neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 11480 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1 ... 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439 ... 1148  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 25, 2011 10:18 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
Αυτο λεει κατι ....?

για εσας που ξερετε??? (χωρις καμια ειρωνεια για κανενα)


Eurobank: Πανίσχυρη, με 14,5 δις. από το Δημόσιο!

Παρασκευή, 25 Φεβρουάριος 2011 03:34

Την εικόνα μιας πανίσχυρης τράπεζας πρόβαλε χθες η Eurobank, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2010. Το μόνο που παρέλειψαν να αναφέρουν τα κορυφαία στελέχη της, ενημερώνοντας τους αναλυτές στο conference call, είναι πότε σκοπεύει η τράπεζα που ανήκει στον όμιλο του πλουσιότερου Έλληνα να επιστρέψει στο Δημόσιο τις ενισχύσεις κεφαλαίου που έχει λάβει, όπως απέφυγαν, όλως τυχαίως, να αναφέρουν το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ρευστότητας που έλαβε το 2010 η Eurobank από το Δημόσιο…

Με τις χθεσινές ανακοινώσεις για τα πεπραγμένα του 2010, που περιορίσθηκαν σε ένα δελτίο τύπου και στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, αφού οι πλήρεις οικονομικές καταστάσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 22 Μαρτίου, η Eurobank έπεισε και τους πλέον δύσπιστους, ότι κατάφερε στη δυσκολότερη χρονιά για τις τράπεζες να παρουσιάσει ικανοποιητικές αποδόσεις (κέρδη 113 εκατ. ευρώ προ της έκτακτης εισφοράς), ενώ η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια έφθασε το εξαιρετικά «άνετο» ποσοστό του 13,1%.

Αυτό που έλειπε από τις ανακοινώσεις της τράπεζας, όμως, παρά τον «άνετο» δείκτη επάρκειας κεφαλαίων, ήταν ένα χρονοδιάγραμμα επιστροφής των κεφαλαιακών ενισχύσεων που έλαβε η Eurobank από το Δημόσιο και ήταν οι υψηλότερες, με μικρή διαφορά από αυτές της Alpha, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, φθάνοντας τα 950 εκατ. ευρώ.

Την ώρα που τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να φοβούνται κρατικοποίηση, όπως η Εθνική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο τις κεφαλαιακές ενισχύσεις, παραδόξως η διοίκηση της Eurobank δεν δείχνει να βιάζεται να απελευθερωθεί από τα δεσμά του κρατικού ελέγχου, ώστε να έχουν και οι μέτοχοί της τη δυνατότητα να απολαύσουν μερίσματα σε μετρητά (ως γνωστόν, ο νόμος για τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών επιτρέπει μόνο τη διανομή μετοχών, σε όσες τράπεζες έχουν λάβει κεφάλαια από το Δημόσιο).

Παραδόξως, η μοναδική τράπεζα με ισχυρή παρουσία (44%) ενός πανίσχυρου βασικού μετόχου στη μετοχική της σύνθεση (όμιλος Λάτση) προτιμά να παραμένει σε… συνεταιρική σχέση με τους δοκιμαζόμενους από τη λιτότητα Έλληνες φορολογούμενους, παρότι μετά την πώληση μεγάλου μέρους της συμμετοχής της σε θυγατρική στην Πολωνία και τη συγχώνευση με τη θυγατρική εταιρεία επενδύσεων ΔΙΑΣ έχει έναν από τους υγιέστερους δείκτες επάρκειας κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα αυτή την περίοδο.

Το ερώτημα, λοιπόν, που έμεινε και χθες αναπάντητο στους περισσότερους μικρομετόχους της τράπεζας είναι πότε ακριβώς σκοπεύει η διοίκηση Νανόπουλου να προχωρήσει στον πλήρη «απογαλακτισμό» από το Δημόσιο, όπως κάνουν άλλες τράπεζες με «κοντινούς» δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Άλλωστε, ακόμη και σε περίπτωση κάποιου έκτακτου δυσμενούς γεγονότος, ένας μικρομέτοχος της Eurobank εύλογα θα περίμενε, ότι ο πανίσχυρος μεγαλομέτοχος της τράπεζας θα ήταν έτοιμος να την ενισχύσει όσο χρειάζεται με νέα κεφάλαια, για να αντιπαρέλθει οποιαδήποτε πίεση.

Πέραν αυτού του ερωτήματος, που έμεινε χθες αναπάντητο, η διοίκηση της Eurobank απέφυγε να δώσει ακριβή απολογιστικά στοιχεία για το βαθμό εξάρτησής της από ενισχύσεις ρευστότητας από το Δημόσιο. Με βάση τα στοιχεία 9μήνου, η τράπεζα είχε αξιοποιήσει 7,77 δις. ευρώ κρατικών εγγυήσεων για το δανεισμό της από την ΕΚΤ, ενώ είχε λάβει και ειδικά ομόλογα του Δημοσίου, αξίας 1,737 δις. ευρώ, για να προχωρήσει σε χορηγήσεις στεγαστικών δανείων και δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πλέον αυτών των ενισχύσεων, για την τράπεζα εγκρίθηκαν στο τέλος του 2010 πρόσθετες εγγυήσεις δανεισμού ύψους 4 δις. ευρώ, από το νέο «πακέτο» των 25 δις. ευρώ. Ο κ. Ν. Καραμούζης διευκρίνισε χθες, ότι δεν έχει αξιοποιηθεί προς το παρόν το σύνολο αυτών των εγγυήσεων, χωρίς να αποκαλύψει πόσες έχουν ήδη αξιοποιηθεί. Με βάση τα ποσά του πρώτου 9μήνου 2010 και το ποσό εγγυήσεων που δικαιούται η Eurobank από το «πακέτο» των 25 δις. ευρώ, πάντως, οι συνολικές ενισχύσεις κεφαλαίων και ρευστότητας που έχει λάβει ή δικαιούται μέχρι στιγμής να πάρει η τράπεζα ξεπερνά τα 14,5 δις. ευρώ (πάνω από 6% του ΑΕΠ, για να έχουμε μια αίσθηση αναλογιών…).

Για το επόμενο «πακέτο» των 30 δις. ευρώ, που ήδη ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι η Eurobank θα αντλήσει το ποσό που της αναλογεί (5-6 δις. ευρώ) μόνο αν υπάρξει δυσμενής εξέλιξη στις αγορές (βλ. υποβάθμιση από οίκους αξιολόγησης, νέα «θύελλα» στην αγορά ομολόγων κ.ο.κ.).

Πάντως, χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από τις κρατικές εγγυήσεις, που ήδη έχουν φθάσει σε πολύ υψηλό ποσοστό των συνολικών υποχρεώσεων, δεν δόθηκε χθες από τη διοίκηση της Eurobank. Εξίσου ασαφές, όπως άλλωστε για όλες τις ελληνικές τράπεζες, παραμένει το χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από το δανεισμό της ΕΚΤ (19 δις. ευρώ). Το μόνο βέβαιο είναι, ότι πολύ μεγάλο ποσοστό αυτής της χρηματοδότησης έχει καλυφθεί με κρατικές εγγυήσεις.

Έτσι, φαίνεται ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα έχουν τη χαρά να παραμείνουν σε συνεταιρική σχέση αρκετά ακόμη με τον πλουσιότερο Έλληνα μεγιστάνα, στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια της κρίσης, η έδρα της μητρικής της Eurobank μεταφέρθηκε από την Ελβετία στο Λουξεμβούργο, δηλαδή εντός ευρωπαϊκού εδάφους, ακριβώς για να διευκολυνθεί αυτή η… συνεταιρική σχέση, χωρίς ανησυχίες για «γκρίνιες» της Κομισιόν, ότι το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει ενισχύσεις σε έναν τραπεζικό όμιλο με έδρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/topr ... 022534010/



Μονο την πτωση κοιταμε???

Αραγε ο Κωστοπουλος τι να σκεφτεται.?


Κορυφή
 Προφίλ  
 

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 25, 2011 10:20 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Ιούλ 02, 2010 11:49 am
Δημοσιεύσεις: 2035
Τοποθεσία: Παιανία
MANO AYTO DEN EINAI XRHMATISTHRIO.EINAI KOLOXANEIO TO DIKO MAS.

_________________
Psi+ εν εξελίξει-Το νου σας...


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 25, 2011 10:50 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
ΣΤΑΥΡΟ

λιγο πολυ παντα ηταν......

Εγω θα ελεγα παγκοσμιο κ@λοχανειο και μαλιστα χωρις παπακι....!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 25, 2011 11:15 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
Εχεις δικιο.

Αλλα επειδη εισαι και λιγο παλιοπαιδο

κοιτα το καλυτερο που μπορεις να κανεις.

Εχεις προδιαγραφες δεν θα το ξαναπω.

Προσεχε μονο να μη γινεις αλεπουδακι 110 χρονων.

Σου ευχομαι τα καλυτερα .


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 26, 2011 12:04 am 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 06, 2010 8:13 am
Δημοσιεύσεις: 233
ΕΔΩ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΞΕΡΟΥΝ ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ...ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΕΜΕΙΣ....

_________________
Η αγορα είναι σαν την γκόμενα.Αν είσαι λιγούρης θα σε παίξει
και θα σε κάψει.Θέλει υπομονή μέχρι να στρώσει.Αλλά μπορείς να "τσιμπολογείς" λιγάκι,
λίγο short,λιγο long,ανάλογα με τα "κουνήματα" που κάνει,έτσι για να κρατιέσαι σε φόρμα
μέχρι τη στιγμή που θα επιτεθείς.

_________________
knocking on the heaven`s door


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 26, 2011 1:07 am 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
macgyver

εχεις δει γκομενα που λεει οτι εναι ευκολη..???


Ο μικρος νομιζει οτι οι αγορες ειναι σαν τις γυναικες....

χαχααχαχαχαχαχα

Θα μαθει που θα παει.....

Ξανθες-μελαχρινες-κοκκινομαλες....

την ιδια γευση εχουν....

Αν η απολαυση ηταν για ολους

οι παστρικοθοδωρες για ποιους ειναι..????


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 26, 2011 11:07 am 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
26/2/11

Τo NATO μελετά επέμβαση στη Λιβυή, με "φύλλο συκής" τον ΟΗΕ





ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΗΕ!
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ "ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ", ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ!

Στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, μελετάει το ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Δύσης. Για το σκοπό αυτό, σήμερα Παρασκευή (25.02) θα πραγματοποιηθεί τόσο έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ όσο και έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Προσπαθώντας να βαφτίσει μια ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή ως «ανθρωπιστική παρέμβαση», ......ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, είπε πως μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να βασίζεται σε εντολή του ΟΗΕ. Οι επίμαχες δηλώσεις, αποτελούσαν «απάντηση» στη δημόσια εκφρασμένη εκτίμηση του Φιντέλ Κάστρο, ότι το ΝΑΤΟ θα εισβάλει στη Λιβύη.
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Γαλλία και Βρετανία, θα καταθέσουν κοινό ψήφισμα με το οποίο θα ζητούν την επιβολή συνολικού εμπάργκο όπλων, επιβολή σκληρότατων κυρώσεων καθώς και αίτημα παραπομπής της Λιβυκής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Το κοινό αυτό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό, τουλάχιστον ως προς τα βασικά του σημεία όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί σαφέστατα να αποτελέσει προάγγελο μιας ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ. Επίσης, η επιβολή γενικότερων κυρώσεων, αποτελούν εξωτερική παρέμβαση ερήμην του λιβυκού λαού, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ισχυροποίηση του καθεστώτος Καντάφι.

Πριν τη δημοσίευση των βασικών σημείων του γαλλοβρετανικού ψηφίσματος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ανακοίνωσε πως είχε τηλεφωνικές επαφές με τους Πρωθυπουργούς της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, έκανε λόγο για την απόδοση ευθυνών στο Μουαμάρ Καντάφι, αιχμή που συμπεριλήφθηκε άλλωστε στο γαλλοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος.

Μάλιστα, ακόμα και η ΕΕ, (σύμφωνα με κατευθυνόμενες διαρροές), δεν αποκλείει μια πολεμική επέμβαση στη χώρα, για «απομάκρυνση πολιτών της».Από τη μεριά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάριν Άστον, έκανε επίσης λόγο για την αναγκαιότητα επιβολής κυρώσεων...
Τα κροκοδείλια δάκρυα της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, δεν αποτελούν έκπληξη. Οι χώρες αυτές, επιθυμούν την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη λήξη των επαναστατικών εξελίξεων που αυτή τη στιγμή συντελούνται στη Λιβύη και την αντικατάσταση του δικτατορικού καθεστώτος Καντάφι, από ένα κατ΄ επίφαση δημοκρατικό – συνταγματικό καθεστώς, στα πρότυπα του Αφγανιστάν και του Κοσόβου.

Η Λιβύη, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμο, ενώ διαθέτει τα μεγαλύτερα γνωστά κοιτάσματα στην αφρικανική ήπειρο. Υπολογίζεται πως η ημερήσια παραγωγή της χώρας, επαρκεί για την κάλυψη του 8% των ημερήσιων αναγκών των ΗΠΑ ενώ υπολογίζεται πως προμηθεύει το 25% των πετρελαϊκών αναγκών της Ιταλίας! Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου, στις διεθνείς αγορές έχουν εκτοξευτεί κατά +15%, μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, λόγω και της δράσης των κερδοσκοπικών funds!
Επιπλέον, μάλιστα η Λιβύη αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της ΕΕ, με εξαγωγές αξίας € 27,3 δις, το 43% εκ των οποίων (€ ω11,8 δις) κατευθύνεται προς την Ιταλία, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με € 4,7 δις!

Τέλος, η Λιβύη έχει υπογράψει με την Ιταλία, διμερή συμφωνία, βάσει της οποία η πρώτη αναλαμβάνει να παίζει το «μπουλντόγκ» απέναντι στα κύματα των εξαθλιωμένων της υποσαχάριας Αφρικής, που επιθυμούν να μεταναστεύσουν στις χώρες της ΕΕ, με την ελπίδα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Είναι λοιπόν εύλογες οι ιμπεριαλιστικές «ανησυχίες» και «ευαισθησίες» των συγκεκριμένων τεσσάρων χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη.

Οι ευθύνες μάλιστα της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, θα είναι πολύ μεγάλες, εάν τα ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, συνδράμουν ενεργά, στα όποια πολεμικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ!

Το σίγουρο είναι πως οι όποιες εξελίξεις στη χώρα θα είναι ραγδαίες και φτάνουν στην κορύφωσή τους. Ο μισητός από το λαό Καντάφι, βρίσκεται οχυρωμένος στην πρωτεύουσα Τρίπολη, τη μόνη άλλωστε μεγάλη πόλη την οποία ελέγχει! Εκπρόσωποι του εξεγερμένου λαού καθώς και στρατιωτικά τμήματα, που βρίσκονται στο πλευρό τους, αφήνουν να εννοηθεί πως η διεξαγωγή της «μάχης της Τρίπολης» είναι μόνο θέμα χρόνου!
Το καθεστώς σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία, ανακοινώνοντας τη διανομή 500 δηναρίων (400 δολάρια) σε κάθε οικογένεια καθώς και αύξησεις έως και 150% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων!
Το που θα πάνε τα πράγματα στη Λιβύη, δεν είναι καθόλου μα καθόλου ξεκάθαρο! Παράγοντας Χ, είναι ο ίδιος ο λιβυκός λαός, ο οποίος για πρώτη φορά στην ιστορία του πήρε τις τύχες του στα χέρια του. Τη στιγμή αυτή, είναι και ο μόνος που μπορεί να, αποτρέψει τη μετατροπή της Λιβύης, σε ένα ακόμα νέο προτεκτοράτο της Δύσης!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 26, 2011 11:26 am 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
Γιατί η Δύση φοβάται τη Λιβύη...



Επιμέλεια: Ντορίνα Παπαγεωργίου

Δημοσιεύθηκε: 07:49 - 25/02/11

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μουαμάρ Καντάφι επικαλείται τον ρόλο της Αλ Κάιντα και του Μπιν Λάντεν, προσπαθώντας να περιορίσει τις διεθνείς αντιδράσεις για το λουτρό αίματος που προκαλεί στη χώρα του. Ο Μπιν Λάντεν είναι πολύ αποτελεσματικό «σκιάχτρο» ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και γενικότερα για τον δυτικό κόσμο.

Ο George Friedman, επικεφαλής της αμερικανικής εταιρίας διεθνών πληροφοριών Stratfor, σημείωνε στη γεωπολιτική επιθεώρηση «Επανάσταση και ο Μουσουλμανικός Κόσμος» («Revolution and the Muslim World») ότι ένας από τους παράγοντες στο κύμα επαναστάσεων που σαρώνει τον αραβικό κόσμο τους τελευταίους μήνες και παρακολουθεί στενά ο πλανήτης είναι η ανάμιξη και οι αντιδράσεις των φανατικών ισλαμιστών.

Οι στρατιωτικές πτέρυγες των ισλαμιστών και ειδικά οι οπαδοί της Τζιχάντ, σημειώνει ο ίδιος, επί μακρόν προσπαθούν να ανατρέψουν καθεστώτα στον μουσουλμανικό κόσμο. Με μόνη εξαίρεση το Αφγανιστάν, έχουν αποτύχει, αλλά εξακολουθούν να θεωρούνται απειλή για αρκετά καθεστώτα, όπως της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Η Λιβύη δεν είναι Αίγυπτος ή Τυνησία

Το ζήτημα με τη Λιβύη είναι ότι, σε αντίθεση με την Τυνησία και την Αίγυπτο, οι εξεγέρσεις στη χώρα ίσως προκαλέσουν όχι μόνο ανατροπή της εξουσίας, αλλά και αλλαγή καθεστώτος και ίσως ακόμη και κατάλυση του κράτους.

Στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, τα εύρωστα στρατιωτικά καθεστώτα είχαν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν τη σταθερότητα μετά την αποχώρηση των «αιωνόβιων» ηγετών τους. Αντιθέτως, στη Λιβύη, ο επί μακρόν ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι ηθελημένα συντήρησε τη διάσπαση και την αποδυνάμωση στη στρατιωτική εξουσία και στην εθνική ασφάλεια, ώστε αυτές να συνεχίσουν να εξαρτώνται από την ηγεσία του.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχουν θεσμοί για να παρέμβουν και να αντικαταστήσουν τον Καντάφι, εάν «πέσει». Κι αυτό σημαίνει ότι η πλουτοπαραγωγική Λιβύη θα πέσει σε χάος - που είναι το ιδανικό περιβάλλον για άνθηση των οπαδών του «ιερού πολέμου» της Τζιχάντ.

Οι Λίβυοι επί μακρόν συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Βοσνία, η Τσετσενία και το Ιράκ. Αφού αποχώρησε από το Αφγανιστάν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ένας ευμεγέθης αριθμός φανατικών ισλαμιστών επέστρεψε στη Λιβύη και ξεκίνησε στρατιωτική εκστρατεία για την ανατροπή του Καντάφι. Πήραν το όνομα Libyan Islamic Fighting Group το 1995. Το 2007, το Νο2 της Αλ Κάιντα ανέφερε ότι ο LIFG επισήμως εντάχθηκε στο δίκτυο της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η «ευκαιρία» του φανατισμού

Όπως συμπεραίνεται σε έκθεση των ΗΠΑ που συντάχθηκε τον Ιούνιο 2008 και διέρρευσε στο WikiLeaks, πολλοί Λίβυοι φανατικοί ισλαμιστές που επέστρεψαν από πολέμους της «διεθνούς» Τζιχάντ εγκαταστάθηκαν στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπως στην πόλη Ντάρνα, και επηρέασαν ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους της περιφέρειας, δημιουργώντας εν τέλει βαθιές ρίζες στην ανατολική Λιβύη.

Για την ώρα, δεν μοιάζει πιθανό αυτοί οι φανατικοί οπαδοί της Τζιχάντ να πάρουν τον έλεγχο της Λιβύης, αν ο Καντάφι ανατραπεί και ακολουθήσει μια περίοδος χάους στη Λιβύη. Όμως, θα βρουν πολύ πιο πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στη χώρα απ’ όσο έβρισκαν μέχρι τώρα. Αν το καθεστώς δεν ανατραπεί και εκδηλωθεί εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις δυτικές και στις ανατολικές περιοχές, θα βρουν ακόμη πιο πρόσφορο έδαφος μέσα στο χάος.

Ακόμη κι αν ο Καντάφι ή ένας θεσμός που θα τον αντικαθιστούσε κατάφερναν να αποκαταστήσουν την τάξη, οι φανατικοί ισλαμιστές είχαν μια πρωτοφανή ευκαιρία να λεηλατήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα κατά τη διάρκεια των ταραχών και θα βρεθούν τόσο βαριά οπλισμένοι όσο δεν ήταν ποτέ στη Λιβύη.

Το θέμα δεν είναι μόνο πώς θα καταλήξει το καθεστώς Καντάφι, αλλά και πώς θα δοκιμάσουν οι φανατικοί ισλαμιστές τα φτερά τους. Και είναι ο ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο δυτικός κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Λιβύη με κομμένη την ανάσα και με πολύ περισσότερη αγωνία απ’ όσο στις περιπτώσεις της Τυνησίας ή της Αιγύπτου.

Οι αμφίδρομες οικονομικές σχέσεις

Ο άλλος βασικός λόγος είναι, φυσικά, το πετρέλαιο. Σε μια περίοδο όπου η Αμερική, η Ευρώπη αλλά και γενικότερα η παγκόσμια κοινότητα προσπαθούν να «επουλώσουν» τις πληγές της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης, η άνοδος του πετρελαίου μπορεί να ανατρέψει ευαίσθητες ισορροπίες και να προκαλέσει βουτιά. Κι από την άλλη, για συγκεκριμένες χώρες υπάρχουν επενδεδυμένα συμφέροντα που κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα.

Η Λιβύη είναι από τα σημαντικότερα μέλη του OPEC και κατέχει τα μεγαλύτερα εξακριβωμένα κοιτάσματα πετρελαίου της Αφρικής. Ήδη η παραγωγή της έχει μειωθεί κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή 75% της συνολικής παραγωγής. Οι εξελίξεις προκαλούν τριγμούς στις ενεργειακές αγορές, με εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου αλλά και στα χρηματιστήρια όπου διαπραγματεύονται επιχειρήσεις με μεγάλα συμφέροντα στη χώρα.

Λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν στενότερη σχέση με τη Λιβύη, που υπήρξε πρώην ιταλική αποικία, από όσο η Ιταλία. Η Λιβύη υπολογίζεται ότι προσφέρει στην Ιταλία το 25% του πετρελαίου της. Τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2010 τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήγαγαν αγαθά αξίας 27,3 δισ. ευρώ από τη Λιβύη, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό, τα 11,8 δισ. ευρώ, κατευθύνθηκαν στην Ιταλία. Ακολούθησε η Γαλλία με 4,7 δισ. ευρώ, ενώ η Ισπανία και η Γερμανία έπονται με 3 δισ. ευρώ έκαστη.

Οι σπουδαιότερες από τις ξένες πετρελαϊκές, που δραστηριοποιούνται στη βορειοαφρικανική χώρα και συνολικά καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής της Λιβύης (460.000 βαρέλια ημερησίως), είναι οι εξής (σε παρένθεση τα μερίδιά τους στο λιβυκό πετρέλαιο):

ΕΝΙ, Ιταλία (13,7%)
WINTERSHALL της BASF, Γερμανία (29,2%)
TOTAL (2,7%)
MARATHON, ΗΠΑ (11,6%)
CONOCO, ΗΠΑ (2,1%)
REPSOL, Ισπανία (4,1%)
OMV, Αυστρία (10,6%)
HESS, ΗΠΑ (5,4%)
OCCIDENTAL, ΗΠΑ (0,9%)
STATOIL, Νορβηγία (0,3%).

Εν τω μεταξύ, αποδεικνύεται ότι και η Λιβύη έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις σε μια σειρά εταιρίες, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκά blue chips, μέσω του κρατικού επενδυτικού ταμείου της (SWF), που εκτιμάται ότι διαχειρίζεται περίπου 70 δισ. δολ. συνολικά.

Σύμφωνα μάλιστα με το WikiLeaks, ο επικεφαλής του ταμείου Libyan Investment Authority δήλωσε ότι πολλές αμερικανικές τράπεζες διαχειρίζονται περίπου 500 εκατ. δολ. από τα κεφάλαια του ταμείου.

Σύμφωνα, τέλος, με δηλώσεις Έλληνα διπλωμάτη στο Reuters, η ελληνική κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με αξιωματούχους του λιβυκού SWF για πιθανές επενδύσεις σε ελληνικές εταιρίες, ενώ κοντά σε deal βρίσκεται εδώ και καιρό η εισηγμένη ΕΥΔΑΠ.

Το Libyan Investment Authority κατέχει:
-- 2,6% της ιταλικής τράπεζας UniCredit
-- 2,01% της ιταλικής αμυντικής Finmeccanica
-- 3% της βρετανικής εκδοτικής Pearson
-- 13% της Zara Investment Holding της Ιορδανίας
-- 7,5% της ποδοσφαιρικής ομάδας Juventus.

Επιπλέον:
*Το LIA αγόρασε 5% της τουρκικής κατασκευαστικής Emlak Konut στις αρχικές δημόσιες εγγραφές.
* Μερίδιο 1% στον ρωσικό κολοσσό αλουμινίου RUSAL.
* Πιθανόν να κατέχει μερίδιο στην αυστριακή εταιρία δομικών υλικών Wienerberger.
* Η Λιβύη κατέχει μερίδιο 2% στη Fiat.
* Το Libyan African Investment Portfolio (LAP) δημιούργησε το LAP Green Network το 2007 για επενδύσεις σε αφρικανικές τηλεπικοινωνίες


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 26, 2011 2:00 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
26/2/11

«Ο Γιώργος παρέδωσε και τα κλειδιά της χώρας στη Λέσχη»!


Δημήτρης Γιαννακόπουλος, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία



Οι αράδες που ακολουθούν ισοδυναμούν με «επιτάφιο θρήνο» και αποτελούν εκδήλωση της απόλυτης πικρίας του γράφοντος για την αδυναμία των Ελλήνων να παρέμβουν συλλογικά στην παράδοση της χώρας τους στο νέο ευρω -ατλαντικό κέντρο που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στο Βερολίνο.
Οι Γερμανοί τα βρήκαν με τις ΗΠΑ και η Fed με την Γερμανική κυβέρνηση,μετά και από την κρίσιμη παρέμβαση Σαρκοζί. Το δολάριο δεν θα απειληθεί από το ευρώ και θα παραμείνει το μόνο αποθεματικό νόμισμα, με τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την οικονομία των ΗΠΑ. Παράλληλα η Γερμανία θα αναλάβει την σταδιακή αναδιοργάνωση του Συμφώνου Σταθερότητας, μέχρι την οριστική κατάργησή του από έναν νέο θεσμό ολοκληρωμένης οικονομικής διαχείρισης στην ΕΕ, στο πρότυπο λειτουργίας της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας και σε απόλυτη συνεργασία με αυτήν, για την αντιμετώπιση όλων των νομισματικών και εμπορικών απειλών που προέρχονται από σχετικά αυτονομημένες πηγές της παγκοσμιοποίησης, όπως είναι για παράδειγμα η Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η διακυβέρνηση της Ελλάδας περνά στην Λέσχη του Βερολίνου - το «τεχνοκρατικό όνομα» της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό -στην οποία κυρίαρχο ρόλο θα έχει το εβραϊκό λόμπυ. Το σχέδιο που είχε μισο-αποκαλύψει το Der Spiegel για την υπαγωγή των χωρών που έχουν απορρίψει οι χρηματαγορές στην πολιτική δικαιοδοσία αυτής της υπό ίδρυση Λέσχης είναι ακριβές και κανείς μέχρι τώρα δεν το έχει διαψεύσει ρητά. (Μην ρωτήσετε πάντως την ελληνική κυβέρνηση, διότι η απάντηση μπορεί να κλονίσει την αξιοπιστία της!)
Η Ελλάδα θα χάσει διαπαντός και απολύτως την αυτοκυβέρνησή της... και οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις θα υπαχθούν (καθοριστούν από) σε ευρύτερες οικονομικοδιοικητικές ρυθμίσεις, οι οποίες ουσιαστικά θα υπαγορεύουν ανελαστικά την δομή και λειτουργία της διοίκησης, της αγοράς και της διακυβέρνησης. Το πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας θα προσαρμοστεί σε αυτή την νέα δομή και θα εξελιχθεί στο πλαίσιο αυτής. Το κοινωνικό μοντέλο της Ελλάδας, θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να υποστηρίζει την διατήρηση της υψηλής ανταγωνιστικότητας των κεντρο-ευρωπαίων. Η χώρα θα εξειδικευτεί στον τουρισμό, αφού πρώτα μέσω της εσωτερικής υποτίμησης φτηνύνει το «προϊόν» που προσφέρει.

«Λύση πακέτο» στην κρίση που πλήττει την χώρα μας σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα γίνει δίχως την συμμετοχή της ελληνική κυβέρνησης. Ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε πλέον και τα κλειδιά της χώρας στο Βερολίνο, αρνούμενος να προχωρήσει ο ίδιος στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Η Ελλάδα, που δήλωσε πτώχευση μέσω του διαγγέλματος του πρωθυπουργού της από το Καστελόριζο, θα παραμείνει στο ευρώ και δεν θα προβεί σε στάση πληρωμών, αφού συμφώνησε την συντεταγμένη χρεοκοπία της να αναλάβει ο νέος θεσμός που θα διαμορφωθεί από τον Μάρτιο, μέσω μυστικών συμφωνιών Γερμανίας-ΗΠΑ-Γαλλίας και με την ενημέρωση άλλων σημαντικών Εταίρων.

Η Ελλάδα παραδόθηκε και ο ρόλος του κ. Παπανδρέου φαίνεται να ολοκληρώνεται. Όμως θα είμαι δίκαιος. Ο πρωθυπουργός αν και ανέπτυξε προσωπική πολιτική, εξαπατώντας ασφαλώς το εκλογικό σώμα που τον ανέδειξε στο μέγιστο αξίωμα, εξυπηρέτησε στο ακέραιο τα συμφέροντα της πολιτικο-οικονομικής τάξης της χώρας. Φροντίστε, λοιπόν, καθεστωτικοί παράγοντες να μην τα «φορτώσετε» όλα, σε λίγο, στον Γ. Α. Παπανδρέου! Μην αποδειχθείτε για άλλη μια φορά αχάριστοι, εκτός από άπληστοι, όπως στα τέλη του 1980 με τον μπαμπά του!

Αν ρίξετε μια ματιά στον καθεστωτικό Τύπο θα διαπιστώσετε την ανακούφιση των ανθρώπων του, από την παράδοση της χώρας στο εβραϊκό λόμπυ, το οποίο στην δική τους γλώσσα εμφανίζεται ως «γερμανική διακυβέρνηση», «γερμανικός ορθολογισμός», «ορθολογική δικαιοσύνη», «μετα-μηχανική διακυβέρνηση» και άλλα «όμορφα» concepts του τετάρτου δρόμου προς τον σοσιαλισμό!

Φίλοι, μια και από σήμερα θα πάψω να σας ταλαιπωρώ με τις ανησυχίες μου για την χώρα, καθώς διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει σοβαρό (κοινωνικό) έδαφος για την καλλιέργεια ρεαλιστικής πολιτικής αυτοκυβέρνησης της χώρας, θα ήθελα να επισημάνω την ανικανότητα της αριστεράς να παρακολουθήσει τις σύγχρονες εξελίξεις, ώστε να παρέμβει δημιουργικά και την αργοπορημένη και μάλλον «ξεπερασμένη», με όρους πολιτικής, αφύπνιση ενός μέρους της κοινωνίας των πολιτών. Δεν ζούμε στο 1821, ούτε στο 1974, αλλά στη φάση ολοκλήρωσης της παγκοσμιοποίησης, όπου απαιτεί δυνατές κοινωνίες, οι οποίες θα διεκδικούν συλλογικά, έξυπνα και με σύγχρονα πολιτικά εργαλεία καλύτερη θέση στην διαπραγμάτευση για την νέα παγκόσμια ιεραρχία που οργανώνεται αυτή την περίοδο, μέσα από συγκρούσεις, αίμα, φτωχοποιήσεις, επικοινωνιακή παραπλάνηση και αντιφάσεις.
Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα επιμέρους εξαπτέρυγα του καθεστώτος, παρά τις όποιες διαφωνίες τους επί της διπλωματικότητας των χειρισμών στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης, κατέληξαν η χώρα να μην προχωρήσει σε μια στρατηγική αναδιάρθρωσης του χρέους της, από τη στιγμή που οι ίδιες οι χρηματαγορές μας οδήγησαν σε αυτήν την αναγκαστική επιλογή. Σχεδιασμένα και με την μέγιστη συνεισφορά του ανθρώπου τους στην Αθήνα, όπως το διατύπωσαν οι Financial Times, προτίμησαν την κρίσιμη αυτή δουλειά για την κοινωνία και το μέλλον της χώρας να την κάνει κάποιο ευρω-ατλαντικό κέντρο, το οποίο να «πακετοποιήσει» την διακυβέρνηση της χώρας μαζί με τα ελληνικά ομόλογα και τα αξιόγραφα που γεννούνται από αυτά και όλα μαζί να καταστούν ο μοχλός άσκησης πολιτικής στην χώρα. Έτσι η διακυβέρνηση που θα ασκεί σε λίγο η Λέσχη του Βερολίνου στη χώρα μας θα εμφανιστεί ως αναπόφευκτη. Η μόνη λύση. Και το δίλημμα τότε θα είναι: συμμόρφωση στις αποφάσεις του λόμπυ ή επανάσταση;

Η πορεία της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο, ήταν η οδός της παράδοσης κάθε ίχνους κυριαρχίας της. Το «έργο» κάπου εδώ ολοκληρώνεται, άρα δεν ωφελεί να συζητάμε τα ίδια και τα ίδια. Από χώρα μετατρέπεται στον πρώτο χώρο από την λεγόμενη παλαιά Ευρώπη που παραδίδει τα κλειδιά της εξουσίας σε ένα υπερεθνικό κέντρο, το οποίο δεν θα μπορεί να ελέγξει κανείς δημοκρατικά. Ίσως αυτό να εννοούσε ο κ. Παπανδρέου προχθές στο Βερολίνο λέγοντας ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω για να σταθεροποιηθεί. Και ο Παπαδόπουλος πάντως αυτό πίστευε. Φαίνεται πως το καθεστώς, οι «Γιώργηδες» και η διανόηση α λα ΔΟΛ διαπνέονται από τα ίδια «δημοκρατικά ιδανικά» και διακονούν την ίδια «δημοκρατική θεωρία». Το καθεστώς δεν άντεχε την «δημοκρατία» που το ίδιο κατασκεύασε και είπε ξανά να κάνει ένα βήμα πίσω παραδίδοντας τα συμφέροντα της χώρας στους διεθνείς πάτρωνές του - και τυπικά πλέον. Στο πλαίσιο αυτό κάποιοι ανακουφίζονται θεωρώντας ότι έτσι θα απαλλαγούμε από τους ντόπιους νταβάδες και την ανοργανωσιά τους. Τώρα θα οργανωθούμε επιτέλους με γερμανικό πνεύμα και νεοφιλελεύθερο σθένος, πιστεύουν και παρηγορούνται. Καλή παρηγοριά!

Δεν οργανώνονται έτσι οι χώρες, ούτε χειραφετούνται έτσι οι κοινωνίες από τοπικές δυναστείες. Ο πολιτικός δρόμος που τόσο καιρό έδειξα ( όχι μόνος, αλλά με την συντρόφια κάμποσων ανήσυχων συμπατριωτών) δεν φαίνεται πλέον να έχει καμία πιθανότητα, έτσι ώστε η δημοκρατία να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά μέσα από την κοινωνική κρίση και όχι να κάνει «ένα βήμα πίσω», όπως προτείνει το καθεστώς. Μετά από αυτό η οδός που απέμεινε για τον εκδημοκρατισμό και την αυτοκυβέρνηση είναι η επανάσταση. Δυστυχώς όμως σε αυτό δεν είμαι ειδικός. Ας το αναλάβουν άλλοι, «επαγγελματίες» του είδους!!
Στην χώρα απέτυχε να αναστηθεί η πολιτική και ευρύτερα η πολιτική κριτική και ο δημοκρατικός οραματισμός με κριτήρια ελευθερίας. Δεν είχε τα φόντα. Ο Γιώργος και η παρέα του παραβίασαν τελικά ανοιχτή θύρα! Όλοι γνώριζαν ότι η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα ήταν ημιθανή, και έπαιξαν με σχετική ασφάλεια στο «ελληνικό πείραμα». Κάποιοι πήγαμε κόντρα σε αυτήν την βεβαιότητα, αναζητώντας την άλλη πιθανότητα. Χάσαμε, αλλά η ζωή συνεχίζεται! Σίγουρα υπάρχουν και πολύ πιο σημαντικά και κυρίως ενδιαφέροντα πράγματα από την πολιτική, μόνον που για κάποιους και ετούτα σε σχέσεις εξουσίας ανάγονται και..ξενερώνονται.

Γυρίστε, λοιπόν, την πλάτη σε εμάς τους «ξενέρωτους» και αγκαλιάστε τους «αντιεξουσιαστές στην εξουσία»: αυτούς που καταπολεμούν τις μίζερες σκέψεις τους σκορπώντας απλόχερα μιζέρια στην κοινωνία!





Έτσι η διακυβέρνηση που θα ασκεί σε λίγο η Λέσχη του Βερολίνου στη χώρα μας θα εμφανιστεί ως αναπόφευκτη. Η μόνη λύση. Και το δίλημμα τότε θα είναι: συμμόρφωση στις αποφάσεις του λόμπυ ή επανάσταση;


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 26, 2011 7:42 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
Αντε βγαλε ακρη Σταυρο.......




Σόιμπλε: Η επιστροφή στην δραχμή καταστροφική για ευρώ

Πρώτη Δημοσίευση: Σάββατο, 26. 02. 2011 - 16:54

Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντικρούει το ενδεχόμενο εξόδου, έστω και πρόσκαιρα, μεμονωμένων, προβληματικών χωρών από το Ευρώ. "Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα", λέει ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Fokus" (τεύχος Δευτέρας. 28.02.11).

Στην ερώτηση, εάν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι ταμπού, ο κ. Σόιμπλε απαντά: "Δεν είναι ταμπού.
Αλλά το θεωρώ λάθος".
Ο υπ. Οικονομικών αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση αν υπολογίζει με αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και παραπέμπει στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που διαπίστωσαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών προειδοποιεί ότι το τέλος του κοινού νομίσματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. "Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματος και -συνδεδεμένη με αυτό- μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας", λέει ο κ. Σόιμπλε. "Θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη", λέει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι με τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αλλά επενδύει στο κοινό νόμισμα. "Αυτό αποδίδει - κυρίως για τη Γερμανία και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε" λέει ο κ. Σόιμπλε.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη το ευρωπαϊκό συμβούλιο εμπειρογνωμώνων "ΕΕΑG" -όπως αποκαλείται ομάδα οικονομολόγων περί τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν- είχε προτείνει για την Ελλάδα είτε την επιστροφή στη δραχμή, είτε δραστική περικοπή σε ευρεία κλίμακα μισθών και αποδοχών.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 11480 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1 ... 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439 ... 1148  Επόμενο

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 20 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr