθός σας θα είναι πολύ μεγάλος στους ουρανούς.

Των ρημάτων "χαίρετε και αγαλλιάσθε" δεν προηγείται το υποκείμενο, αλλά εισάγεται δι' αυτών η πρόταση για έμφαση και εντυπωσιασμό.

Ο χαιρετισμός δια του "χαίρετε"' α) είναι αναστάσιμος β) μαρτυρεί για το κυριαρχούν στον άνθρωπο συναίσθημα' και γ) υποδεικνύει το καθήκον του Χριστιανού. Ιδού, γιατί προς όλους ο διδάσκων απευθύνει το "χαίρετε", πολλάκις δε συνοδευόμενο από το ρηματικό τύπο "αγαλλιάσθε". Το χαιρετισμό αυτό απευθύνει ο θείος Παύλος προς τους Φιλιππησίους' "χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε, πάλιν ερώ, χαίρετε" (Φιλιπ.4.4). Η χαρά και η ειρήνη προέχουν και υπερτερούν και των ονειδισμών και των διώξεων και των κακολογιών.

Το ρήμα "αγαλλιάσθαι", προερχόμενο από το "αγάλλομαι", είναι δημιούργημα - ως ρήμα - της κοινής Ελληνιστικής Αλεξανδρινής διαλέκτου της Ελληνικής γλώσσας. Το χρησιμοποιούν πολλές φορές οι μεταφραστές της Π.Δ. στη μετάφραση των Ο', σημαίνει δε σκιρτώ από χαρά, χαίρω ιδιαίτερα και αφάνταστα. Και ο Κύριος Ιησούς "ηγαλλιάσατο τω πνεύματι" κατά την υπερήφανη και νικηφόρα επιστροφή των Ο' ή ΟΒ' μαθητών Του (βλ. Λουκά 10,21= Ματθ.11,25). Και στην Κόρη της Ναζαρέτ "ηγαλλίασε το πνεύμα [της] επί τω Θεώ τω σωτήρι [της]" (Λουκ.1,47), αλλά και στην Ελισάβετ, καθώς άκουσε "τον ασπασμόν της Μαριάμ, εσκίρτησε το βρέφος εν αγαλλιάσει εν τη κοιλία αυτής" (Λουκ.1,41)[6]. Ενώ στην Π.Δ. η άφατη χαρά εκδηλώνεται με πολλά ρήματα, στην Κ.Δ. έχουμε ως κατ' εξοχήν ρήμα εκδηλώσεως της άφατης χαράς το "αγαλλιάσθαι". Η άφατη χαρά έχει ως αιτία την ανταμοιβή, την οποία θα λάβουν οι καθ' οιονδήποτε τρόπο μακαριζόμενοι, αλλά η ανταμοιβή αυτή δε σχετίζεται με την επίγεια ζωή, αλλά με την ουράνια.

Την ίδια ανταμοιβή για τους πνευματικούς τους αγώνες έλαβαν προ των μαθητών του Ιησού και "οι δεδιωγμένοι" προφήτες. Οι προφήτες υπέμειναν "ένεκεν, του Θεού" τους ονειδισμούς, τις διώξεις και τις κακολογίες των ψευδομένων εναντίον τους. Οι υπακούοντες στο Θεό και υποτασσόμενοι στο θείο Του Θέλημα και οι εκτελούντες τις εντολές Του, ανέκαθεν, εδιώκοντο. Τότε μεν οι προφήτες και πατριάρχες και όλοι οι άγιοι της Π.Δ.. τώρα δε οι μαθητές και οι απόστολοι και όλοι οι άγιοι της Κ.Δ. Έτσι, προφήτες και μαθητές- απόστολοι τίθενται στην ίδια ευθεία, εξισούνται στο έργο της διακονίας και ανταμείβονται αναλόγως. Η εξίσωση των μαθητών - αποστόλων με τους προφήτες, αναπτέρωσε το φρόνημα των πρώτων, συνεχίζει δε να ενισχύει και αναπτερώνει το φρόνημα και την αποφασιστικότητα των μετά ταύτα ακολουθησάντων μέχρι και σήμερα την πρόσκληση του Σωτήρος Ιησού Χριστού.

Συμπεράσματα

Οκτώ, λοιπόν, είναι οι μακαρισμοί, δια των οποίων ο άνθρωπος δύναται να καταστεί, κατ' Αυτόν τον Κύριο, ΜΑΚΑΡIΟΣ, ήτοι ευτυχής και, φυσικά, μέτοχος, κληρονόμος της επουρανίου βασιλείας. Πιθανότατα, οι οκτώ μακαρισμοί του Ματθαίου διαφέρουν των τεσσάρων μακαρισμών του Λουκά και των τεσσάρων αυτού ταλανισμών, αρχομένων δια των "ουαί". Και των δύο ιερών Ευαγγελιστών οι μακαρισμοί - ταλανισμοί δεν υποδηλώνουν τάξεις ανθρώπων. αλλά τρόπους επιτεύξεως της μακαριότητος, μέσα αποκτήσεως των αρετών για την κατάκτηση και ιδιοποίηση της χριστιανικής τελειότητος, γι αυτό και εισεχώρησαν και στην εκκλησιαστική, αλλά και στη νεκρώσιμη ακολουθία.

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 04, 2011 8:28 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Categorized | ΕΕ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ
SPIEGEL: Μέρκελ κατά Μπαρόζο
Δημ/ση 17 January 2011 by admin

Εκτενές δημοσίευμα των Dirk Kurbjuweit και Christoph Schult στο SPIEGEL με τίτλο «Δημιούργημα κατά της δημιουργού» υποστηρίζει ότι «η καγκελάριος είναι θυμωμένη με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Θέλει να αναλάβει την καθοδήγηση στην διαχείριση της κρίσης και να στηρίξει το ευρώ με μια διευρυμένη ασπίδα διάσωσης. Η Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι ως προς αυτό χειρίζεται το θέμα αδέξια. Αλλά πλέον τάσσεται εναντίον της και ο γερμανός ευρωπαίος Επίτροπος».

Στο δημοσίευμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Ως «ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς στον κόσμο» αυτή τη στιγμή ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποσπά τον σεβασμό, καθώς είναι ο ηγετικός πολιτικός της Ευρώπης. [...]

Όταν ο Μπαρόζο επέστρεψε μετά από ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν πίσω στις Βρυξέλλες έδωσε μια συνέντευξη τύπου, έτυχε μομφής από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σαν να ήταν μαθητής. Ο Μπαρόζο είχε προτείνει την αύξηση της ασπίδας διάσωσης για το ευρώ. Επί της παρούσης δεν τίθεται θέμα, γρύλισε η Μέρκελ.

Εκείνη θέλει ησυχία, δεν θέλει να διαταράσσονται οι αγορές μονίμως με το θέμα της κρίσης στην Ευρωζώνη. Γι’ αυτό και έχει πραγματικά θυμώσει με τον Μπαρόζο. Από την άλλη και εκείνος δεν θέλει να υποχωρήσει, ανέθεσε στην Επιτροπή του την επεξεργασία ενός φιλόδοξου σχεδίου για το πως μπορεί να βελτιστοποιηθεί η ασπίδα διάσωσης.

Ακόμη και ο γερμανός Επίτροπος G?nther Oettinger υποστηρίζει τον προϊστάμενό του με έναν υπαινιγμό για τη Μέρκελ και τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι έχουν κυριαρχήσει μέχρι τώρα στην διαχείριση της κρίσης. «Στην κρίση της Ευρωζώνης» δήλωσε «υπάρχουν πολλές αντιδράσεις εδώ και πολύ καιρό. Γι’ αυτό το λόφο θεωρώ μια προνοητική, ακόμη επίσης και μια πολιτική που προκαλεί πολύ καλύτερη. Οι Βρυξέλλες έχουν την ηγεσία, είναι αρμοδιότητα του Μπαρόζο να επιμείνει». Αυτό εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο τη Μέρκελ, καθώς εκείνη έστειλε στις Βρυξέλλες τον κομματικό της φίλο Oettinger. [...]

Ο Μπαρόζο εναντίον της Μέρκελ – αυτή τη διαμάχη παρακολουθούν ευαίσθητοι, αυστηροί παρατηρητές. Από την μια πλευρά είναι οι πολίτες της Ευρώπης, οι οποίοι κυρίως στην Ελλάδα φοβούνται για την ευημερία τους και γι’ αυτό το λόγο συνεχώς διαμαρτύρονται. Και από την άλλη είναι οι αγορές. Όταν αισθάνονται ότι οι Ευρωπαίοι δεν ελέγχουν τα προβλήματά τους, μπορούν να συμπαρασύρουν ολόκληρα κράτη και να κατακερματίσουν το ευρώ. [...]

Την προηγούμενη Τετάρτη ο Πρόεδρος Μπαρόζο μαζί με τον Επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά Όλι Ρεν παρουσίασαν την πρώτη ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με αυτή οι κυβερνήσεις πρέπει μελλοντικά να υποβάλουν στις Βρυξέλλες τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για αξιολόγηση, πριν ακόμη αυτά συζητηθούν στα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό σημαίνει περισσότερη δύναμη για την Επιτροπή, περισσότερη δύναμη για την Ευρώπη, ένα σαφές βήμα στην κατεύθυνση της κοινής δημοσιονομικής πολιτικής. [...]
Κυρίως μια πρόταση προκάλεσε αναστάτωση στο Βερολίνο: «Σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής θα πρέπει να αυξηθούν οι πραγματικές χρηματοδοτικές πιστώσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του». [...]

Όταν η Μέρκελ άκουσε τα λόγια του Μπαρόζο, θύμωσε. Επί της αρχής δεν έχει τίποτα εναντίον μιας μεγαλύτερης ασπίδας διάσωσης, όποτε και όταν είναι απαραίτητη. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αποδεκτό ούτε το 10% των πιστώσεών του. Αλλά η Μέρκελ θεωρεί ότι το χρονικό σημείο επιλέχθηκε αδέξια. [...]

