Του Γιώργου Καισάριου
Κανένας γραφειοκράτης (Έλλην η Ευρωπαίος) δεν θέλει κανένα είδος αναδιάρθρωσης! Ο κύριος Trichet ανησυχεί για τον ισολογισμό της κεντρικής του τράπεζας (λες και είναι τσιφλίκι του), οι δε στην Ελλάδα ανησυχούν μήπως οι τράπεζες διαβρωθούν ανεπανόρθωτα από μια αναδιάρθρωση (λες και τώρα είναι ατόφιες) και βέβαια, οι senior bond holders στις τράπεζες αλλά και οι ομολογιούχοι κρατικών ομολόγων για κάποιο παράξενο λόγο, στην Ευρώπη έχουν την ίδια αξίωση με τις καταθέσεις.
Όπως όμως μετέδωσε χτες το Capital.gr, σχετικά με δημοσκόπηση του Reuters: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στα τέλη του έτους ή αργότερα, αναμένει η συντριπτική πλειοψηφία επενδυτών και οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, με τους επενδυτές να αναμένουν ψαλίδισμά του κατά περίπου 50%. Παράλληλα, το 80% των ερωτηθέντων δεν αναμένει αναδιάρθρωση πριν τον Οκτώβριο, ενώ περίπου οι μισοί λένε ότι θα γίνει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.”
Στο μεταξύ, ο κύριος José Manuel González-Páramo, μέλος της ΕΚΤ αγαπητέ αναγνώστη, δηλώνει έκπληκτος: Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι είμαι μάλλον έκπληκτος με την επιπολαιότητα με την οποία ορισμένοι σχολιαστές συνιστούν ότι η κυβέρνηση μιας προηγμένης οικονομίας θα πρέπει να παραβιάζει τις νομικές και συμβατικές υποχρεώσεις της, και να υπερβεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πολιτών σαν να ήταν η πιο απλή και λιγότερο δαπανηρή λύση για την βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα ...
Ναι βέβαια, το κράτος θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις του απέναντι στους ομολογιούχους του, αλλά πρέπει να αθετήσει την υπόσχεση απέναντι σε ορισμένες οργανώσεις όπως το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής "Μαργαρίτα" στην Πεντέλη, όπου τα ελάχιστα χρήματα που εισπράττει αυτή η φιλανθρωπική οργάνωση, πιάνουν 100 φορές πιο πολύ τόπο από τα ανάλογα χρήματα που κατασπαταλά το δημόσιο στις διάφορες ΜΚΟ.
Και ενώ οι ομολογιούχοι και ο απέραντος κρατικός τομέας πρέπει να ικανοποιηθούν (προς θεού μην γίνουν απολύσεις στο δημόσιο), ο ιδιωτικός τομέας έχει χάσει περίπου 500.000 θέσεις εργασίας, αλλά αυτοί είναι εργαζόμενοι ενός κατώτερου θεού.
Από την άλλη, ο κάθε ένας σε αυτή τη χώρα έχει πάρει το νόμο στα χέρια του στο όνομα του πολιτικού του δογματισμού. Έχεις την αριστερά που αρέσκεται στο να πλακώνει αστυνομικούς με κάθε ευκαιρία σε κάθε συγκέντρωση και έχεις και ορισμένους άλλους τρελούς, που νομίζουν ότι σκοτώνοντας μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας θα μας λύσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.
Ζάππειο 2.0 όπως Web 2.0;
Δεν άκουσα τίποτα που να μου κάνει εντύπωση σε αυτά που είπε χτες ο κύριος Σαμαράς. Αυτά που είπε, λίγο πολύ τα έχουν πει όλες οι κυβέρνησης (σχεδόν) όλα τα χρόνια. Ναι καλά ήταν, θετικά ήταν, σωστά ήταν, αλλά δεν θα μας βγάλουν από την δυσχερή θέση.
Επίσης, ο κύριος Σαμαράς δεν είπε απολύτως τίποτα για την πολιτική αναδιάρθρωση του κράτους. Να υπενθυμίσω κάτι που είχα πει σε προηγούμενο post: Είναι αδιανόητο να μπορούμε να αλλάξουμε το κράτος, με το υπάρχον πολιτικό σύστημα της Ελλάδος. Η ανεπάρκεια των πολιτικών, έχει τις ρίζες του στο γεγονός ότι όλο το πολιτικό σύστημα είναι ανεπαρκές. Με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται ανεπαρκείς πολιτικοί.
Για να αλλάξει η Ελλάδα, θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά το πολιτικό μας σύστημα.
Για παράδειγμα αν άκουγα κάτι στα πλαίσια του ότι, πρέπει να μεταπηδήσουμε σε ένα προεδρικό σύστημα, θα σήκωνα ένα βλέφαρο. Αν άκουγα για πλήρες διαχωρισμό της εκτελεστικής από την νομοθετική εξουσία, θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Αν άκουγα για αλλαγές έτσι ώστε να αναδεικνύονται οι υποψήφιοι βουλευτές με προκριματικές εκλογές, που θα είχε σαν αποτέλεσμα να απεμπλακούν τα κόμματα από τη διαδικασία, θα έλεγα ότι έχουμε ελπίδες.
Αλλά ως έχει, δεν έχουμε καμία ελπίδα, διότι οι θεσμοί είναι τέτοιοι που παραχωρούν στον εκάστοτε πρωθυπουργό απολυταρχική δύναμη.
Στο μεταξύ, η αγορά τα βλέπει όλα και γελάει. Γελάει με τους πολικούς που νομίζουν ότι δεν θα έχουμε αναδιάρθρωση. Γελάει ακόμα περισσότερο με την προσπάθεια που υποτίθεται κάνει η κυβέρνηση για μια δημοσιονομική προσαρμογή και γελάει με όλους αυτούς που νομίζουν ότι έχουν το πάνω χέρι και μπορούν να επιβάλουν λύσεις που δεν έχουν κανένα νόημα. Πάνω από όλα η αγορά γελάει με τις διάφορες θεωρίες για αγρίους που ακούγονται σε αυτή τη χώρα.
Η αγορά ξέρει πολύ καλά ότι θα γίνει κούρεμα. Η αγορά επίσης ξέρει τι αλλοίωση θα πάθουν ορισμένα μπουμπούκια στο μαγαζί (ονόματα δεν λέμε) και η αγορά ξέρει (στο περίπου) πόσο θα κοστίσει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου.
Η αγορά ξέρει περίπου που θα κατασταλάξει ο ΓΔ και ξέρει πως περίπου θα διαμορφωθεί το επενδυτικό περιβάλλον την επόμενη μέρα.
Οι πολιτικοί δεν μπορούν να ξεγελάσουν ούτε μπορούν να εκβιάσουν την αγορά. Και όπως οι επενδυτές παίρνουν αυτό που τους αξίζει και όχι αυτό που θέλουν από την αγορά, έτσι και οι πολιτικοί παίρνουν αυτό που τους αξίζει και όχι αυτό που θέλουν από τους ψηφοφόρους (βέβαια η Ελλάδα ίσως να είναι η εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα). Τέλος, η αγορά έχει γυαλιά με ακτίνες Χ και βλέπει πέραν από τα καραγκιοζλίκια, τον λαϊκισμό και τις πολιτικές αρλούμπες. Και όσα ξέρει η αγορά, δεν τα ξέρουν οι πολιτικοί και ο κόσμος όλος αγαπητέ αναγνώστη. Και αυτό μπορείτε να πάτε να το κάνετε κατάθεση στην τράπεζα (you can take that one to the bank).
george.kesarios
_________________ ο βλάχος ειναι πονηρός
10 ηλίθιοι δεν κάνουν έναν έξυπνο
|