Ας δούμε τώρα μια σύντομη περιγραφή τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια κάθε κύματος. Θα χρησιμοποιήσουμε μετοχές για το παράδειγμά δεδομένου ότι ο κ. Elliott χρησιμοποίησε μετοχές, αλλά πραγματικά δεν έχει σημασία τι είναι. Μπορεί να είναι νομίσματα, ομόλογα, χρυσός, πετρέλαιο κτλ. Το σημαντικό είναι η ότι θεωρία κυμάτων του Elliott μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στην αγορά συναλλάγματος.
Κύμα 1 Η μετοχή κάνει την αρχική της κίνησή ανοδικά. Αυτό προκαλείται συνήθως από έναν σχετικά μικρό αριθμό ανθρώπων που ξαφνικά (για ποικίλους λόγους πραγματικούς ή φανταστικούς) αισθάνονται ότι η τιμή της μετοχής είναι φτηνή, έτσι αυτή είναι μιά τέλεια στιγμή να αγοράσουν. Αυτό αναγκάζει την τιμή να αυξηθεί.
Κύμα 2 Σε αυτό το σημείο αρκετοί άνθρωποι που ήταν στο αρχικό κύμα εξετάζουν την μετοχή, νιώθουν ότι υπερεκτιμήθηκε και παίρνουν τα κέρδη. Αυτό αναγκάζει την μετοχή να πάει κάτω. Εντούτοις, η μετοχή δεν θα προφτάσει να κατέβει εκεί που ήταν και θα θεωρηθεί ευκαιρία.
(ΚΥΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ)
Κύμα 3 Αυτό είναι συνήθως το πιο μακροχρόνιο και ισχυρότερο κύμα. Η μετοχή έχει γίνει αντιληπτή από το μαζικό κοινό. Περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για την μετοχή και θέλουν να την αγοράσουν. Αυτό αναγκάζει την τιμή της μετοχής να πάει υψηλότερα και υψηλότερα. Αυτό το κύμα υπερβαίνει συνήθως το υψηλό σημείο που δημιουργείται στο τέλος του πρώτου κύματος.
Κύμα 4 Οι άνθρωποι παίρνουν τα κέρδη επειδή η μετοχή θεωρείται ακριβή και πάλι. Αυτό το κύμα τείνει να είναι αδύνατο επειδή υπάρχουν συνήθως αρκετοί άνθρωποι που περιμένουν να αγοράσουν στα "βυθίσματα".
Κύμα 5 Αυτό είναι το σημείο που οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν την μετοχή και είναι οδηγημένοι από την υστερία. Αρχίζετε συνήθως να βλέπετε τον πρόεδρο της εταιρείας στην μπροστινή σελίδα σημαντικών περιοδικών ως πρόσωπο της χρονιάς. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αναφέρουν γελοίους λόγους για να αγοράσετε την μετοχή και προσπαθούν να σας πνίξουν όταν διαφωνείτε μαζί τους. Τότε είναι που η μετοχή γίνεται υπερτιμημένη. Το ξεφόρτωμα είναι έτοιμο να ξεσπάσει. Αρχίζει το σχέδιο ABC.
_________________ Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
|