Μπορεί ο Μπαρόζο να αντιληφθεί την επικριτική στάση της Μέρκελ; Ο Μπαρόζο σκέφτεται για λίγο, μετά χαμογελά. «Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε. «Καταλαβαίνω τις ιδιαιτερότητες της γερμανικής επιχειρηματολογίας για την κρίση στην Ευρωζώνη πολύ καλά». [...]

Στην ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη οι αρχές των Βρυξελλών ζητούν από τα κράτη μέλη μια «αυστηρή σταθεροποίηση του προϋπολογισμού».

Ο Μπαρόζο εφάρμοσε αυτή τη γραμμή σε μια βραδινή συνεδρίαση ενάντια στην αντίδραση των περισσοτέρων Επιτρόπων. Ο Γάλλος Michel Μπαρνιέρ, αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, προειδοποίησε ότι χώρες με μεγάλα χρέη, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ισπανία δεν θα έπρεπε να παραφορτωθούν. Αλλά ο Μπαρόζο ενέμεινε στην άποψή του, τελείως στο πνεύμα της Μέρκελ.

Για το λόγο αυτό διαισθάνεται την κριτική της Καγκελαρίου ως άδικη. Δεν αφορά το γεγονός ότι η Γερμανία θα συνεισέφερε χρήματα. Επρόκειτο για το γεγονός ότι τα κράτη μέλη θα διαθέτουν επαρκώς μεγάλες εγγυήσεις, ώστε να κερδίσει η ασπίδα διάσωσης τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία στις αγορές. [...]

Και τι δεν έκανε για τη Μέρκελ. Επεδίωξε από τα άλλα κράτη μέλη κατανόηση, όταν η καγκελάριος πέρσι δίσταζε, προκειμένου να υποστηρίξει οικονομικά την Ελλάδα. Τους εξηγούσε ότι στην Γερμανία υπάρχει συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο επιμένει με μεγάλη λεπτολογία ότι οι ευρωπαϊκές Συνθήκες πρέπει να τηρούνται. [...]

Ο Μπαρόζο όμως δεν ήταν έτοιμος να παραδώσει τη συζήτηση στα κράτη μέλη. Ήδη στην ομιλία του για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο άσκησε κριτική στον αυξανόμενο «διακυβερνητισμό» (?"ιντεργουβερνεμενταλισμους"?). «Αναμένω ότι οι ηγετικοί γερμανοί πολιτικοί θα αποδεχτούν το ρόλο της Επιτροπής», δήλωσε στον SPIEGEL στο Μπακού. «Εμείς στην Επιτροπή δεν έχουμε μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να ανακοινώνουμε στους πολίτες της Ευρώπης αυτό που θεωρούμε σωστό». [...]

Επίσης, ο Μπαρόζο θεωρείται το δημιούργημα της Άνγκελα Μέρκελ. Το 2004 τα ευρωπαϊκά λαϊκά κόμματα είχαν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπορούσαν να καθορίσουν το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής. Μεταξύ άλλων ήταν ο βέλγος πρωθυπουργός Guy Verhofstadt, ένας φιλελεύθερος, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ είχε άλλα κατά νου. [...]

Αλλά ο Μπαρόζο, αφότου εκλέχθηκε, χειραφετήθηκε από τη Μέρκελ, είδε τον εαυτό του ως τον άντρα ο οποίος πρέπει να καθορίσει και να εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Στα τέλη του 2007 είχαν την πρώτη τους ανοιχτή αντιπαράθεση. Ο Μπαρόζο ήθελε αυστηρές περιοριστικές τιμές για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των αυτοκινήτων και να τις εφαρμόσει με αυστηρά πρόστιμα. Η Μέρκελ ανησυχούσε για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. [...] Δεν ήταν πλέον η καγκελάριος που προστάτευε το παγκόσμιο κλίμα, αλλά σκεφτόταν σε εθνικό επίπεδο. [...]

Όταν το 2009 η επανεκλογή του Μπαρόζο εκκρεμούσε, η Μέρκελ τον υποστήριξε επειδή δεν υπήρχε για εκείνη άλλη ελκυστική εναλλακτική. [...]

Βέβαια ο Μπαρόζο δεν σταμάτησε να βασανίζει την καγκελάριο. Όταν η Επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2010 ζήτησε για την ΕΕ το δικό της φόρο, η Καγκελάριος απηύθυνε ένα σαφές όχι προς τις Βρυξέλλες. Στο εσωτερικό εκφράστηκε τότε πολύ αγανακτισμένα για τον Μπαρόζο. [...]

Από το Δεκέμβριο του 2009 η ΕΕ έχει έναν μόνιμο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , ο οποίος εξελέγη για δυόμισι χρόνια από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Αυτή τη στιγμή είναι ο Βέλγος Herman Van Rompuy, επίσης καμία διασημότητα της διεθνούς πολιτικής. Ένας έμπιστος της Μέρκελ δήλωσε ότι μπορεί ο Μπαρόζο να θέλει να επωφεληθεί έναντι του Van Rompuy, καθώς αυτός είναι ο αντίπαλός του για τον τίτλο του Mr. Europe.

Και οι δύο θέλουν να εκπροσωπούν την ΕΕ στο σύνολό της. Αυτό βέβαια επί της παρούσης είναι ήσσονος σημασίας. Καθώς ξέσπασε η κρίση, διαμοιράστηκε η Ευρώπη. [...]

Η δυσαρμονία ανάμεσα στη Μερκελ και τον Μπαρόζο είναι η υποπερίπτωση αυτού του προβλήματος. Οι αγορές αντιδρούν ευαίσθητα στις λέξεις. Τα θέτουν όλα στη ζυγαριά και όταν κάτι τις διαταράσσει αποζημιώνουν την αναστάτωσή τους με υψηλά επιτόκια. Αυτό κατ’ επέκταση απειλεί ολόκληρους κρατικούς προϋπολογισμούς και ως εκ τούτου και το ευρώ.

Ακριβώς γι’ αυτό φοβάται η Μέρκελ, και βασικά σε αυτόν τον φόβο βρίσκεται η αποδοκιμασία στον Μπαρόζο. Βέβαια η Μέρκελ υποτάσσεται με αυτόν τον τρόπο στις επιταγές των αγορών. Όταν οι πολιτικοί δεν γίνονται πιστευτοί, να συζητούν ανοιχτά μεταξύ τους τις απόψεις τους, δεν λειτουργεί η δημοκρατία σωστά, καθώς εκείνη βασίζεται στους ανοιχτούς κύκλους και τις λύσεις. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι μόνο μια καθοδηγούμενη δημοκρατία, καθοδηγούμενη από τις αγορές. Από αυτή την άποψη η πολιτική μπορεί να απελευθερωθεί, όταν η δημοσιονομική πολιτική έχει εξυγιανθεί.

Ο Μπαρόζο πρέπει πλέον να αποδείξει αν κρύβεται στη γατούλα ένα λιοντάρι και αν είναι σε θέση να υποχρεώσει τα κράτη σε χαμηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα. Καλύτερα, να το κάνει μαζί με τη Μέρκελ.

Στις συνομιλίες στο Μπακού περνάει ως ο ισχυρός Ευρωπαίος. Δεν παίρνει προσωπικά τις δηλώσεις της Μέρκελ, απεναντίας αισθάνεται ότι δεν υποχρεούται σε λογοδοσία. «Αρμοδιότητά μου είναι η υπεράσπιση της ευημερίας της Ευρώπης».




Σρέντερ κατά Μέρκελ για την ελληνική κρίση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 03/02/2011 16:18
Web-Only

Για καθυστερημένη αντίδραση στην ελληνική κρίση κατηγορεί την Άνγκελα Μέρκελ ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

«Η Ελλάδα έπρεπε να βοηθηθεί νωρίτερα», λέει ο κ. Σρέντερ, μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Φαινόταν από καιρό ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδότηση. Η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να αντιδράσει νωρίτερα και θα είχαμε γλυτώσει πολλά χρήματα. Άφησε όμως να περάσουν έξι εβδομάδες», προσέθεσε.

Ο Γκ. Σρέντερ θεωρεί σωστή καθ' εαυτή την απόφαση να συμπεριληφθεί το ΔΝΤ στη χορήγηση των δανείων στην Ελλάδα. «Γνωρίζω τις διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», λέει, «μία απόφαση λαμβάνεται μόνον αν συνδεθεί με αυστηρές προϋποθέσεις και ενεργοποιηθεί επιπρόσθετα και ένας εξωτερικός θεσμός».

Ο κ. Σρέντερ τοποθετείται και στην κατηγορία περί ένταξης της Ελλάδας με «παραποιημένα στοιχεία» στην ΟΝΕ.

«Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ενδεχομένως οι Έλληνες να παραποίησαν τους αριθμούς, αλλά όλοι ήμασταν δεσμευμένοι στα στοιχεία της Κομισιόν. Δεν μπορούσα να πω στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι μας κοροϊδεύει», σημειώνει.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτηρίζει ξεπερασμένη από τις εξελίξεις τη ρήτρα «no bail out» και διαπιστώνει πως «με τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα, είναι αδύνατο να διατηρηθεί».

Τέλος, εκφράζει την υποστήριξη του για την πρόταση έκδοσης ευρω-ομολόγων.

«Βρίσκω την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέσπιση κοινών ευρω-ομολόγων συμπαθητική. Εάν θέλει κανείς να διατηρήσει την ΕΕ και ως κεντρικό της πυλώνα τη Νομισματική Ένωση- και το τέλος της ΟΝΕ θα ήταν μία καταστροφή- τότε τα κοινά ομόλογα είναι το αντιστάθμισμα για την απώλεια της ελαστικότητας στις νομισματικές ισοτιμίες. Αντί να το αρνείται αυτό, η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε απλά να αποδεχτεί ότι αυτή είναι η συνέπεια του κοινού νομίσματος», τονίζει.

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 05, 2011 3:40 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Θεσμικοί επενδυτές πίσω από την αύξηση πληθωρισμού
Πρώτη Δημοσίευση: Παρασκευή, 04. 02. 2011 - 13:49 μέγεθος γραμματοσειράς Εκτύπωση E-mail Σχολιάστε πρώτοι!

Το «φάντασμα» του πληθωρισμού φαίνεται να κάνει την επανεμφάνισή του στην παγκόσμια οικονομία, με τους περισσότερους τραπεζίτες ανήμπορους να δράσουν.

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός έφθασε ήδη στο 2,4% τον Ιανουάριο από 2,2% που ήταν το Δεκέμβριο και 1,9% το Νοέμβριο του 2010, ενώ στη Βρετανία έχει φτάσει το 3,7%. Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, Γηραιάς Αλβιόνος περιλαμβανομένης, έχει όλα τα χαρακτηριστικά για αποπληθωρισμό, όμως αντίθετα παρατηρείται αύξηση των τιμών καταναλωτή. Η παγκόσμια, και κυρίως η Ευρωπαϊκή, δημοσιονομική λιτότητα κρατά χαμηλά το εργατικό κόστος, αυξάνει του ανέργους μειώνοντας έτσι την κίνηση του χρήματος.

Ουσιαστικά σε όλες τις χώρες που η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται και η ιδιωτική ζήτηση συρρικνώνεται παρατηρείται πληθωρισμός παρά την κρατική λιτότητα. Σημαντικότερη αιτία για τις ανατιμήσεις των αγαθών είναι η διεθνής κούρσα τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Αυτά δεν επηρεάζεται από την καταναλωτική ζήτηση αλλά από τις κινήσεις των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.

Οι προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων, όπου διαμορφώνουν τις τιμές των πρώτων υλών, δηλαδή της ενέργειας και τροφίμων, είναι, όπως όλα δείχνουν, το νέο πεδίο ενασχόλησης, επένδυσης αλλά και «τζόγου» των θεσμικών επενδυτών. Η κερδοσκοπική προσέγγιση στις πρώτες ύλες γίνεται άμεσα αντιληπτή από την τιμή του πετρελαίου.

Το μπρεντ του Λονδίνου, παραδοσιακά συναλλάσσεται λίγο πιο χαμηλά σε τιμή από το αργό της Νέας Υόρκης. Το τελευταίο καιρό όμως η τιμή του έχει φτάσει και τα $10 πάνω από το αργό. Τα αίτια ακόμη ερευνώνται, αφού η αγορά πετρελαίου είναι διεθνής.

Η εξασφάλιση της σταθερότητας των τιμών συνιστά την κύρια αρμοδιότητα των Κεντρικών Τραπεζών, ρυθμίζοντας τη ροή και την κοπή χρημάτων και ελέγχοντας έτσι το «τέρας του πληθωρισμού», στο οποίο έχουν αποδοθεί από αρκετούς, οι συνθήκες που οδήγησαν στους δύο παγκόσμιους πολέμους .

Ο Ζαν Κλόντ Τρισέ δεν θέλησε να πιέσει κι άλλο τις οικονομίες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, και όπως ο συνάδελφός του στην Τράπεζα της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, διατήρησε το επιτόκιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας στο ιστορικό χαμηλό του 1%. «Η αύξηση των τιμών οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ανατιμήσεις της ενέργειας και των τροφίμων» και «ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο» ήταν η δήλωση του Τρισέ την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, μη λαμβάνοντας κάποιο μέτρο για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που ξεπέρασε το όριο που έχει τεθεί του 2%.

Στις ΗΠΑ, που ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 1,6%, η οικονομία έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά που θα μπορούσε να δικαιολογήσει κάποια άνοδο τιμών, αν δεν υπήρχε το τεράστιο πρόβλημα της ενέργειας να απασχολεί την κυβέρνηση Ομπάμα. Σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος, γιατί λόγω της αλματώδους ανάπτυξης η καταναλωτική ζήτηση αυξάνεται ιλιγγιωδώς.

Λύση άμεση δεν υπάρχει, πρέπει να επιβληθεί διαφάνεια στις αγορές για να υπάρχει «προβλεψιμότητα», όπως πρότεινε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά και περιορίζοντας τη ροή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ίσως μέσω της φορολόγησης των συναλλαγών. Το πρόβλημα το αποτυπώνει απλά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Φάργκο, Σκοτ Αντερσον: «Προσπαθούν να ανεβάζουν διαρκώς τις τιμές. Θα δούμε αν η καταναλωτική ζήτηση θα μπορέσει να στηρίξει την προσπάθειά τους».

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Φεβ 06, 2011 9:38 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Από την κρίση του χρέους στη μάχη για την ειρήνη- ο «αιγυπτιακός αιφνιδιασμός» του κ. Παπανδρέου στους ευρωπαίους ηγέτες και
η «ανυπακοή στο κοστούμι Μέρκελ»

Βρυξέλλες - Αθήνα - Κάιρο
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ | Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται σαν να νουθετεί τον Γ. Παπανδρέου και τον Νικολά Σαρκοζί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες
Η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται σαν να νουθετεί τον Γ. Παπανδρέου και τον Νικολά Σαρκοζί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. Γ. Παπανδρέου πήγε την περασμένη Παρασκευή στην προπαρασκευασμένη από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί σύνοδο των Βρυξελλών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, εξοπλισμένος με επιχειρήματα από τη «φωτιά» του Καΐρου και ιδία γνώση των αιματηρών γεγονότων.
Είχε φροντίσει, προτού πάει στις Βρυξέλλες, να έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον, με τον αμφισβητούμενο αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι
Μουμπάρακ, τον αντιπρόεδρο και εκλεκτό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων Ομάρ Σουλεϊμάν και τους αντιπολιτευόμενους το καθεστώς κ. Ελ Μπαραντέι και Αμρ Μούσα.

Απέναντι στην ευρωπαϊκή αμηχανία για την αιγυπτιακή κρίση και τις πολλές διαφωνίες για τη γερμανική μέθοδο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που απειλεί την ευρωζώνη προέταξε τους φόβους του για όσα μπορεί να μεταφέρουν στην Ευρώπη τα κύματα της βορειοαφρικανικής εξέγερσης, για να διεκδικήσει ταχεία και ολοκληρωμένη λύση σταθερότητας στη Γηραιά Ηπειρο και να δηλώσει πρόθυμος και έτοιμος να αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για ειρηνική μετάβαση από το καθεστώς Μουμπάρακ σε ομαλή μεταπολίτευση.

Ο κ. Παπανδρέου αιφνιδίασε τους ευρωπαίους ηγέτες, μίλησε για το κύμα προσφυγιάς που μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη, για τα συμφέροντα του Ελληνισμού στη διακεκαυμένη ζώνη της Αιγύπτου, για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και βεβαίως για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξέγερση των νέων σε ολόκληρη τη Βόρειο Αφρική και έτσι δικαιολόγησε την πρωτοβουλία του να μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο, αναλαμβάνοντας ρίσκο που κανείς άλλος ευρωπαίος ηγέτης δεν ήθελε να επωμιστεί.


Η πρόταση Μέρκελ
Με το βάρος της αιγυπτιακής κρίσης να πλανάται στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ξετυλίχθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής η πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη. Η οποία ήταν τεχνηέντως προφορική και άρα μη δεσμευτική, πιθανώς επειδή δεν είχε την απόλυτη συμφωνία του συμμάχου της, γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ωστόσο υπήρξε συμφωνία για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Νομισματικής Σταθερότητας με ικανούς πόρους και διεύρυνση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του. Κατά τον κ. Παπανδρέου η επιμήκυνση του δανείου της τρόικας πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως και η μείωση του επιτοκίου, καθώς και οι άλλες δυνατότητες επαναγοράς ομολόγων.

Από εκεί και πέρα η κυρία Μέρκελ περιέγραψε την πρότασή της για ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση έχοντας ως βάση το γερμανικό πρότυπο της δημοσιονομικά πειθαρχημένης ανταγωνιστικής οικονομίας, το οποίο κατά την άποψή της απεδείχθη πιο ανθεκτικό απ΄ όλα τα άλλα. Ουσιαστικά μετέδωσε στους συναδέλφους της ότι εφεξής οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να σέβονται με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και πως πρέπει να την κατοχυρώσουν με νομικώς δεσμευτικούς τρόπους, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως συνταγματική κατοχύρωση.

Επιπλέον η κυρία Μέρκελ μίλησε και για την ανάγκη ενός συμφώνου ανταγωνιστικότητας που θα κατατείνει σε στενότερο οικονομικό συντονισμό όχι μόνο μεταξύ των μελών της ευρωζώνης αλλά όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα στοχεύει στην υιοθέτηση κοινών αρχών και κανόνων στην κοινωνική ασφάλιση, στην πολιτική μισθών και στη φορολογία των επιχειρήσεων. Κατά την άποψή της η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα, κοντά στα 67 χρόνια, η απάλειψη μηχανισμών τιμαριθμικής αύξησης των μισθών και η μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών συνιστούν συντονισμό των πολιτικών και θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών χωρών.


Αντιδράσεις
Κάτι που όμως δεν έδειξαν να συμμερίζονται οι άλλοι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί. Θα έλεγε κανείς, παραφράζοντας την τρέχουσα ελληνική πολιτική πρακτική, ότι οι Ευρωπαίοι έδειξαν τάσεις ευρω-ανυπακοής στην κυρία Μέρκελ. Οι Βέλγοι δήλωσαν αντίθετοι στην κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών, το ίδιο και οι Ισπανοί, οι Αυστριακοί από την πλευρά τους δεν ήθελαν να ακούσουν για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και οι Γάλλοι είχαν και αυτοί αντιρρήσεις, παρ΄ ότι καλύτεροι σύμμαχοι των Γερμανών. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της διαφοράς απόψεων πηγάζει από το γεγονός ότι δεν υπήρξε γραπτό κείμενο, το οποίο όλοι ζήτησαν από τους Γαλλο-γερμανούς. Μέρκελ και Σαρκοζί δεσμεύθηκαν να το φέρουν το επόμενο διάστημα ώστε να γίνουν προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις και το θέμα να κλείσει στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης στις 4 Μαρτίου και μετά να έλθει προς τελική έγκριση στην εαρινή σύνοδο των «27» στις 25 Μαρτίου.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν τον φοβίζουν αυτά, ότι η Ελλάδα έχει ήδη ικανοποιήσει το 90% με 95% αυτών και έχει προχωρήσει σε ακόμη πιο προχωρημένες αλλαγές και ότι απόφασή του είναι να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τη χώρα, για να απορρίψει στη συνέχεια σενάρια που ήθελαν όλη αυτή την ευρωπαϊκή μεταβολή μαζί με τα μέτρα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας να συνδυάζεται με προσφυγή στις κάλπες.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2& ... z1DD2ML288

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Φεβ 07, 2011 7:38 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Ελπίδες συμφωνίας για έξοδο από την κρίση

7/2/2011 6:55:00 πμ | Μωραίτης Στράτος


Οι μετέχοντες στο διάλογο μεταξύ της αιγυπτιακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμφώνησαν την Κυριακή στη δημιουργία μιας επιτροπής που θα προετοιμάσει την τροποποίηση του Συντάγματος έως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μάγκντι Ράντι.

Υπήρξε συμφωνία για "το σχηματισμό μιας επιτροπής από ανθρώπους της δικαστικής εξουσίας και έναν αριθμό πολιτικών προσωπικοτήτων για να μελετήσει και να προτείνει τις συνταγματικές τροπολογίες και τις νομοθετικές τροπολογίες που είναι αναγκαίες πριν από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου", δήλωσε ο Ράντι.

Παράλληλα η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η συνάντηση την Κυριακή μεταξύ του αντιπροέδρου Όμαρ Σουλεϊμάν και της αντιπολίτευσης έχει ήδη αποφέρει τις πρώτες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Ένα από τα θέματα που έχει τεθεί επίσης στην ατζέντα διαλόγου διάλογο αφορά στον τερματισμό της επίσημης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η οποία δίνει στην αστυνομία ευρείες εξουσίες.

Ένα επίσης σημαντικό θέμα που πρόκειται να συζητηθεί είναι αυτό της επέκτασης της ελευθερίας της πληροφόρησης μέσω διαδικτύου.

"Δεν προσκλήθηκα στις συνομιλίες"

Από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι που αναδείχθηκε τις τελευταίες ήμερες σε ηγέτη της αντιπολίτευσης κατήγγειλε την Κυριακή ότι δεν προσεκλήθη στο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και σημείωσε ότι οι εν λόγω συνομιλίες δεν χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.

Πάντως, το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, στις συνομιλίες μετέχει εκπρόσωπος του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Πιέζει ο Ομπάμα για άμεση παραίτηση Μουμπάρακ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες Κυριακή ότι πιστεύει πως η Αίγυπτος "δεν πρόκειται να επιστρέψει εκεί που ήταν" και πως η ώρα για την αλλαγή είναι "τώρα".

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι μόνον ο ίδιος ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ γνωρίζει τι θα κάνει, αλλά με τις καθημερινές διαδηλώσεις να συνεχίζονται είναι απολύτως σαφές ότι οι Αιγύπτιοι θέλουν άμεσα ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ακόμη, ο Ομπάμα είπε ότι πιστεύει πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μόνο μια παράταξη στην Αίγυπτο και δε διαθέτει την πλειοψηφία στη χώρα, αλλά είναι καλά οργανωμένη και υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις στην ιδεολογική της ταυτότητα που χαρακτηρίζονται από αντιαμερικανισμό.

Αμερικάνική προσέγγιση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την υποστήριξή της στον διάλογο που άρχισε η αιγυπτιακή κυβέρνηση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Ενημερωθήκαμε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα αποφάσισε να μετάσχει, το οποίο τουλάχιστον υποδηλώνει ότι δέχονται να εμπλακούν στο διάλογο που έχουμε κι εμείς ενθαρρύνει», δήλωσε η Κλίντον στον αμερικανικό ραδιοσταθμό NPR, στο περιθώριο της 47ης διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο, στη νότια Γερμανία.

«Αναμένουμε για να κρίνουμε τα δείγματα της εξέλιξης» αυτού του διαλόγου, «όμως ήμασταν πολύ σαφείς σε αυτό που επιθυμούμε», προσέθεσε η Κλίντον, αναφερόμενη στο αίτημα της Ουάσινγκτον για μια διαδικασία μετάβασης που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και θα περιλαμβάνει όλες τις αιγυπτιακές πολιτικές δυνάμεις.

Πυροβολισμοί στην πλατεία Ταχρίρ

Μια συνεχόμενη ριπή από περίπου 20 σφαίρες από αυτόματα όπλα ακούστηκε στην πλατεία Ταχρίρ αργά την Κυριακή, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως απόπειρα ανδρών του στρατού να απομακρύνουν διαδηλωτές που κάθονταν ή κοιμούνταν γύρω από τα άρματα μάχης στην πλατεία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος οι στρατιωτικοί πυροβόλησαν στον αέρα και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ οι διαδηλωτές παρέμειναν στις θέσεις τους, γύρω, κάτω από τα άρματα μάχης, ακόμα και μπροστά στις ερπύστριες.

Κλειστά παραμένουν τα ελληνικά σχολεία στην Αίγυπτο

Νέα αναβολή αποφασίστηκε για την λειτουργία των ελληνικών σχολείων στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, καθώς τα μαθήματα έχουν διακοπεί από την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, λόγω των γεγονότων που συγκλονίζουν την χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Εξάλλου, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής από το Κάιρο, κ. Γιάννης Σταυρόπουλος. δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενημερωθούν σύντομα οι εκπαιδευτικοί να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο Κάιρο γρηγορότερα, εάν βεβαίως οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Αναφορικά με την Αλεξάνδρεια, η εκεί Ελληνική Κοινότητα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προσανατολίζεται να επαναλειτουργήσει την Πρατσίκειο και την Τοσιτσαία Σχολή από την ερχόμενη Τετάρτη, εκτός και πάλι αν οι συνθήκες επιβάλλουν νέα αλλαγή στο πρόγραμμά τους.

Σχετικά με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, τα γραφεία της θα λειτουργήσουν κανονικά από τη Δευτέρα.

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Φεβ 07, 2011 12:50 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Ιούλ 02, 2010 11:49 am
Δημοσιεύσεις: 2035
Τοποθεσία: Παιανία
Lestat έγραψε:
που ειδες να συμβαίνουν τα παραπάνω που αναφέρεις, μόνο εσύ ξέρεις...

σορρυ κιολας αλλα καλό ειναι να μην μασαμε καραμέλες, ιδιαίτερα και καποιες που δεν ξερουμε τι γευση εχουν



ΦΙΛΕ LESTAT ,ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ....
ΛΑΘΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ,ΑΠΛΑ ΣΤΑ 10 ΠΟΥ ΛΕΕΙ-ΤΑ 9.5 ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ...

_________________
Psi+ εν εξελίξει-Το νου σας...


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Φεβ 07, 2011 11:09 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Αίγυπτος:
Αυξήσεις 15% σε μισθούς και συντάξεις ενέκρινε η κυβέρνηση

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011 19:05
Τελευταία Ενημέρωση : 07/02/2011 19:18

Την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και τις συντάξεις στρατιωτικών και πολιτών κατά 15% ενέκρινε η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η ένταση.

Οι αυξήσεις θα τεθούν σε ισχύ από την πρώτη Απριλίου τρέχοντος έτους.

«Οι αυξήσεις αυτές θα κοστίσουν στο υπουργείο Οικονομικών 6,5 δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (περίπου ένα δισ δολάρια)», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Σαμίρ Ραντουάνε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΕΝΑ.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης και τη δημιουργία ενός ταμείου 5 δισεκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών (850 εκατομ. δολάρια) που θα χορηγηθούν ως αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν οι έμποροι, για τους ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων αυτοκινήτων, για τις κλοπές και τους βανδαλισμούς στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Επιφυλακτική απέναντι στις συνομιλίες η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Παράλληλα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα δηλώνει πως θα επανεξετάσει την συνέχιση των συνομιλιών με την κυβέρνηση σε περίπτωση που οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ καθώς και άλλα αιτήματα δεν πραγματοποιηθούν.

Η αντιπολίτευση ζητεί την αναθεώρηση του συντάγματος προκειμένου να επιτραπεί η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, τον περιορισμό της προεδρικής θητείας, τη διάλυση του κοινοβουλίου, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την άρση των νόμων επείγουσας ανάγκης.

«Εκτιμούμε την κατάσταση. Θα επανεξετάσουμε ολόκληρο το ζήτημα του διαλόγου», δήλωσε ο Έσαμ ελ Εριαν, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.




δεν υπαρχει καμοια αλλη λυση για το συστημα
το μονο ερωτημα ειναι αν το κανουν απευθειας ή
εαν προσπαθησουν να κανουν οτιδηποτε αλλο,
τους κρεμασουμε, και μετα το κανουν.

13/3/2009 10:52
xristos 666

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 08, 2011 6:55 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ


Συνημμένα:
gd11.gif
gd11.gif [ 82.57 KiB | 2760 προβολές ]

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 08, 2011 9:03 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
normally


στο 1700 θα δουμε που το πανε


στο 1,3666 το π€γνιο

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 08, 2011 10:15 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Δεν πληρωνω, δεν πληρωνω ..

νταριο φο

προφητικος


1/10/2009 16:05
xristos 666


http://epitropesdiodiastop.blogspot.com ... _3491.html

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 11480 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1 ... 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431 ... 1148  Επόμενο

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 22 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr