OIKONOMIA Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011 - 17:01 Χρυσοχοΐδης: Το σχεδιό μας για την ανάπτυξη έχει προοδευτική ταυτότητα Το προοδευτικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης παρουσίασε στους ηγέτες των κομμάτων-μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην εισήγησή του στη συνάντηση που διοργανώθηκε το Σάββατο, 5 Μαρτίου, στην Αθήνα, με θέμα τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης για την Ευρώπη του αύριο.
Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, το σχέδιο αυτό έχει ένα σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο, που αναβαπτίζει την ανάπτυξη, της προσδίδει όραμα, στόχους, εργαλεία.
Αφού στηλίτευσε τη συντηρητική αντίληψη που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, η οποία έχει ανάγει σιωπηρά την απληστία σε υπέρτατη αξία και θεοποιήσει τις αγορές και το τραπεζικό χρήμα, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στην Ελλάδα που για χρόνια είχε εγκλωβιστεί στο καθεστώς της «εύκολης ανάπτυξης». «Αυτή η «ανάπτυξη» βασίστηκε στην εκτεταμένη μαύρη οικονομία, την προσοδοθηρία, τον πελατειακό και διεφθαρμένο κρατισμό, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την εσωστρέφεια και τον εκτεταμένο δημόσιο δανεισμό που εκτόξευσε το έλλειμμα, το χρέος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στα ύψη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον υπουργό, ήταν να κερδίσουν οι λίγοι σε βάρος των πολλών και να δημιουργηθεί μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, θεσμική, περιβαλλοντική και ηθική.
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι αυτή η κρίση δίνει μια ευκαιρία για μια εκτεταμένη προοδευτική αναδιάρθρωση των οικονομικών δομών. Απευθυνόμενος προς του ηγέτες των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο υπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή επιχειρείται μια εκτεταμένη στρατηγική αναπτυξιακής αναδιάρθρωσης, με «πακέτο ενίσχυσης» προϋπολογισμού μεγαλύτερου από 10 δις €, με άμεσο στόχο την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός παρουσίασε τη στρατηγική αναπτυξιακής αναδιάρθρωσης της Ελλάδας, η οποία επιχειρεί να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα πολιτικής -χρηματοδοτικά κίνητρα και διαρθρωτικές παρεμβάσεις- για να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο, και βασίζεται στους εξής άξονες:
1. Την αναθέρμανση της ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας μέσα από την παροχή κινήτρων (ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές) 2. Την ενίσχυση της ρευστότητας, μέσω του ΕΤΕΑΝ 3. Την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη 4. Την αναδιάρθρωση των δομών περιφερειακής οικονομικής διακυβέρνησης 5. Την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας 6. Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος 7. Την προώθηση της νεανικής και καινοτομικής επιχειρηματικότητας 8. Τη μείωση τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα (ήδη το πρώτο κύμα μειώσεων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία) 9. Τη δημιουργία ισχυρών βάσεων για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης του υπουργού:
«Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι,
Η παρουσία σας είναι για μας ιδιαίτερα τιμητική. Έχει τεράστια σημασία για τη σοσιαλιστική οικογένεια, για το ΠΑΣΟΚ, για την κυβέρνηση, για τους πολίτες ότι βρίσκεστε στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο που διακυβεύονται τόσα πολλά για την πορεία της Ευρώπης.
Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα κυριαρχεί εδώ και χρόνια μια συντηρητική αντίληψη για τα πράγματα. Φυσικά για διαφορετικούς λόγους και με εξαιρετικά διαφορετικό περιεχόμενο στην κάθε περίπτωση.
Στη μεν Ευρώπη, είχαμε εγκλωβιστεί συλλογικά σε μια ήπια παραλλαγή του αμερικανικού άπληστου χρηματιστικού καπιταλισμού. Είχαμε έτσι ανάγει σιωπηρά την απληστία σε υπέρτατη αξία και θεοποιήσει τις αγορές και το τραπεζικό χρήμα. Έχοντας παράλληλα υποτιμήσει την πραγματική παραγωγική οικονομία, την υγιή καινοτομική επιχειρηματικότητα και το κοινωνικό κράτος ως παράγοντες ανάπτυξης.
Στην Ελλάδα από την άλλη μεριά, είχαμε εγκλωβιστεί στο καθεστώς της «εύκολης ανάπτυξης». Μιας ανάπτυξης η οποία βασίστηκε στην εκτεταμένη μαύρη οικονομία, την προσοδοθηρία (rent seeking economy), τον πελατειακό και διεφθαρμένο κρατισμό, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την εσωστρέφεια, τον εκτεταμένο δημόσιο δανεισμό που εκτόξευσε το δίδυμο έλλειμμα, το χρέος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στα ύψη. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα υπήρξε το ίδιο. Κρίση. Κρίση οικονομική, κρίση κοινωνική, κρίση θεσμική, κρίση περιβαλλοντική και κρίση ηθική. Οι λίγοι κέρδισαν σε βάρος των πολλών.
Η κρίση όμως, όπως όλοι πολλοί καλά γνωρίζουμε, υπήρξε από την πρώτη στιγμή μια τεράστια ευκαιρία για ν’ αλλάξουμε. Ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη. Ν’ αλλάξουμε τις χώρες μας. Για την Ελλάδα είναι η μεγάλη ευκαιρία για μια εκτεταμένη προοδευτική αναδιάρθρωση των οικονομικών δομών. Είναι η πρόκληση να αποκτήσει η χώρα βιώσιμη δημοσιονομική θέση σε βάθος χρόνου, να προωθήσει βαθιές θεσμικές αλλαγές στο κράτος, να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο και να επανεξετάσει τις πολιτικές της για την κοινωνική συνοχή.
Είθισται εδώ κι ενάμιση χρόνο που έχει ξεσπάσει η κρίση η δημόσια εθνική και διεθνής συζήτηση να εγκλωβίζεται στο δημοσιονομικό ζήτημα. Αγνοείται, όμως, ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα επιχειρούμε μια εκτεταμένη στρατηγική αναπτυξιακής αναδιάρθωσης με άμεσο στόχο την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.
Το όραμά μας είναι μακροπρόθεσμα να στραφούμε από το μοντέλο της «εύκολης ανάπτυξης» που περιέγραψα παραπάνω στη δημιουργία ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου θεμελιωμένου σε μια εξωστρεφή οικονομία υψηλής παραγωγικότητας.
Η στρατηγική αναπτυξιακής αναδιάρθρωσης που υλοποιούμε βασίζεται στην προοδευτική αντίληψη ότι:
α) παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο υπάρχουν παραγωγικές δημόσιες δαπάνες οι οποίες έχουν θετική επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης διότι ενισχύουν την παραγωγικότητα. Αυτές πρέπει να διοχετεύσουμε στοχευμένα στην πραγματική οικονομία. β) πρέπει να αναζητήσουμε νέες πηγές ζήτησης στην Ευρώπη και των πλανήτη που θα σύρουν το χορό της ανάπτυξης. Από την εσωστρέφεια να περάσουμε στην εξωστρέφεια.
γ) πρέπει να δώσουμε έμφαση στην πραγματική, επίσημη, παραγωγική οικονομία. Να περιοριστεί η μαύρη οικονομία και οι προσοδοθηρικές πρακτικές που οδηγούν σε φούσκες.
δ) υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για προοδευτικές πολιτικές επιλογές στο πλαίσιο των πολιτικών συνοχής της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, η στρατηγική αναπτυξιακής αναδιάρθρωσης της Ελλάδας επιχειρεί να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα πολιτικής, -χρηματοδοτικά κίνητρα και διαρθρωτικές παρεμβάσεις- για να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο. Κινούμαστε πάνω στους εξής άξονες:
1. Την αναθέρμανση της ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας μέσα από την παροχή κινήτρων (ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές) ύψους 4 δις ευρώ για το 2011 για βιώσιμα επενδυτικά σχέδια υψηλής απόδοσης.
2. Την ενίσχυση της ρευστότητας. Δημιουργήσαμε ένα εθνικό fund - το Ελληνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη που μοχλεύει με διαφάνεια εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους, ώστε να παρέχουμε ευνοϊκά δάνεια και εγγυήσεις στις επιχειρήσεις, 2.5 δις περίπου μέσα στο 2011. Ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα JEREMIE με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων επίσης για ευνοϊκά δάνεια σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις – ήδη βρίσκονται στην αγορά.
3. Την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Διοχετεύουμε 5,3 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία το 2011 για έργα δημόσιων υποδομών και ιδιωτικές επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και ενισχύουν την περιφερειακή συνοχή. α 4. Την αναδιάρθρωση των δομών περιφερειακής οικονομικής διακυβέρνησης. Η Ελλάδα από φέτος έχει αιρετούς περιφερειάρχες. Χωρίς πανεθνική συνεργασία δεν μπορούμε να πετύχουμε. Για αυτό καταρτίζουμε Περιφερειακά Αναπτυξιακά Σχέδια με στόχο την προώθηση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της κάθε περιφέρειας, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, ΣΔΙΤ, Jessica κοκ).
5. Την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ από 8% σε 10% μέσα στο 2011 και να διπλασιαστούν μέχρι το 2014. Ήδη έχουμε στοιχεία που επιβεβαιώνουν το δυναμισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, και για αυτό υλοποιούμε εθνική στρατηγική ενθάρρυνσης της εξωστρέφειας, αλλά και του re-branding της χώρας.
6. Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας Ελλάδας ανταγωνιστικής, φιλικής προς τις επιχειρήσεις μέσα από δράσεις απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών και προώθησης της κουλτούρας της επιχειρηματικότητας υψηλών δυνατοτήτων. Λιγότερες άδειες σε τεχνικά επαγγέλματα, εύκολη εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών επιχειρήσεων, ταχεία ίδρυση και λειτουργία εμπορικών κέντρων, εκσυγχρονισμός των επιχειρηματικών πάρκων – όλα αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί ή δρομολογούνται με νόμους εντός των ημερών. Τέλος του μήνα, ο επιχειρηματίας θα μπορεί να ιδρύει την επιχείρησή του σε μία ημέρα.
7. Την προώθηση της νεανικής και νέας καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Θέλουμε ν’ αλλάξουμε τόσο τα ποσοτικά όσο κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νεανικής επιχειρηματικότητας και τω νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα. Επιχειρουμε έναν «επιχειρηματικό ακτιβισμό», ώστε να δημιουργήσουμε ένα spill over effect στους νέους της χώρας που αποτελούν ένα καλά καταρτισμένο, πολλά υποσχόμενο, αλλά εγκλωβισμένο «κεφάλαιο».
Έχουμε έτοιμο Σχέδιο Δράσης για την προώθηση της νεανικής και νέας καινοτομικής επιχειρηματικότητας, το οποίο περιλαμβάνει επενδυτικά κίνητρα, ευνοϊκά δάνεια, γενναία χρηματοδότηση για startups, θεσμικές αλλαγές, κατάρτιση και προγράμματα coaching.
Επιχειρούμε μια κυβερνητική καινοτομία – δημιουργήσαμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργεί σας ένα no stop shop για νέους, το Startup Greece, εφάμιλλο – και καλύτερο –αντίστοιχων online πρωτοβουλιών ανα την υφήλιο. Πρόκειται για μια κυβερνητική καινοτομία που στόχο έχει να δημιουργήσει συνθήκες πίεσης από κάτω προς τα πάνω, ώστε να αλλάξουμε αντιλήψεις, δομές, διαδικασίες, ακόμη και τη σχέση κράτους και επιχειρηματία.
8. Πετύχαμε ένα πρώτο κύμα μείωσης τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μέσα από στοχευμένες συμφωνίες μείωσης και ρυθμιστικές παρεμβάσεις στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο.
9. Βάλαμε τις βάσεις για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού μέσα από την εντονότερη ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και τις αλλαγές στο καθεστώς εισαγωγής πρώτων υλών και ενδιάμεσων εισροών στη βιομηχανία.
Από τη μια λοιπόν έχουμε ένα γενναίο «πακέτο ενίσχυσης» περίπου 10 δις ευρώ και από την άλλη ένα κύμα διαρθρωτικών αλλαγών.
Αγαπητοί Πρόεδροι,
Εμείς οι σοσιαλιστές έχουμε μια ισχυρή παρακαταθήκη. Ξέρουμε να ακούμε και να είμαστε ρεαλιστές εκεί που χρειάζεται. Τίποτε από όσα σας ανέφερα δεν προέκυψε από καποιο κλειστό γραφειοκρατικό group. Τίποτε δεν γεννήθηκε σε κλειστά δωμάτια. Το Σχέδιό μας για την Ανάπτυξη είναι προιόν συνεργασίας του Υπουργείου με επιστήμονες, τεχνοκράτες και υπηρεσιακούς, διεθνείς οργανισμούς, φορείς και εκπροσώπους της οικονομίας και της νέας γενιάς, μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, απλούς πολίτες που στέλνουν γραπτά και ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους. Είναι ένα σχέδιο που έχει εγκριθεί από την Κυβέρνηση.
Όμως, το Σχέδιό μας για την Ανάπτυξη είναι και κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Είναι ένα καθαρά προοδευτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Είναι ένα σχέδιο ΠΑΣΟΚ με σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο που αναβαπτίζει την ανάπτυξη, της προσδίδει όραμα, στόχους, εργαλεία. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία εγκλωβισμού της δημόσιας συζήτησης στα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, το σχεδιό μας είναι η απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν.
Πιστεύουμε στην Ελλάδα του «Ναι, γίνεται», πιστεύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, στη νέα γενιά, στην αξιακή και ιδεολογική μας παρακαταθήκη και με εσάς δίπλα μας, είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουμε».
Πηγή:www.capital.gr
ΑΤΣΑ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
(Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ)
_________________ Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
|