neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 11480 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1 ... 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456 ... 1148  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 30, 2011 6:34 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
29 03 2011


Συνημμένα:
gd52.gif
gd52.gif [ 78.95 KiB | 3263 προβολές ]

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Κορυφή
 Προφίλ  
 

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 30, 2011 8:18 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Η SIEMENS, H DEUTSCHE BANK ΚΑΙ Η Ε.Τ.Ε ΤΟ 1941
Οι «φιλικές συμφωνίες» της κατοχής

Η διαπλοκή της Siemens, της Deutsche Bank και της Εθνικής Τράπεζας τις πρώτες μέρες της κατοχής, μέσα από τα ντοκουμέντα της Ανακριτικής Επιτροπής των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής.

Στο περιθώριο των αποκαλύψεων για τα μαύρα ταμεία της Siemens που στοιχειώνουν την ελληνική πολιτική ζωή έχει επισημανθεί και το ιστορικό προηγούμενο με παλιά σκάνδαλα της ίδιας εταιρείας και τη διαπλοκή στελεχών της με παράγοντες του κομματικού συστήματος στην Ελλάδα.
Ομως δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό.
Η Siemens έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική πραγματικότητα και η σχέση της με το ελληνικό δημόσιο έχει σημαδέψει τις πιο κρίσιμες καμπές της οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας κατά τον 20ό αιώνα.

Φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο, το οποίο δίνει μια άλλη προοπτική σε όσα απασχολούν τη σημερινή επικαιρότητα. Καταρχήν συνδέει την ιστορική παρουσία της Siemens στα ελληνικά πράγματα με τη δράση μιας άλλης γιγάντιας γερμανικής εταιρείας, της τράπεζας Deutsche Bank.
Και η γερμανική αυτή τράπεζα βρίσκεται σήμερα στην επικαιρότητα, μετά από την πρόσφατη έκθεσή της στην οποία έσπευσε να προκαταλάβει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών στη χώρα μας και προκαλώντας την αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο οποίος την κατηγόρησε για «κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Το ντοκουμέντο για το οποίο γίνεται λόγος περιλαμβάνεται στην Εκθεση του OMGUS (Office of Military Government, United States), δηλαδή της Στρατιωτικής Κυβέρνησης των ΗΠΑ στο έδαφος της Γερμανίας μετά τη νίκη των συμμάχων και το διαμοιρασμό του γερμανικού κράτους σε ζώνες κατοχής. Το «υπουργείο Οικονομικών» (Finance Division) αυτής της αμερικανικής στρατιωτικής κυβέρνησης ανέθεσε το 1945 σε ειδικό τμήμα ερευνών τη μελέτη των βασικών ιδρυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος, με την εντολή στους ερευνητές να εισηγηθούν τρόπους για την αποναζιστικοποίηση του μεταπολεμικού καθεστώτος. Η Εκθεση ολοκληρώθηκε το 1946.

Οπως επισημαίνεται στο ντοκουμέντο αυτό, στην Ελλάδα δεν ακολουθήθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις η συνήθης οδός της άμεσης ιδιοποίησης των περιουσιών των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά επελέγη η οδός της «φιλικής συμφωνίας», δηλαδή η συνεργασία μιας μεγάλης γερμανικής τράπεζας (της Deutsche Bank) με μια μεγάλη ελληνική (την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, ΕΤΕ).

Η σημασία αυτής της «ειδικής μεταχείρισης» που είχε η Ελλάδα από τις δυνάμεις κατοχής στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα σημαίνει ασφαλώς πολλά για τη διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών παραγόντων με το κατοχικό καθεστώς. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή τη «φιλική συμφωνία» της Deutsche Bank με την ΕΤΕ έπαιξε ως διαμεσολαβητής η Siemens.
Από πού κι ως πού; Μα η Siemens ίδρυσε την Deutsche Bank, ενώ στην Ελλάδα κατείχε μέσω της εταιρείας τηλεφώνων Ανώνυμος Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία (ΑΕΤΕ) στρατηγικό ρόλο.

Στο ίδιο ντοκουμέντο της OMGUS υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τη σχέση των δύο γερμανικών κολοσσών:
«Η στενή σχέση μεταξύ της Deutsche Bank και της επιχείρησης Siemens έχει μια μακροχρόνια παράδοση και βασίζεται στα μεγάλα πλεονεκτήματα, τα οποία απέφερε και στους δύο συνεργάτες αυτή η σύνδεση της μεγαλύτερης τράπεζας με ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα στη Γερμανία.
Μια αμοιβαία επιρροή μεταξύ διαφορετικών εταιρειών εξασφαλίζεται στη Γερμανία κατά κανόνα μέσω κατοχής μετοχών, μέσω χορήγησης πιστώσεων, και μέσω αλληλοδιαπλοκής των διοικητικών συμβουλίων.
Ολα αυτά τα στοιχεία ήταν παρόντα στη σχέση μεταξύ της Siemens και της Deutsche Bank, αλλά ήταν περισσότερο αποτελέσματα της συνεργασίας μεταξύ του βιομηχανικού γίγαντα και της τράπεζας και όχι τόσο όργανα ενός μονόπλευρου ελέγχου. [...]
Η σχέση μεταξύ της Deutsche Bank και του συγκροτήματος Siemens ήταν πολύ στενή και πολύμορφη.
Η Deutsche Bank είχε δεθεί ήδη από την εποχή της ίδρυσής της με τον οίκο Siemens και διατήρησε το στενό δεσμό για πολλές γενιές.
Αυτός ο δεσμός εκδηλώνεται μέσα στην πυκνή αλληλοδιασταύρωση των εποπτικών συμβουλίων, γίνεται φανερός στην παρουσία των οκταψήφιων μετοχικών κεφαλαίων από τη Deutsche Bank στις συνεδριάσεις των μετόχων της Siemens, στην κατοχή μετοχών της Deutsche Bank από τη Siemens και στην εκτενή χρήση από τη Siemens των μηχανισμών της Deutsche Bank, και των θυγατρικών της επιχειρήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η σχέση άρχισε το έτος 1870, όταν ο ίδιος Georg Siemens, ένας ανιψιός του Werner Siemens, του ιδρυτή της Siemens & Halske, συμμετείχε στην ίδρυση της Deutsche Bank και έγινε ο ανώτερος διευθυντής της.
Το 1893 η Siemens πήρε ένα δάνειο 10 εκατομμυρίων μάρκων από την Deutsche Bank, η οποία από τότε εξελίχθηκε σε κύριο τραπεζικό οίκο της Siemens».

Και την κρίσιμη περίοδο της ναζιστικής κυριαρχίας διαπιστώνουμε ότι τα ίδια στελέχη μετέχουν στις διοικήσεις των δύο οικονομικών συγκροτημάτων.
Οσο για τη σχέση της Siemens με την Ελλάδα, είναι γνωστό ότι ήδη από το 1927 η γερμανική εταιρεία είχε εξαγοράσει το 80% της ΑΕΤΕ, ενώ τα ίδια στελέχη κατά τις παραμονές του πολέμου κατείχαν διευθυντικές θέσεις στην ΑΕΤΕ και την «Σήμενς Ελληνική Ηλεκτροτεχνική».
Από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στη «φιλική συμφωνία» μεταξύ Deutsche Bank και ΕΤΕ, ξεχωρίζουν ο Ρίχαρντ Ντιρξ, αντιπρόσωπος της Siemens στην Ελλάδα και ο Κωνσταντίνος Γουναράκης, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα διευθυντικό στέλεχος της ΕΤΕ, της ΑΕΤΕ και της «Σήμενς Ελληνική Ηλεκτροτεχνική».

Το ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε δεν έχει αξιολογηθεί από την τρέχουσα βιβλιογραφία για το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ερμηνευτικό κλειδί για πολλά δυσερμήνευτα προβλήματα της κατοχικής περιόδου, ενώ δίνει απαντήσεις και στις δυσκολίες που συνάντησε το μεταπολεμικό ελληνικό κράτος σε ζητήματα αποζημιώσεων ή αποκατάστασης της βλάβης που επέφερε η ναζιστική κατοχή.

Η πιο πρόσφατη ιστορική μελέτη για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρεται, βέβαια, στη συμφωνία με την Deutsche Bank, αλλά δίνει τη δική της ερμηνεία, ενώ δεν υπάρχει αναφορά στην έκθεση του OMGUS:

«Το Γενικό Συμβούλιο, κατόπιν σχετικής πρότασης του Διομήδη, αποφάσισε ομόφωνα τον Μάιο 1941 να ξεκινήσει, ως τακτική κίνηση άμυνας απέναντι στις κλιμακούμενες οχλήσεις και πράξεις βίας των φιλοαξονικών δυνάμεων, συνομιλίες με την Deutsche Bank, ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα με το οποίο η Εθνική είχε προπολεμικά μακρά συνεργασία.
Προτιμήθηκε η Deutsche Bank, που θεωρούνταν πολιτικά ουδέτερη, έναντι της στενότατα συνδεδεμένης με το ναζιστικό καθεστώς Dresdner Bank, με την οποία επίσης η Εθνική είχε συνεργαστεί προπολεμικά»
(Γιώργος Παγουλάτος «Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, 1940-2000», σ. 68-9).

Είναι αλήθεια ότι η Dresdner Bank είχε άμεση σχέση με το ναζιστικό καθεστώς. Αλλωστε και γι’ αυτή την τράπεζα διατάχθηκε από τις αμερικανικές αρχές κατοχής έρευνα μετά τον πόλεμο.
Αλλά και η Deutsche Bank δεν ήταν καθόλου αμέτοχη στα ναζιστικά εγκλήματα. Ηδη πριν από τον πόλεμο μετείχε στο πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Γερμανίας, ενώ σημαντικός ήταν ο ρόλος της και στην «Αριοποίηση» (“Arisierung”) των επιχειρήσεων, δηλαδή την υφαρπαγή των εβραϊκών περιουσιών και την απόδοσή τους σε «Αρίους» ημετέρους.
Τα στελέχη της χρηματοδοτούσαν τον Χίτλερ πριν ακόμα αυτός κατακτήσει την εξουσία.

«Στο ίδιο πνεύμα», συνεχίζει η μελέτη του Παγουλάτου,
«ο Ζαβιτζιάνος, τον Μάιο του 1941, είχε υποβάλει στον γερμανό διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens στην Ελλάδα πρόταση μεσολάβησης της Εθνικής προς την κυβέρνηση Τσολάκογλου, προκειμένου η γερμανική εταιρεία να αναλάβει την εκμετάλλευση των υπεραστικών γραμμών στο πλαίσιο του έργου ολοκλήρωσης του τηλεφωνικού δικτύου.
Μετά από άμεσες και επιτυχείς σχετικές διαπραγματεύσεις αντιπροσωπείας της Εθνικής υπό τον Διομήδη, οι δύο τράπεζες (Εθνική και Deutsche Bank) υπέγραψαν, στις 17 Ιουνίου 1941, κοινό συμφωνητικό που προέβλεπε τη σύσταση διμερούς ελληνογερμανικής επιτροπής, υπό την προεδρία του διοικητή της ΕΤΕ, για την εξέταση των προοπτικών ανάπτυξης στενότερων οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.
Το συμφωνητικό προέβλεπε την κοινή μελέτη προτάσεων της ελληνικής πλευράς για την εκβιομηχάνιση, εκμετάλλευση των υδατοπτώσεων, εξόρυξη λιγνίτη και μεταλλευμάτων και ανάπτυξη των γεωργικών καλλιεργειών της χώρας.
Η συμφωνία με την Deutsche Bank (με τη σύμπραξη και της Siemens) προέβλεπε ειδικότερα τη σύσταση εταιρείας από τις δύο τράπεζες, συνολικού κεφαλαίου 240 εκατομμυρίων δραχμών, που θα καταβάλλονταν εξίσου από τα δύο μέρη, για την εκμετάλλευση λιγνιτών, με βάση τεχνολογία εισαγόμενη από τη Γερμανία».

Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε συνέχεια, αλλά αποδίδεται στη συμφωνία αυτή εξαιρετική σημασία:

«Η συμφωνία δεν προχώρησε ποτέ στα επόμενα στάδια υλοποίησης, καθώς η Εθνική δεν διέθεσε τα απαιτούμενα κεφάλαια. Αλλωστε η από κοινού εταιρεία προβλεπόταν να έχει διάρκεια ενός έτους, μετά την άπρακτη πάροδο του οποίου θα διαλυόταν αυτόματα.
Η συμφωνία με την Deutsche Bank αποσκοπούσε στην αναζήτηση ενός ισχυρού ‘μέσου άμυνας’ για την Τράπεζα, μιας έξωθεν ισχυρής προστασίας απέναντι σε επεμβάσεις γερμανικών επιχειρηματικών παραγόντων που απειλούσαν όχι μόνο περιουσιακά στοιχεία, αλλά κυρίως την ίδια την αυτοτέλεια της Εθνικής.
Τέτοια προστασία δεν μπορούσε βέβαια να παρασχεθεί από τις εγχώριες κατοχικές κυβερνήσεις.
Η τακτική αυτή κίνηση απέδωσε, εν μέρει, αφού η παρέμβαση της Deutsche Bank κατά τις συνομιλίες κορυφής των δυνάμεων του Αξονα, το καλοκαίρι του 1941, είχε ως αποτέλεσμα να ζητηθεί από τις ελλαδικές αρχές να σεβαστούν την αυτοτέλεια της Εθνικής, πράγμα που προσωρινά οδήγησε στον αισθητό περιορισμό των πιέσεων και επεμβάσεων στη λειτουργία της Τράπεζας.
Τον Νοέμβριο 1941, ο Ζαβιτζιάνος ανέφερε με ικανοποίηση στο Συμβούλιο ότι μετά τη συνομολόγηση της σύμβασης με την Deutsche Bank έπαυσαν όλες οι πιέσεις που προέρχονταν από τη γερμανική πλευρά.
Τον Φεβρουάριο 1942, ο Ζαβιτζιάνος ενημέρωνε το Συμβούλιο ότι μετά από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Ρώμη κατά τις ιταλογερμανικές συνομιλίες σε σχέση με την Ελλάδα, με κοινή συνεννόηση των δυνάμεων κατοχής, και παρά τη δυσφορία ιταλικών κύκλων για τη συμφωνία με την Deutsche Bank, εξασφαλίστηκε η ανεξαρτησία της Εθνικής έναντι οποιασδήποτε επέμβασης ή ανάμειξης τρίτων.
Τα μέλη του Συμβουλίου ομόφωνα και ενθέρμως επιδοκίμασαν τη συμφωνία με την Deutsche Bank για την ορθότητα και το ρεαλισμό της στην προστασία των συμφερόντων της Εθνικής» (σ. 69-70).

Αντίθετα από τις εκτιμήσεις αυτές που βασίζονται στη θεωρία της «ανεξαρτησίας» της Deutsche Bank, η πολυσέλιδη Εκθεση του OMGUS καταλήγει σε ένα συμπέρασμα το οποίο δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τον ενεργό ρόλο της τράπεζας στο ναζιστικό καθεστώς.

«Προτείνονται τα ακόλουθα:

1. Η Deutsche Bank πρέπει να διαλυθεί,

2. Οι υπεύθυνοι συνεργάτες της Deutsche Bank πρέπει να κατηγορηθούν και να παραπεμφθούν ως εγκληματίες πολέμου ενώπιον δικαστηρίου

3. Τα διευθυντικά στελέχη της Deutsche Bank πρέπει να αποκλειστούν από την ανάληψη σημαντικών ή υπεύθυνων θέσεων στην οικονομική και πολιτική ζωή της Γερμανίας».

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η εμπεριστατωμένη Εκθεση του OMGUS δεν υιοθετήθηκε ποτέ από τους Συμμάχους.
Μετά την ανάδειξη του Τρούμαν στην προεδρία των ΗΠΑ έπαυσε να υπάρχει ο στόχος της «αποναζιστικοποίησης» του γερμανικού καθεστώτος που επιχείρησε η κυβέρνηση Ρούζβελτ.
Ο στόχος πλέον ήταν η ανασυγκρότηση της Γερμανίας ως σημαντικού παράγοντα του Ψυχρού Πολέμου.
Όχι μόνο δεν διαλύθηκε η Deutsche Bank, αλλά τα στελέχη της αξιοποιήθηκαν στις σημαντικότερες θέσεις.
Ο ισχυρός της άνδρας Χέρμαν Αμπς προσλήφθηκε ως άτυπος οικονομικός σύμβουλος από τις βρετανικές δυνάμεις κατοχής, και χρημάτισε αργότερα προσωπικός συνεργάτης του Καγκελάριου Αντενάουερ.

Η Ελλάδα δεν μπορούσε να λείπει απ’ αυτή την «αξιοποίηση».
Οπως μας πληροφορεί η ίδια μελέτη για την ιστορία της ΕΤΕ:
«Στο πλαίσιο της εκβιομηχάνισης, η Εθνική Τράπεζα αναβίωσε, το 1958, την παλαιά συνεργασία της με την Deutsche Bank, που όπως είδαμε είχε χρησιμοποιηθεί κατά την Κατοχή προκειμένου να θωρακίσει την Τράπεζα απέναντι σε ξένες πιέσεις.
Συστάθηκε κοινή επιτροπή των δύο τραπεζών για τη συγκεκριμενοποίηση των κοινών επιδιώξεων στη βάση μελετών της Εθνικής για τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας και τις συνθήκες της ελληνικής βιομηχανίας» (σ. 260).

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Επέκταση της επιρροής της Deutsche Bank στην Ελλάδα
(Απόσπασμα από την Εκθεση της OMGUS, “Ermittlungen gegen die Deutsche Bank”, σ. 237-241)

«Ο τρόπος που επιτεύχθηκε η διείσδυση [της Deutsche Bank] στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διέφερε από τις μεθόδους που ακολουθήθηκε στις περισσότερες άλλες εξαρτημένες ή κατεχόμενες χώρες.
Αντί η γερμανική κρατική τράπεζα να ιδιοποιηθεί το μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζικών οργανισμών, κλείστηκαν οι λεγόμενες 'συμφωνίες φιλίας', πάνω στις οποίες αναπτύχθηκε μια στενή επιχειρηματική σχέση μεταξύ μιας μεγάλης γερμανικής τράπεζας και μιας ελληνικής τράπεζας.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ήταν η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα. Κατά το έτος 1939, το κεφάλαιό της και το αποθεματικό της ανερχόταν σε 1.205.000.000 δραχμές και ολόκληρο το ενεργητικό της σε 12,5 δισεκατομμύρια δραχμές.
Εκείνη την εποχή διατηρούσε 97 υποκαταστήματα και μια θυγατρική στη Νέα Υόρκη, την Hellenic Trust Company.

Η Deutsche Bank είχε τις πρώτες της επαφές με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας τον Μάιο του 1941, αμέσως μόλις κατελήφθη η Ελλάδα από τους ναζί, μέσω του Richard Dierks.
Ο Richard Dierks ήταν ο αντιπρόσωπος της εταιρείας Siemens, η οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Deutsche Bank. Στην έκθεση που υπέβαλε ο Dierks στις 6 Ιουνίου 1941 για το ταξίδι στην Ελλάδα έγραφε τα ακόλουθα:

'Πραγματοποίησα σύσκεψη μιάμισης ώρας με τους διευθυντές της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας. […]
Είχα ενημερωθεί ήδη πριν από αυτή τη συζήτηση για το γεγονός ότι επρόκειτο να με παρακαλέσουν να υποστηρίξω τη συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας με μια μεγάλη γερμανική τράπεζα.
Η ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας μου έδωσε μια καλή αφορμή να μεταβώ σε αυτήν την ερώτηση, και υποσχέθηκα, αμέσως μόλις επιστρέψω στο Βερολίνο, να μιλήσω με την Deutsche Bank για τις πιθανότητες μιας τέτοιας συνεργασίας, χωρίς δέσμευση και εντελώς ιδιωτικά.
Οι κύριοι της Εθνικής Τράπεζας μού εξήγησαν ότι η τράπεζα δεν έχει ανάγκη χρημάτων, έχει μεγάλη ρευστότητα και διαθέτει εκείνη τη στιγμή 11 δισεκατομμύρια δραχμές (225 εκατομμύρια Reichsmark) σε καταθέσεις.
Στο μυαλό τους είχαν μάλλον μια κοινοπραξία, η οποία θα συμμετείχε στην οικονομική ανοικοδόμηση της Ελλάδας, πρώτιστα στην εκβιομηχάνιση, στην οποία ίσως η γερμανική χρηματοδότηση δεν είναι καν απαραίτητη, και όπου οι γερμανικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι γερμανικές βιομηχανίες θα έχουν φυσικά την ελευθερία να αναπτύξουν το δικό τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Με τη μεσολάβηση του Dr. Jessen είχα εδώ στο Βερολίνο στις 4 του μηνός μια συζήτηση στο γραφείο μου με τον κ. Abs και τον κ. Kurzmeier της Deutsche Bank, οι οποίοι έδειξαν θερμό ενδιαφέρον για την υπόθεση και ανέλαβαν να σχεδιάσουν τις διαπραγματεύσεις με την Εθνική Τράπεζα. Ο κ. Abs είχε την πρόθεση να ταξιδέψει ο ίδιος στην Ελλάδα, συνοδευόμενος ενδεχομένως από τον κ. Kurzmeier και απέστειλε ως προπομπό στην Εθνική Τράπεζα στην Αθήνα τον κ. Haussier, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή ο ανώτερος υπάλληλος της Deutsche Bank στη Σόφια.
Με εξουσιοδότησαν να ειδοποιήσω την Εθνική Τράπεζα, πράγμα το οποίο και έκανα'.

Στις 21 Ιουνίου 1941 ο Dierks συντάσσει αναφορά για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Deutsche Bank και της Εθνικής Τράπεζας. Γράφει:

'Ο κ. Abs της Διοίκησης της Deutsche Bank, ο οποίος ταξίδεψε με αεροπλάνο στην Αθήνα στις 16 του μήνα, μού τηλεφώνησε χτες, προκειμένου να με ενημερώσει εν συντομία για την πορεία των συζητήσεων.
Οι συζητήσεις κατέληξαν σε προφορική συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας μεταξύ της Deutsche Bank και της Εθνικής Τράπεζα της Ελλάδας με σκοπό τη συμμετοχή στη βιομηχανική ανοικοδόμηση της Ελλάδας'.

Ολα τα βήματα που ανέλαβε η Deutsche Bank, προκειμένου να βάλουν πόδι στην Ελλάδα, συνοψίζονται στην έκθεση για τη συζήτηση μεταξύ των Abs, Kurzmeier και Diercks, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 1941.
Ο κ. Diercks διαπίστωσε τα ακόλουθα:

'Στη σημερινή συζήτηση με τους κυρίους διευθυντές Abs και Kurzmeier ο κ. Abs μας ενημέρωσε για την κατάληξη των διαπραγματεύσεών του στην Αθήνα.

Πριν από την έναρξη του ταξιδιού του στην Αθήνα, ο κ. Abs μίλησε στο υπουργείο Οικονομικών του Ράιχ με τον Dr. Riehle και τον Dr. Reinhardt, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι το υπουργείο θεωρεί εξαιρετικά ευπρόσδεκτη την κοινοπραξία.
Κατόπιν ο κ. Abs διάβασε το κείμενο σχετικά με το σχηματισμό μιας βιομηχανικής κοινοπραξίας μεταξύ των δύο προαναφερθεισών τραπεζών.
Ο κ. Abs μού ζήτησε να συμμετάσχω εκ μέρους της Deutsche Bank στην κοινοπραξία, όπου θα μετέχουν τρεις εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας και τρεις της Deutsche Bank. Ο κ. Abs θα επιστεφτεί τις προσεχείς μέρες εκ νέου το υπουργείο Οικονομικών του Ράιχ για να ενημερώσει σχετικά με την κατάληξη των διαπραγματεύσεών του στην Ελλάδα. Για το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ο κ. Abs θα με ενημερώσει.

Η συμφωνία μεταξύ της Deutsche Bank και της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας υπογράφτηκε στις 17 Ιουνίου 1941. Οδήγησε στο σχηματισμό μιας Επιτροπής της Κοινοπραξίας, η οποία συγκροτήθηκε από τα ακόλουθα μέλη:

Ελληνες:

- Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας,

- Κωνσταντίνος Γουναράκης, γενικός διευθυντής της Ανωνύμου Ελληνικής Τηλεφωνικής Εταιρείας στην Αθήνα (AETE) και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ένας γνωστός γερμανόφιλος, ο οποίος εκπαιδεύθηκε στη Γερμανία),

- Ιωάννης Παρασκευόπουλος, καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γερμανοί:

- Hermann J. Abs, Διευθυντής στη Deutsche Bank

- Helmuth Pollems, Διευθυντής τμήματος εξωτερικού της Deutsche Bank,

- Richard Diercks, Διευθυντής της Siemens & Halske AG, Βερολίνο.

Στην εν λόγω Συμφωνία αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας θα στείλει στην Deutsche Bank, στο Βερολίνο, εκθέσεις για τα διάφορα προγράμματα και ιδιαίτερα για την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων, την εκβιομηχάνιση, την εξόρυξη λιγνίτη και μεταλλευμάτων, για την ανάπτυξη της γεωργικής οικονομίας και ιδιαίτερα την αγροτική βιομηχανία, κλπ.».

Πριν η Siemens πάρει το know how

Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα για τον τρόπο που χρηματίζονταν πολιτικά πρόσωπα από εταιρείες τηλεπικοινωνιακών και ηλεκτρικών προϊόντων ήδη από την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Στην περίπτωση, όμως, του πρώην υπουργού στον οποίο αναφερόμαστε, η κατηγορία ήταν ότι χρηματίστηκε για να προτιμήσει κάποια άλλη εταιρεία, ζημιώνοντας την Siemens! Ο λόγος για τον Αναστάσιο Ταβουλάρη, πρώην στρατιωτικό, ο οποίος πολιτεύτηκε και έφτασε να γίνει υπουργός στη δικτατορική κυβέρνηση του στρατηγού Πάγκαλου (26.6.1925-19.7.1926).

Η κυβέρνηση Ζαϊμη που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Πάγκαλου από τον Κονδύλη αποφάσισε να ασκήσει διώξεις για τη δράση του δικτατορικού καθεστώτος και τη φαύλη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τους πρωταγωνιστές του.
Ως δεξί χέρι του Πάγκαλου, ο Ταβουλάρης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή υπόλογος με βάσει τον τότε ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Στις εφημερίδες της 15ης Ιουνίου 1928 δημοσιεύτηκε ένταλμα σύλληψης του Ταβουλάρη, στο οποίο περιγράφεται η πράξη για την οποία αποφασίστηκε η παραπομπή του:

«Επειδή ο Αναστάσιος Ταβουλάρης, πρώην υπουργός της Συγκοινωνίας, κάτοικος Αθηνών, κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι, δημόσιος ων υπάλληλος, ήτοι υπουργός της Συγκοινωνίας κατά Μάιον 1926 εν Αθήναις εδέχθη δώρα, ήτοι ποσόν λιρών Αγγλίας 45.000 περίπου παρά του Μποδοσάκη Θωμά Αθανασιάδου επί σκοπώ του να επιχειρήση πράξιν υπηρεσιακήν εναντίον των ιδίων αυτού καθηκόντων προς όφελος του ειρημένου Μποδοσάκη Θ. Αθανασιάδου και της εταιρείας New Antwerp Telephone and Electrical Works και έγινε τω όντι ένοχος της τοιαύτης πράξεως αντιβαινούσης προς τα καθήκοντά του, διότι συνήψε μετά της ειρημένης εταιρείας την 7η Μαΐου 1926 τη μεσολαβήσει του Μποδοσάκη Αθανασιάδου την σύμβασιν περί κατασκευής συντηρήσεως και εκμεταλλεύσεως των τηλεφώνων του Ελληνικού κράτους ενώ υπήρχε προσφορά της παγκοσμίως γνωστής εταιρείας Siemens και Halske υποβαλούσης την 16ην Απριλίου 1926 όρους απείρως συμφερωτέρους διά το Δημόσιον. Ετι δε του ότι κατά τον αυτόν ως άνω τόπον και χρόνον υπουργός ων της Συγκοινωνίας κατά την ενέργειαν των εαυτού καθηκόντων εκ προθέσεως έβλαψε δια της ειρημένης συμβάσεως τα συμφέροντα της Επικρατείας επί παραβάσει του Ποινικού Νόμου και του Νόμου περί ευθύνης των υπουργών.
Διά ταύτα
Εντελλόμεθα την σύλληψιν του εν λόγω κατηγορουμένου Αναστασίου Ταβουλάρη και την ενώπιόν μας προσαγωγήν του εν τω Γραφείω ημών κειμένω εντός του Βουλευτηρίου.
Εν Αθήναις τη 9η Ιουνίου 1928
Ο εισηγητής ανακριτής
Αναστάσιος Στρατηγόπουλος»

Το ιστορικό αυτό προηγούμενο είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό.
Πρώτα πρώτα επειδή υποδεικνύει και μια ορθολογική μέθοδο για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζονται παρόμοιες υποθέσεις.
Δεν έχει νόημα να καταγγέλλεται χρηματισμός δημόσιου προσώπου εν κενώ, δηλαδή χωρίς να συνδέεται με συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους πραγματοποιείται αυτός ο χρηματισμός.
Γιατί καμιά μεγάλη εταιρεία και κανένας μεγάλος επιχειρηματίας δεν εκταμιεύει μεγάλα ποσά για το χρηματισμό πολιτικών προσώπων χωρίς να αποβλέπει σε κάποια άμεση ανταπόδοση.
Τα «μικροδώρα» και η ένταξη σε μηνιαίο αντιμίσθιο είναι άλλη υπόθεση.

Βέβαια ο Ταβουλάρης έπεσε στα μαλακά. Αν και κατηγορήθηκε και για άλλες υποθέσεις (υπερτιμολογημένη προμήθεια ταχυδρομικών οχημάτων κ.λπ) στο τέλος απαλλάχτηκε πανηγυρικά.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι απολογούμενος ο Ταβουλάρης ενώπιον της Βουλής απέδωσε την πράξη του στην ανάγκη ιδιωτικοποίησης της τηλεφωνίας: «όταν εσχηματίσθη η κυβέρνησης της οποίας μετέσχον, απεφασίσθη να παραχωρηθή η εκμετάλλευσις των τηλεφώνων εις ιδιωτικήν εταιρείαν» ενώ «τα συμβούλια των Τ.Τ.Τ. ήσαν πάντοτε αντίθετα εις την παραχώρησιν των τηλεφώνων εις εταιρείαν και απέρριπτον πάντοτε τοιαύτας προτάσεις» (Ελεύθερον Βήμα, 19.6.1929).

Το αποτέλεσμα ήταν να αποφασίσει η Βουλή υπέρ της αποφυλάκισής του με ψήφους 66-61. Η τελική απαλλαγή του Ταβουλάρη για την υπόθεση των τηλεφώνων πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1930.
Η 30μελής επιτροπή της Γερουσίας πείστηκε από τον ισχυρισμό του ότι η αμαρτωλή σύμβαση συνάφθηκε «κατόπιν αποφάσεως του υπουργικού συμβουλίου και κατόπιν επιμόνων επεμβάσεων των πρεσβευτών και της επακολουθήσασης διαταγής του κ. Παγκάλου» (Ελεύθερον Βήμα, 2.8.1930).

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Ταβουλάρης εξακολούθησε να πολιτεύεται.
Την περίοδο της κατοχής ολοκλήρωσε την καριέρα του μετέχοντας στις δωσιλογικές κυβερνήσεις Λογοθετόπουλου και Ράλλη (1942-44) στο καίριο πόστο του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Ασφάλειας.
Ούτε γι’ αυτή του τη δράση υπέστη κάποιες συνέπειες μετά την απελευθέρωση.

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 30, 2011 8:28 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
170 ΧΡΟΝΙΑ


Τα πρώτα βήματα της μετοχής της Εθνικής, από το 1841

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είναι η παλαιότερη και µεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Ιδρύθηκε στις 30/3/1841 και εισήχθη στο Χρηµατιστήριο Αξιών Αθηνών ευθύς µόλις ιδρύθηκε αυτό, το 1880.
Μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας Ελλάδος το 1928, η Εθνική Τράπεζα είχε το εκδοτικό προνόµιο και ήταν υπεύθυνη για την έκδοση του νοµίσµατος.

Το 1891 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων «Η Εθνική» και το 1927 την Εθνική Κτηµατική Τράπεζα.

Το 1953 συγχωνεύθηκε µε την «Τράπεζα Αθηνών» που είχε ιδρυθεί το 1893.
Το 1997 συγχωνεύθηκε µε τη θυγατρική της «Εθνική Στεγαστική» και ένα χρόνο αργότερα µε την Κτηµατική.



Η μετοχή της ΕΤΕ, στα 170 χρόνια της διαδρομής της,
λειτούργησε ως η λοκομοτίβα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και έχει καταγράψει τη δική της συναρπαστική ιστορία.
Αναντίρρητα, η συμβολή της ΕΤΕ στην ανάπτυξη της χώρας υπήρξε καταλυτική.

Αποτέλεσε το σηματωρό της οικονομίας του ελεύθερου, ελληνικού κράτους και
το στυλοβάτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου,
σε όλες τις κρίσιμες καμπές της Νεότερης, Ελληνικής Ιστορίας,
που σημαδεύτηκε
από Βαλκανικούς και Παγκόσμιους πολέμους,
εμφύλιους διχασμούς, χρεοκοπίες,
λιμούς, αποκλεισμούς, πτωχεύσεις, δικτατορίες, εξεγέρσεις κτλ.

Η Εθνική Τράπεζα ιδρύθηκε, βάσει του νόμου της 30ης Μαρτίου 1841 και άρχισε τις εργασίες της στις 22 Ιανουαρίου 1842.
Πρώτοι μεγάλοι μέτοχοι της υπήρξαν:
το Ελληνικό Κράτος με 1.000 μετοχές,
ο Νικόλαος Ζωσιμάς με 500,
ο Ιωάννης - Γαβριήλ Εϋνάρδος με 300,
ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β΄ της Βαυαρίας με 200,
ο Κωνσταντίνος Βράνης με 150,
ο Θεόδωρος Ράλλης με 100,
οι τραπεζίτες Ρότσιλντ κ.ά.


Ο Γεώργιος Σταύρος εκλέχτηκε παμψηφεί
πρώτος διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας και
υποδιευθυντής ο Κωνσταντίνος Βράνης,
ο πρώτος εγγραφείς ως μέτοχος.

Η συνέλευση εξέλεξε, επίσης,
ως επίτιμους διοικητές τους Ι.-Γ. Εϋνάρδο και Ν. Ζωσιμά,
σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμβολή τους
στη δημιουργία της Εθνικής Τράπεζας.

Κατά την ημέρα έναρξης των εργασιών της Τράπεζας το κατατεθειμένο κεφάλαιο ανερχόταν σε
3.402.000 δραχμές και αντιστοιχούσε σε
3.402 μετοχές των 1.000 δραχμών η καθεμιά.
Μέχρι το τέλος του έτους, το κεφάλαιο ανήλθε σε 3.949.000 δραχμές.
Μέχρι την ίδρυση του Χρηματιστηρίου, το 1876,
οι μετοχές ανήλθαν σε 18.000 και μέχρι το 1884 εκδόθηκαν άλλες 2000,
προς 3.750 δραχμές η καθεμιά.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην επετηρίδα του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, των ετών 1929-1930, απαντάται ένα αξιόλογο εύρημα, ο ακόλουθος πίνακας με όλα τα διανεμηθέντα από την ΕΤΕ μερίσματα από το 1843 μέχρι το 1861:

Χρήσις Μέρισμα σε δραχμές.
1843 79,20
1844 82,00
1845 86,50
1846 91,00
1847 97,20
1848 73,75
1849 83,50
1850 85,00
1851 85,00
1852 85,00
1853 82,75
1854 77,50
1855 74,50
1856 83,50
1857 95,50
1858 94,00
1859 94,00
1860 109,00
1861 112,00
1862 116,50


Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, αποτελούσε για την εποχή εκείνη
την ασφαλέστερη και πλέον συμφέρουσα επένδυση, και
γι΄ αυτό το λόγο τα ευαγή Ιδρύματα μετέτρεπαν τα διαθέσιμά τους,
κατά προτίμηση, σε μετοχές ΕΤΕ.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα ακόλουθα σχετικά παραδείγματα:
- Το Εθνικό Ορφανοτροφείο Κορασίων, όπως προκύπτει από έκθεση του εφόρου του Θ. Ζαΐμη, το 1870 είχε στην κατοχή του 260 ονομαστικές μετοχές ΕΤΕ, από τις οποίες οι 19
είχαν αγοραστεί μέσα στον ίδιο χρόνο, αντί του ποσού των 38.596,90 δραχμών.

Το ποσό των 596,90 δραχμών αντιστοιχούσε στα μεταβιβαστικά δικαιώματα της τράπεζας, δεδομένου ότι ο αγοραστής μετοχών ΕΤΕ πλήρωνε και τόκο 8%, που αντιστοιχούσε προς το «δεδουλευμένο μέρισμα».
Επομένως, η κανονική τιμή κτήσης της μετοχής της ΕΤΕ ήταν 2000.
Στην ίδια αυτή τιμή, μάλιστα, προκηρύχτηκε από το κράτος εκποίηση 125 μετοχών, στις 14 Ιανουαρίου 1870.
- Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, από 75 μετοχές ΕΤΕ που κατείχε, κατά το 1869, με τιμή κτήσης τις 1305,33 δραχμές, έφτασε στο τέλος του 1874 να κατέχει 275 μετοχές, αξίας 2.273,58 δραχμές η καθεμιά.
- Το Ορφανοτροφείο Χατζη-Κώστα το 1876 κατείχε 252 μετοχές ΕΤΕ, με τιμή κτήσης τις 1262,40 δραχμές.

Ενδεικτική ακόμη για το ύψος επιτοκίων της εποχής είναι και η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία, στις 11 Αυγούστου 1871, δημοσίευσε «δηλοποίησιν» πως δέχεται προθεσμιακές καταθέσεις με τα εξής επιτόκια:

Για 1-2 έτη 4,0%
για 3-5 έτη 5,0%
για 6-10 έτη 5,0%
για 11-15 έτη 5,5%
για 16 έτη και άνω 6,0%



Για το μελετητή της ιστορίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου,
είναι προφανές
πως η Εθνική Τράπεζα και το Χρηματιστήριο κινήθηκαν αλληλένδετα και
έδρασαν συντονισμένα μέσα στην Ιστορία,
σαν δύο κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.
Αποδεδειγμένα, οι εκάστοτε παρεμβάσεις της Εθνικής Τράπεζας
απέβησαν σωτήριες για την οικονομία του κράτους.

Παράλληλα, η εν λόγω τράπεζα,
απέτρεψε με τους χειρισμούς της αρκετές φορές το κλείσιμο του Χ.Α.Α.
σε οξυμένες περιόδους πολέμων, εντάσεων και πτωχεύσεων.
Σε οριακές στιγμές πανικού των χρηματιζομένων,
όταν διακυβεύονταν, εκτός από τις περιουσίες,
η ζωή και η αξιοπρέπεια πολλών παλιών χρηματιστών και
επικρέματο η δαμόκλειος σπάθη του κλεισίματος του Χρηματιστηρίου,
η Εθνική Τράπεζα με καίριες, ναυαγοσωστικές προσπάθειες,
πρωτοστατούσε στην εξεύρεση λύσεων
για την αποσόβηση κινδύνων και καταστροφών,
πότε δανειοδοτώντας και πότε ρυθμίζοντας αποτελεσματικά
τα χρέη των μελών του χρηματιστηρίου.

Στην Οικονομική Ιστορία της μετεπαναστατικής Ελλάδας και εντεύθεν,

η Εθνική Τράπεζα λειτούργησε ως αμυντικό ανάχωμα προστασίας

της ελληνικής οικονομίας,

σαν το παράδειγμά του Δία και των Ολύμπιων θεών,

που μας έρχεται από τη μυθολογία,

οι οποίοι πολεμώντας εναντίον του Κρόνου στις αδυσώπητες Τιτανομαχίες,

κατατρόπωσαν και έκλεισαν τους νικημένους Τιτάνες στα Τάρταρα.




Χ Ρ Ο Ν Ι Α ΑΤΕΛΕΥΤΗΤΑ

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 30, 2011 6:49 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
30 03 2011


Συνημμένα:
gd53.gif
gd53.gif [ 74.38 KiB | 3193 προβολές ]
Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 31, 2011 6:43 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Κ Α Λ Η Μ Ε Ρ Α



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 - 21:31
Περαιτέρω έλεγχος στο "πόθεν έσχες" Αλογοσκούφη, Τσοχατζόπουλου

Την περαιτέρω διερεύνηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πρώην υπουργών, Γιώργου Αλογοσκούφη και Άκη Τσοχατζόπουλου, ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, από τους ορκωτούς λογιστές που έχουν αναλάβει την σχετική διαδικασία.

Παρότι κατ’ αρχήν δεν εντοπίζονται παρατυπίες στις δηλώσεις των δύο υπουργών, τα μέλη της Επιτροπής, κατά την σημερινή, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή τους, συμφώνησαν να υπάρξει διευκρίνιση ορισμένων σημείων των εν λόγω δηλώσεων, προκειμένου να οδηγηθεί η Επιτροπή σε ασφαλή συμπεράσματα.

Η απόφαση της Επιτροπής προκάλεσε τη δυσφορία του Γιώργου Αλογοσκούφη, συνεργάτες του οποίου διακρίνουν σε δήλωσή τους «απαράδεκτη προσπάθεια πολιτικού συμψηφισμού», καθώς «τα στοιχεία του πόθεν έσχες του πρώην υπουργού κ. Αλογοσκούφη, είναι κατατεθειμένα διαχρονικά με ακρίβεια και σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Άλλωστε, έχει δώσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του, παρότι δεν ήταν υποχρεωμένος».

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Νοέμβριο, η Επιτροπή έχει ζητήσει από τους ορκωτούς εκτιμητές και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τη διερεύνηση πιθανών αποκλίσεων ανάμεσα στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» και τους τραπεζικούς λογαριασμούς δέκα υπουργών, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Ζήμενς. Πρόκειται για τους Τάσο Μαντέλη, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρίστο Βερελή, Άκη Τσοχατζόπουλο, Βύρωνα Πολύδωρα, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Βουλγαράκη.

Πηγή:www.capital.gr

ΕΚΔΙΔΩ ΕΝΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ

ΔΗΛΑΔΗ ΒΑΖΩ ΚΑΠΟΙΟΥς ΟΡΟΥς ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΥ ΜΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ (ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΑ) ΛΙΓΩΤΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΛΙΞΗ


ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΛΙΓΩΤΕΡΑ

ΠΟΤΕ?

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΩ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ

ΑΝ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΩ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕς

ΤΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΤΕ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΧΑΝΕΙ

ΑΝ ΟΜΩς ΤΟ ΕΚΔΩΣΩ ΕΚΑΤΟ, ΒΑΛΩ ΜΕΣΑΖΟΝΤΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ,

ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΩ ΣΤΟΥς ΕΛΛΗΝΕς 120

ΤΟΤΕ

ΕΜΦΑΝΩς Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΙ.

Ή ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΜΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ (IQ BELLOW ZERO)

Ή (ΠΡΟΦΑΝΩς) ΕΙΜΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝ


ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ.


ΓΙΑΤΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ?


Νοέμ 26, 2010 9:32 am

xristos 666

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 31, 2011 5:11 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
31 03 2011


Συνημμένα:
gd54.gif
gd54.gif [ 38.95 KiB | 3100 προβολές ]

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Απρ 01, 2011 6:01 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Η ΜΕΡΚΕΛ


ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΥΨΕΙς


ΟΤΙ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΡΕΟΥς ΤΗς ΕΥΡΩΖΩΝΗς.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩς ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΝΑ ΤΗς ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΩΤΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟΥ

10 ΓΕΡΜΑΝΟΙ

ΣΕ GAY BAR ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ.

ΦΗΜΟΛΟΓΕΙΤAI ΟΤΙ ΕΦΕΡΕ ΣΒΑΣΤΙΓΚΑ ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ.


Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗς ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ.

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Απρ 01, 2011 5:17 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
01 04 2011


Συνημμένα:
gd55.gif
gd55.gif [ 73.6 KiB | 3440 προβολές ]

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Απρ 02, 2011 8:12 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
01 04 2011


Συνημμένα:
djia 1-4-2011.gif
djia 1-4-2011.gif [ 69.85 KiB | 3366 προβολές ]
CAC-DJIA.gif
CAC-DJIA.gif [ 81.01 KiB | 3366 προβολές ]

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Απρ 04, 2011 6:29 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 3 Απριλίου 2011
HEINER FLASSBECK (πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας)

«Η Ελλάδα παραδόθηκε δίχως αντίσταση»
Στον ΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ Δίχως ριζικές αλλαγές στην πολιτική της Ε.Ε. οι προοπτικές της Ελλάδας και της Ευρώπης για έξοδο από την κρίση είναι σχεδόν ανύπαρκτες, υποστηρίζει ο Heiner Flassbeck, ο οποίος διατέλεσε υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επί καγκελαρίου Σρέντερ την περίοδο 1998-2000 όταν «στηνόταν το ευρώ».
Εκτιμά ότι δεν υπάρχει σήμερα πολιτική θέληση να συζητηθούν τα προβλήματα με ανοιχτό μυαλό. Η Ελλάδα, οι άλλες νοτιο-ευρωπαϊκές χώρες και η Γαλλία, σημειώνει, παραδόθηκαν πάρα πολύ νωρίς και δίχως αντίσταση στις απαιτήσεις των Γερμανών.

Είναι η ελληνική τραγωδία απλώς το αποτέλεσμα ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και μιας ιδιότυπης πολιτικής κουλτούρας, ανεξαρτήτως των οικονομικών σχέσεων και διασυνδέσεων μέσα στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση;

Οχι, η Ελλάδα έχει τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα, που πηγάζουν από τα χαρακτηριστικά που αναφέρατε, αλλά, από την άλλη μεριά, αυτό που συνέβη στη χώρα σας είναι μέρος μιας μεγαλύτερης τραγωδίας όπου ακόμα αναμένεται η λύση και δεν διεξάγεται καμία σοβαρή συζήτηση. Το μέρος της μεγαλύτερης τραγωδίας έχει να κάνει με τις εξωτερικές ανισορροπίες μέσα στην ευρωζώνη και αφορά μια κατάσταση όπου η Γερμανία είναι υπερ-ανταγωνιστική και όλες οι άλλες χώρες ακολουθούν την ουρά της.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει ακόμα και σήμερα να ισχυρίζεται στον ελληνικό λαό, και παρά τις συντριπτικές αποδείξεις που υπάρχουν απ' όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και δεδομένα, ότι η κατάσταση βελτιώνεται και πως η μόνη έξοδος από την κρίση είναι μέσα από τους κανόνες του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Πραγματικά, εσείς θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο είναι έστω και στο ελάχιστο δυνατό βαθμό εφικτό;

Θα ήταν εφικτό αλλά μόνο κάτω από συνολικά τελείως διαφορετικές συνθήκες και καταστάσεις. Η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη από δύο πράγματα προκειμένου να βγει από την κρίση: πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού και μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Σήμερα δεν διαθέτει κανένα απ' αυτά. Και, κάτω από τις υπάρχουσες θεσμικές συνθήκες, τους δύο αυτούς συντελεστές μόνο η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση συνολικά θα μπορούσε να τους παρέχει. Η έκδοση ενός ευρωομολόγου θα ωφελούσε την Ελλάδα και θα είχε μια πιθανότητα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της μακροπρόθεσμα χάρη στους αυξανόμενους μισθούς αλλού και στην άνθηση της εγχώριας ζήτησης σε άλλες χώρες, και ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, που θα στηρίζεται ουσιαστικά στο μοντέλο της δικής της οικονομικής ανάπτυξης, είναι ο μόνος τρόπος για να επιζήσει η Ε.Ε. Μα δεν είναι το πρότυπο της γερμανικής ανάπτυξης βασισμένο σε μια πολιτική συστηματικής συμπίεσης των μισθών προς τα κάτω και αυξανόμενης ανεργίας;

Ακριβώς έτσι είναι. Εχετε απόλυτο δίκιο. Η ανταγωνιστικότητα είναι πάντα ανταγωνιστικότητα σε σχέση με κάποιον άλλον. Εάν η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση προσπαθούσε να ακολουθήσει τον γερμανικό δρόμο, η διεθνής κοινότητα θα έβαζε φραγμό σε αυτή την εξέλιξη με βίαιο τρόπο. Επιπλέον, το γερμανικό πρότυπο δεν είναι καθόλου επιτυχημένο. Για την εγχώρια οικονομία και τους εργαζόμενους και από την άποψη της συνολικής ανάπτυξης είναι σκέτη καταστροφή. Μεταξύ 2000 και 2010, οι καθαρές εξαγωγές της Γερμανίας εκτινάχθηκαν στα ύψη, αλλά η εγχώρια ζήτηση έμεινε στάσιμη. Ούτε η αναμενόμενη αύξηση στην απασχόληση έγινε πραγματικότητα εξαιτίας της συμπίεσης των μισθών προς τα κάτω. Εν ολίγοις, τα ίδια αποτελέσματα θα υπάρξουν και σε όποια άλλη οικονομία προσπαθούσε να κάνει το ίδιο πράγμα, να εφαρμόσει δηλαδή το μοντέλο ανάπτυξης της Γερμανίας.

Μπορείτε να δείτε με ποιους τρόπους θα μπορούσε μια νέα ελληνική κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί εκ νέου τους όρους που υπογράφηκαν με το ΔΝΤ και την Ε.Ε.;

Είναι σίγουρο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει ότι ο δρόμος για έξοδο από την ύφεση είναι αδιανόητος εάν δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό θετικό ερέθισμα από τον υπόλοιπο κόσμο. Σε όλες τις άλλες συγκρίσιμες περιπτώσεις στο παρελθόν, μια χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας διέθετε πάντα τη δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμά της. Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση της Σουηδίας το 1992 ή της Αργεντινής. Ως εκ τούτου, το ελάχιστο που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι δανεισμού και μια ανθηρή ευρωπαϊκή οικονομία. Εάν οι άλλοι μέσα στην Ε.Ε. δεν συμβάλλουν στην υλοποίηση και των δύο αυτών παραγόντων, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει προσκολλημένη στους όρους στους οποίους αρχικά συμφώνησε, δίχως να αυτοστραγγαλιστεί.

Ποια είναι η αίσθησή σας για το πού οδηγείται η Ευρώπη;

Δυστυχώς, είμαι πολύ απαισιόδοξος. Δεν βλέπω την πολιτική θέληση να συζητηθούν τα προβλήματα με ανοιχτό μυαλό. Η Ελλάδα και οι άλλες νοτιο-ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, παραδόθηκαν πάρα πολύ νωρίς και δίχως αντίσταση. Αντί να υποκύψουν στις γερμανικές κατηγορίες, θα έπρεπε να είχαν επιμείνει ότι η Γερμανία έπαιζε αντίθετα με τους κανόνες της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης ΟΝΕ για περισσότερο από δέκα χρόνια και πρέπει να συμβάλλει τουλάχιστον όσο και οι άλλες χώρες-μέλη προκειμένου να έχει μια πιθανότητα η Ενωση να επιβιώσει. Υπάρχει ακόμα μια πολύ μικρή πιθανότητα να αλλάξει η πορεία πλεύσης, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο προφανές ότι με τα περιοριστικά οικονομικά μέτρα που εφαρμόζονται παντού δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση.

WHO is who?

Είναι κάτοχος διδακτορικού στα Οικονομικά από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, υπεύθυνος για τις διεθνείς υποθέσεις, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Από το 2007, είναι διευθυντής της Τμήματος για την Παγκοσμιοποιήση και τις Στρατηγικές Ανάπτυξης στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Είναι ο επικεφαλής συγγραφέας της επιστημονικής ομάδας που ετοιμάζει την ετήσια αναφορά της UNCTAD για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη.

Είναι ο συγγραφέας πολλών μελετών της UNCTAD για τη σημερινή χρηματοοικονομική κρίση. Σε αυτές καταθέτει προτάσεις για εναλλακτικές οικονομικές πολιτικές που στοχεύουν στην ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανισορροπιών και την αποφυγή συστημικών αναταραχών. Επίσης έχει γράψει πολλά βιβλία, στο τελευταίο από τα οποία αναλύει γιατί η πολιτική έχει παραδοθεί στους επιχειρηματίες και την πλουτοκρατία.

Τέλος, είναι μέλος της επιτροπής για τη Μέτρηση της Οικονομικής Αποδοτικότητας και της Κοινωνικής Προόδου, την οποία καθιέρωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, και της ομάδας «Οι σκιώδεις G-8», της οποίας προεδρεύει ο Τζόσεφ Στίγκλιτζ.

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 11480 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1 ... 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456 ... 1148  Επόμενο

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 370 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr