neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 11480 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1 ... 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592 ... 1148  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 30, 2011 1:01 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
του Στέφεν Φίντλερ


Οι σχέσεις τριών από τους βασικούς παράγοντες της επιδεινούμενης κρίσης χρέους της Ελλάδας έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο. Ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με την ανάγκη να αναλάβουν δράση για να καλύψουν μια «μαύρη τρύπα» στα ελληνικά δημόσια οικονομικά, η «ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα» (ΕΚΤ), το «διεθνές νομισματικό ταμείο» (ΔΝΤ) και η γερμανική κυβέρνηση προτείνουν διαφορετικές προσεγγίσεις, ασύμβατες μεταξύ τους.

«Μιλάμε για την πιο ανεύθυνη δημόσια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς», σχολιάζει ο Σόνι Καπούρ (Sony Kapoor), ιδρυτής και επικεφαλής της «δεξαμενής σκέψης» των Βρυξελλών «ρε-ντεφάιν».

Η παρτίδα ξεκίνησε ενόψει της δημοσίευσης την επόμενη εβδομάδα μιας έκθεσης αξιολόγησης εκ μέρους της λεγόμενης «τρόικα», των εκπροσώπων δηλαδή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της «ευρωπαϊκής επιτροπής» (Κομισιόν). Η έκθεση αναμένεται να κρίνει αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, λίγο πριν την χορήγηση στην Ελλάδα της επόμενης δόσης του δανείου, που έχει προγραμματισθεί για τις 29 Ιουνίου.

Δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν οι Γερμανοί, Φιλανδοί, Γάλλοι και Ολλανδοί φορολογούμενοι δεν είχαν πρόβλημα να βάλουν, για μια φορά ακόμα, το χέρι στην τσέπη και να βοηθήσουν την Ελλάδα να καλύψει το νέο της «άνοιγμα», που εκτιμάται γύρω στα 60 δις ευρώ για την περίοδο 2012-2013. Αλλά δυστυχώς έχουν! Η γερμανική κυβέρνηση αναζητά ως εκ τούτου άλλους τρόπους να καλυφθεί η ελληνική «μαύρη τρύπα». Προτείνει έτσι να αποδεχθούν οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων που λήγουν να αναβάλλουν την εξόφλησή τους.

Η γερμανική πρόταση

Αλλά υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσον μια τέτοια εθελούσια παράταση, που αποκαλείται «ήπια αναδιάρθρωση» ή «ανασχεδιασμός» (reprofiling) θα είχε αποτέλεσμα. Αν η διαδικασία είναι πράγματι εθελούσια, αναρωτιέται κανείς γιατί οι επενδυτές, που θεωρούν ούτως ή άλλως πως μια «βίαιη» αναδιάρθρωση -με απώλεια κεφαλαίων- είναι απλά ζήτημα χρόνου, θα αποδέχονταν να μην ξεφορτωθούν τα ελληνικά χρεόγραφα όσο πιο γρήγορα μπορούν. Αν κι η Γερμανία κι η Φιλανδία θα μπορούσαν να τους δώσουν κάποιου είδους πολιτική κάλυψη.

Η αντίδραση της ΕΚΤ

Η πρόταση αυτή εντούτοις απερρίφθη με βιαιότητα από την ΕΚΤ, που απείλησε πως σε τέτοια περίπτωση θα έπαυε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Πρόκειται για μια εξοντωτική απειλή: αν η ΕΚΤ έπαυε να προμηθεύεται ελληνικά ομόλογα, οι ελληνικές τράπεζες θα ξέμεναν από ρευστότητα, ενώ προβλήματα θα αντιμετώπιζαν κι άλλοι στην ευρωζώνη. Η τραπεζική κρίση στην Ευρώπη θα κλιμακωνόταν απότομα, και θα επιταχυνόταν η (αργή σήμερα) διαφυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.

Παραδόξως, αυτοί πάνω-κάτω είναι οι ίδιοι κίνδυνοι που επικαλούνται οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ όταν εξηγούν γιατί διαφωνούν με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας («μπούντεσμπανκ») Γενς Βάιντμαν (Jens Weidmann) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε μια συνέντευξή του στη «φρανφούρτερ αλγκεμάινε τσάιντουνγκ» (FAZ) πως η ΕΚΤ φοβάται πως ακόμα και μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε επέκταση της κρίσης στις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Ο κ. Βάιντμαν διασαφήνισε πως η ΕΚΤ, που προκειμένου να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα έχει ήδη «χαλαρώσει» τους κανόνες λειτουργίας της στο μη περαιτέρω, δε θέλει να ξεμείνει με το «μουτζούρη» των ελληνικών οικονομικών δυσχερειών στο χέρι. «Μιλώντας γενικά, είναι απαράδεκτο να επωμίζονται οι κεντρικές τράπεζες τις συνέπειες πολιτικών σφαλμάτων στη δημοσιονομική διαχείριση... Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη μετατροπή των κρατικών χρεών σε πληθωρισμό... Ο κίνδυνος της αναδιάρθρωσης είναι πως χαλαρώνει η πίεση για διαρθρωτικές αλλαγές στις υπερχρεωμένες χώρες. Κάτι τέτοιο όμως θα έστελνε λάθος μηνύματα στις αγορές και θα υπονόμευε περαιτέρω την εμπιστοσύνη τους στη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών της ευρωζώνης».

Το τελεσίγραφο του ΔΝΤ

Αλλά δεν είναι μόνο η ΕΚΤ που «έπαιξε το κεφάλι της» για την Ελλάδα. Μέχρι τώρα, και το ΔΝΤ επαναλάμβανε πως το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο, έστω κι αν οι προβλέψεις δείχνουν πως μπορεί να φτάσει ως το τερατώδες 160% του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους επισήμους, ακόμα και πριν την ξαφνική αποχώρηση του Ντομινίκ Στρος-Καν (Dominique Strauss-Kahn) από το προσκήνιο, αναμενόταν πως το ΔΝΤ θα αναγκαζόταν τελικά να εκδώσει για το ζήτημα αυτό ένα τελεσίγραφο προς την Ελλάδα.

Το μήνυμα του ΔΝΤ δημοσιοποιήθηκε τελικά την Πέμπτη (26/5) από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ (Jean-Claude Juncker): αν η Ελλάδα δεν παράσχει στο ταμείο επαρκείς εγγυήσεις πως θα αντεπεξέρθει στις υποχρεώσεις της τους επόμενους 12 μήνες, το ΔΝΤ δεν είναι εις θέση να εκταμιεύσει τη συμβολή του στη δόση του δανείου της 29ης Ιουνίου. Χωρίς το ΔΝΤ, το κενό αναγκαστικά θα κληθούν να το καλύψουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Αλλά αυτό, συνέχισε, θα μπορούσε να είναι πολιτικά προβληματικό για τη Φιλανδία και τη Γερμανία.

Πώς μπορεί να ξεπεραστεί το αδιέξοδο; Οι πολιτικοί αναλυτές και οι επίσημοι στοιχηματίζουν πως θα βρεθεί ένας πολιτικός διακανονισμός της υστάτης στιγμής ώστε να μη μπει σε περιπέτειες η ευρωζώνη στις 29 Ιουνίου, αν και αυτό δεν πρόκειται να επιλύσει ριζικά το δυσεπίλυτο πρόβλημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

Πολλοί πιστεύουν πως τελικά θα πληρώσει η ΕΚΤ.

«Κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει. Νομίζω πως τελικά η ΕΚΤ δεν πρόκειται να υλοποιήσει την απειλή της πως θα πάψει να αγοράζει ελληνικά χρεόγραφα. Είναι μια απειλή που δε "στέκει" μιας κι είναι το οικονομικό ισοδύναμο με την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων», υποστηρίζει ο κ. Καπούρ.


Αξίζει να αναρωτιέται κανείς αν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν πράγματι τόσο καταστροφική επιλογή για την ευρωζώνη, ιδίως αν το χρηματοπιστωτικό της σύστημα βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία από αναδιαρθρώσεις χρεών οικονομιών που μετέχουν σε κάποιο κοινό νόμισμα, αν και το πεδίο αυτό δεν είναι εντελώς ανεξερεύνητο. Το ΔΝΤ ήδη εξετάζει τις υπάρχουσες σχετικές εμπειρίες. Σύμφωνα με δύο άτομα που διάβασαν τη σχετική έκθεση, εκτιμάται πως η αναδιάρθρωση του χρέους κρατών σαν την Ακτή Ελεφαντοστού (που χρησιμοποιεί το «φράγκο της κεντρικής Αφρικής») και τη Γρενάδα ή τη Δομίνικα (που χρησιμοποιούν το «δολάριο της Ανατολικής Καραϊβικής», δεν επηρέασαν πολύ τη βιωσιμότητα των αντίστοιχων νομισματικών ενώσεων. Το ΔΝΤ δεν απάντησε σε αίτημά μας να συμβουλευτούμε την συγκεκριμένη έκθεση.
O Stephen Fidler είναι οικονομικός συντάκτης


Τελευταία επεξεργασία από manos69 και Δευτ Μάιος 30, 2011 1:12 pm, έχει επεξεργασθεί 3 φορά/ες συνολικά

Κορυφή
 Προφίλ  
 

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 30, 2011 1:02 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Σεπ 22, 2009 6:31 pm
Δημοσιεύσεις: 150
Καλά εσύ είσαι πλούσιος.
Ξέρεις πόσο έχει ενας τάφος σήμερα??????? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
Εχω και παίζω,και οταν κερδίζω τα κάνω γούστα.
Οταν χάνω γίνομαι τσιγγούνης.Παίρνω την χασούρα μου και το ξανασκέφτομαι.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 30, 2011 1:04 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Ιούλ 02, 2010 11:49 am
Δημοσιεύσεις: 2035
Τοποθεσία: Παιανία
Από σήμερα, 30/5/2011, παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση των 905.444.444 (ΚΟ) μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, ονομαστικής αξίας εκάστης 0,72 ευρώ και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 90.544.444 (ΚΟ) μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης ευρώ 7,20, στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της εταιρίας.

Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 90.544.444 (ΚΟ) μετοχών, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής ευρώ 3,90 ορίζεται η 3/6/2011.

_________________
Psi+ εν εξελίξει-Το νου σας...


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 30, 2011 1:12 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τρί Μάιος 03, 2011 9:06 am
Δημοσιεύσεις: 172
Τωρα με την κριση κανουν ευκολιες πληρωμης.


150 ατοκες δοσεις.......

Σε περιπτωση πτωχευσης κουρεμα 60%. Συμφερει. :D :D :D

_________________
Nurburgring --- Η πρασινη κολαση.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 30, 2011 1:30 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ .....σημειωσατε 1


Δεύτερη μέρα σιωπής για το επεισόδιο στην Μάυρη Θάλασσα
Κυριακή, 29 Μαίου 2011 13:29

Χθες αναρτήθηκε η είδηση που έχει μπροστά – στις κυριότερες – για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η τουρκική HURRIYET στην ιστοσελίδα της, και αφορά τη κρίση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρουμανίας μετά το συμβάν κατά το οποίο το ρουμανικό λιμενικό άνοιξε πυρ εναντίον τουρκικού αλιευτικού σκάφους που παραβίασε τα χωρικά τους ύδατα.

Η είδηση αυτή δεν έχει δημοσιευτεί σε ελληνική εφημερίδα μέχρι τώρα που γράφω, δεν έχει γίνει καμία αναφορά στη τηλεόραση και πάει να περάσει στα «ψιλά» όπως λέει και με απλά λόγια ο λαός.

Γιατί;

Επειδή θα δημιουργηθούν εύλογα ερωτηματικά γιατί και εμείς δεν κάνουμε το ίδιο;

Επειδή θα μάθουν οι Έλληνες πως η Τουρκία έβαλε την ουρά στα σκέλια και δεν αντέδρασε;

Επειδή θα χαλάσει το καλό κλίμα και η μυστική διπλωματία που εξελίσσεται ανάμεσα στις δύο χώρες (Ελλάς και Τουρκία);

Γιατί;

Ρωτώ αν και δεν περιμένω απάντηση.

Το Ελληνικό λιμενικό αλλά και γενικότερα οι Ελληνικές αρχές εκτελούν εντολές. Στη περίπτωση που διαταχθούν να πράξουν ότι και οι Ρουμανικές θα το πράξουν. Το πρόβλημα είναι στο ποιος Έλληνας πολιτικός θα δώσει το «πράσινο φως» ώστε να παρθούν οι αποφάσεις που συνάδουν στο Διεθνή Δίκαιο και εφαρμόζουν πιστά όσα κράτη σέβονται τους πολίτες τους, την εθνική τους κυριαρχία και την εθνική τους υπερηφάνεια.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 30, 2011 1:45 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΠΑΝΕΘΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ

Η κυπριακή ''ΣΗΜΕΡΙΝΗ'' δημοσίευσε την Παρασκευή 27 Μαίου άρθρο του προέδρου του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Σταύρου Καρκαλέτση, όπου προτάσσεται η ανάγκη συγκρότησης και εφαρμογής πανεθνικού στρατηγικού δόγματος, σε κοινή βάση, από Αθήνα και Λευκωσία. Επειδή το άρθρο, με τη ρηξικέλευθη πρόταση που διατυπώνει, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι συζητήθηκε πολύ στην κυπριακή πρωτεύουσα, αναδημοσιεύεται και αναρτάται αυτούσιο από τη ''ΣΗΜΕΡΙΝΗ''.

Με τις μεγάλες γεωπολιτικές ανατροπές που επισυμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή την ενέργεια, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να αποκτήσουν Ελλάδα και Κύπρος επιτέλους ένα κοινό, ισχυρό, σύγχρονο και ρεαλιστικό στρατηγικό δόγμα.
Ένα δόγμα που θα ξεφεύγει από τα παθογενή άγκιστρα του μικροελλαδικού αθηναϊσμού και θα φέρει πανεθνικό παρονομαστή. Ένα δόγμα που θα ορίζει πλαίσια και κόκκινες γραμμές, και που θα υπηρετείται από μια εξωτερική πολιτική, πολιτική που θα αγωνίζεται πραγματικά για τα εθνικά συμφέροντα. Ένα δόγμα που μπορεί να διαθέτει σήμερα η Βουλγαρία ή ακόμη και η Αλβανία, δεν διαθέτουν όμως Αθήνα και Λευκωσία.

Τα πιθανότατα εκτεταμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στη μεταξύ Ρόδου και Ισραήλ θάλασσα, είναι αυτά που μας κάνουν
να μιλούμε για νέες πραγματικότητες, για κοσμογονικές ανατροπές στην ανατολική Μεσόγειο. Η Λευκωσία τολμά, η Αθήνα κοιμάται. Επαναπαυόμενη ίσως στο σήμερα κυρίαρχο πλαίσιο ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Το οποίο, όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο, ρέπει προς υποκατάσταση
του ρόλου του ΟΗΕ. Και από την άλλη υπάρχει στην εξίσωση το «κλειδί» που λέγεται Τουρκία και που το ΝΑΤΟ δεν θέλει (ή και αδυνατεί πλέ-
ον) να ελέγξει.

Πιο απλά: ΝΑΤΟ και ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν την Τουρκία πολυτιμότερη από Ελλάδα και Κύπρο, ακόμη και μετά τη ρήξη της με το Ισραήλ. Η αδυναμία όμως της Ουάσιγκτον για ενδοσυμμαχική ηρεμία και ασφάλεια, πλήττει την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ διεθνώς, τραυματίζει το κύρος του. Διότι εύλογα κάποιος θα ρωτούσε: Πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να είναι η λύση για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια, όταν δεν μπορεί να το πετύχει μέσα στους κόλπους του και ανάμεσα στα ίδια τα κράτη-μέλη του;

Ο έτερος πόλος διαμόρφωσης ενός πλαισίου συλλογικής ασφάλειας, η ευρωκεντρική προσέγγιση, έχει ως κύριους εκφραστές τις Γερμανία και Γαλλία. Η πρώτη παραμένει ο στυλοβάτης του ευρώ και της όποιας ευρωπαϊκής προοπτικής, υπό τη δική της προφανώς ηγεμονία, οικονομική και όχι μόνο. Η δε Γαλλία επιχειρεί μια δυναμική γεωστρατηγική «επιστροφή» στηΜεσόγειο (επιχειρήσεις Λιβύης, στρατιωτική παρουσία και ασκήσεις στην Κύπρο), για να ισοσκελίσει τις φιλοδοξίες του Βερολίνου. Θα ήταν όμως εκτός πραγματικότητας να υποστηριχθεί πως η Ε.Ε. διαθέτει επάρκεια σε μιαν αμυντική πολιτική που παραμένει ατελής. Η Ελλάδα το βίωσε αυτό στην κρίση των Ιμίων, αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως το Κυπριακό.

Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν να στηρίξουν ενεργά δράσεις και πολιτικές των χωρών αυτών στην ασφάλεια, πρωτίστως όμως οφείλουν να φροντίζουν από μόνες τους και με ίδια μέσα για την εθνική τους ασφάλεια.

Ο τρίτος και πλέον πρόσφατος πόλος, ως προς τη διαμόρφωση πλαισίου διαλόγου για μια πανευρωπαϊκή στρατηγική συλλογικής ασφάλειας, συγκροτείται από τις προτάσεις της Μόσχας για μια νέα αρχιτεκτονική στο πεδίο αυτό. Η ρωσική πρόταση χαρακτηρίστηκε ατελής και εμπε-
ριέχει στοιχεία, ίσως όχι ρεαλιστικά. Ενδεχομέ,νως να αποβλέπει σε εντυπωσιασμό και επικοινωνιακά οφέλη, εμπεριέχει όμως κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία και χαιρετίστηκε από μεγάλες (Γαλλία) και μικρότερες χώρες (Κύπρος) ως μια κάποια βάση διαλόγου. Ο οποίος σε βάθος χρό-
νου, με τη συμμετοχή όλων, θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα ενιαίο και λειτουργικό σύστημα ασφαλείας για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε όλα τα παραπάνω, μπορεί να ακουμπήσει ένα πανεθνικό στρατηγικό δόγμα. Ελλάδα και Κύπρος να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, επικαλούμενες και τη διεθνή αστάθεια αλλά κυρίως την αρνητική προς τη σταθερότητα συμπεριφορά της Τουρκίας, να προτείνουν ένα καλά προετοιμασμένο συνέδριο κορυφής, αφετηρία διαλόγου, με την υψηλή συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών κρα-
τών, των ΗΠΑ και του Καναδά, των κρατών της πρώην ΕΣΣΔ, του Ισραήλ, ακόμα και της Κίνας, με σταθερό ζητούμενο και σκοπό την επίτευξη
πλαισίου συλλογικής ασφάλειας για το σύνολο του ευρωατλαντικού και ευρασιατικού χώρου. Αθήνα και Λευκωσία θα μπορούσαν να ζητήσουν και ‘’ειδικότερο’’ συνέδριο για την περιοχή μας, την ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να καταδειχθεί η τουρκική απειλή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σε απλά Ελληνικά: Αθήνα, αλλά και Λευκωσία χρειάζονται εθνικό στρατηγικό δόγμα για νέες συμμαχίες, για λειτουργικό πλαίσιο ασφάλειας, αφού μόνες τους δεν έχουν σήμερα την ισχύ προς διαχείριση του τουρκικού επεκτατισμού, που αναμένεται να οξυνθεί προς το χειρότερο τα επόμενα χρόνια. Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιδείξουν σήμερα εξωστρέφεια, ενεργό βούληση και ν’ αναλάβουν ενδεχομένως και πρωτοβουλίες, αντί απλώς να παρακολουθούν τις μελλοντικές εξελίξεις. Το Αιγαίο και η Κύπρος δεν είναι Ελβετία, ούτε Λουξεμβούργο.

Ο Ελληνισμός, συνολικά, αντιμετωπίζει παραδοσιακές απειλές που εντείνονται επί ολιστικής βάσης (Τουρκία), αλλά βεβαίως και ασύμμετρες (κυριότερη: ο παράγων λαθρομετανάστευση).


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 30, 2011 2:01 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
Ειδήσεις - Ελλάδα
«Κίνδυνος πραξικοπήματος στην Ελλάδα»


Πρώτη Δημοσίευση: Δευτέρα, 30. 05. 2011 - 14:35

Νέο χτύπημα κατά της Ελλάδας από την γερμανική εφημερίδα Bild αυτή τη φορά όχι για τα οικονομικά της χώρας αλλά σχετικά με τις κοινωνικές αναταραχές.

Παραφράζοντας την έκθεση της CIA στην οποία γινόταν αναφορά για τα επεισόδια στην Αθήνα και την έκρηξη βίας, η Bild γράφει ότι η CIA προειδοποιεί για «ανεξέλεγκτες καταστάσεις στη χρεοκοπημένη χώρα» και πως είναι ορατό το ενδεχόμενο ακόμα και πραξικοπήματος.

Στο ίδιο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά και στην εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας και τονίζεται ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων έχει προειδοποιήσει για καταστάσεις που θα θυμίζουν εμφύλιο πόλεμο.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα της Bild έκανε για ακόμα μία φορά τον γύρο του κόσμου μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ φιλοξενήθηκε επίσης σε πολλές τουρκικές ιστοσελίδες και εφημερίδες.

Διαβάστε επίσης: Έκρηξη βίας «βλέπει» η CIA για την Ελλάδα


ολα εχουν <λογικη> ακολουθεια................. :idea:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 30, 2011 2:45 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Φεβ 19, 2011 11:12 pm
Δημοσιεύσεις: 1441
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Όσο η χώρα κυβερνιέται από ένα δήθεν σοσιαλιστικό κόμμα το οποίο προσπαθεί να μας "σώσει" εφαρμόζοντας φιλελεύθερες πολιτικές, κι όσο η δήθεν φιλελεύθερη αντιπολίτευση προτείνει σοσιαλιστικές λύσεις, μην ελπίζετε τίποτα καλύτερο για το ΧΑΑ, θα λέμε κι ευχαριστώ που κρατιέται σε 4ψήφιο αριθμό.

Ίσως μετά από 10-15 χρόνια πάρουμε πίσω τα χρήματα που βάλαμε σε μετοχές όπως ΕΤΕ. Γιατί "είμαστε καταδικασμένοι να κερδίσουμε"...


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 30, 2011 2:55 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
OIKONOMIA
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011 - 15:31
E.E.: Στα σκαριά νέο "πακέτο" 65 δισ. ευρώ για Ελλάδα

Ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα φέρεται να επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του αγώνα απελευθέρωσης της πέμπτης δόσης, που είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας πρωινό δημοσίευμα του Capital.gr

Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έλαβαν χώρα έκτακτες διαβουλεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης.

Το νέο «πακέτο» ανέρχεται, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, στα 65 δις. ευρώ και περιλαμβάνει ένα μείγμα από εγγυημένα δάνεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, επιπρόσθετα μέτρα στον τομέα των εσόδων με μια πρωτοφανή έξωθεν επίβλεψη του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

«Θα απαιτηθούν εγγυήσεις για τα νέα δάνεια και τεχνική στήριξη από την Ε.Ε. , δηλαδή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων», φέρεται να δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε., θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Υπενθυμίζεται ότι, η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.



Πηγή:www.capital.gr


OIKONOMIA
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011 - 10:06
Αναδίπλωση "τακτικής" με μικρότερο πακέτο - δάνειο για την Αθήνα

Του Γιάννη Αγγέλη

Αύριο Τρίτη συγκαλείται στις Βρυξέλλες η EWG (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εργασίας), η "ομάδα" που προετοιμάζει τις προτάσεις για το Eurogroup (υποεπιτροπή της EFC), για να εξετάσει μια κατ΄ αρχήν πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα.

Η πρόταση αυτή, που έχει διαμορφωθεί από μια ειδική επιτροπή τεχνοκρατών, μια "Task Force" που έχει συγκροτηθεί για την περίπτωση της Ελλάδας, φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να καταλήγει σε ενα μικτό σχήμα που θα αποτελείται:

* από ένα δάνειο της τάξης των 30 - 35 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με

* ένα πακέτο οικειοθελούς διακράτησης των ελληνικών ομολόγων που λήγουν κατά την περίοδο 2012 - 2013, παραλλαγή της πρωτοβουλίας της Βιέννης που είχε εφαρμοσθεί για τις χώρες της Αν. Ευρωπης πριν από μερικά χρόνια,

* αυξημένες εισροές τη διετία 2011 - 2012 από το πακέτο αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του μέσα στην εβδομάδα.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο πάντως ότι οι σχετικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα έτσι ώστε να συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα έκτακτο Eurogroup για τις τελικές αποφάσεις που θα πρέπει να καταλήξουν για έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η προσπάθεια γίνεται, αλλά το ενδεχόμενο να μην υπάρχει "ετοιμότητα" για μια τέτοια λύση στα στενά περιθώρια μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, δεν είναι μικρό...

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες φαίνεται να αναθεωρούν την τακτική της άσκησης σκληρών πιέσεων με δημόσιες απειλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα καθώς τα αποτελέσματα μόνο εν μέρει αξιολογούνται θετικά.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν οτι η "τακτική" της άσκησης δημόσιας πίεσης με δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. είχε σκοπό να "σπρώξει" στην Ελλάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένα κλίμα συναίνεσης και παράλληλα να δημιουργήσει στις αγορές ένα κλίμα αποδοχής στο στρατόπεδο των θεσμικών για την προώθηση ενός προγράμματος διακράτησης των ελληνικών ομολόγων που λήγουν το 2012 - 2013 υπό κοινοτική εποπτεία και εγγύηση.

Στο πρώτο σκέλος η πίεση απέτυχε μετά την απόρριψη της συμφωνίας από την αντιπολίτευση, ενώ στο δεύτερο σκέλος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει επιφυλακτική αλλά θετική ανταπόκριση.

Αντίθετα η "τακτική" αυτή προκάλεσε μεγάλες πιέσεις τόσο στις ελληνικές τράπεζες με την απόσυρση καταθέσεων κυρίως από μικροαποταμιευτές, όσο και στο πολιτικό σύστημα με τις κοινωνικές αντιδράσεις να διογκώνονται σε σημείο που οι ανταποκριτές του γερμανικού Τύπου να μεταφέρουν ανταποκρίσεις από την Αθήνα για "προεπαναστατική κατάσταση"...

Το κλίμα αυτό έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στις Βρυξέλλες και οι κοινοτικοί έχουν μεταφέρει τους προβληματισμούς τους και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες.

Διπλωματικοί κύκλοι μάλιστα ανέφεραν ότι η τακτική που ακολουθήθηκε έχει αγγίξει επικίνδυνες καταστάσεις και θα πρέπει να αναμένεται μια αναδίπλωση με καθησυχαστικές δηλώσεις για να εκτονωθεί η ένταση τόσο στις αγορές όσο και στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έγιναν δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης αλλά και ΔΝΤ που προδικάζουν σχετικά ομαλή εξέλιξη και όχι αρνητική αξιολόγηση από την τρόικα.



Πηγή:www.capital.gr

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 30, 2011 3:09 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
«H Ευρώπη στην παγίδα των Ελλήνων» ( η σειρα των λεξεων κανει τη διαφορα) :o
Πρώτη Δημοσίευση: Δευτέρα, 30. 05. 2011 - 15:53


«Πολιτικοί και ΕΚΤ πιέζουν για συναίνεση στο νέο πρόγραμμα λιτότητας – Η αναδιάταξη δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων – Αποκλείεται η χρεοκοπία», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο των Peter Ehrlich και Wolfgang Proissl στην εφημερίδα Financial Times Deutschland και το οποίο αναδημοσιεύει το «Βήμα».

Η εφημερίδα γράφει ότι η ευρωζώνη αναζητεί όλο και πιο απελπισμένα τρόπο να αποτρέψει τη χρεοκοπία και την αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας ενώ επικαλείται τις δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν στο Spiegel όπου παραδέχεται ότι «Η κατάσταση είναι σοβαρή.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα σε ένα νέο πολυετές πρόγραμμα βοήθειας, για το οποίο οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν πολλές παραχωρήσεις. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης γι' αυτό το πρόγραμμα, όπως απαίτησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, για να μπορέσουν στη συνέχεια να αποφασίσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, πριν καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει οπωσδήποτε την επόμενη δόση, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να κηρύξει μη ελεγχόμενη πτώχευση. Μετά τη δήλωση Ρομπάι ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα, προκειμένου να αποτραπεί αδυναμία πληρωμών, και από την Καγκελαρία στο Βερολίνο ακούγεται τώρα ότι δεν θα επιτρέψουν να καταρρεύσει η χώρα.

Κύκλοι κεντρικών τραπεζών δηλώνουν ότι είναι πλέον θέμα των πολιτικών να λάβουν αποφάσεις. Οι κεντρικές τράπεζες συνηγορούν υπέρ ενός νέου προγράμματος βοήθειας έναντι αυστηρών όρων. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βέβαια θα προτιμούσε να έχει λίγο περισσότερο χρόνο για να εγκρίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η στάση του ΔΝΤ όμως δεν επιτρέπει καθυστέρηση.

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει μαζί με άλλες χώρες της Ευρωζώνης το ποσοστό του ΔΝΤ στην επόμενη δόση του δανείου ή να εγγυηθεί ή να αποφασίσει αύξηση της βοήθειας προς την Ελλάδα. Παραμένει ασαφές ακόμα για τι ποσό πρόκειται. Μόνο το 2012 η Αθήνα θα χρειαστεί, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, 25 δισ. ευρώ, τα οποία τώρα θα πρέπει να εξευρεθούν διαφορετικά.

Αν η Ελλάδα επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε να περιοριστεί η τρύπα χρηματοδότησης. Όπως δήλωσε ο Γιούργκεν Σταρκ, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πιο φιλόδοξο στόχο από τα 50 δισ. ευρώ ως προς την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της, η οποία εκτιμάται μέχρι και τα 300 δισ. ευρώ.»


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 11480 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1 ... 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592 ... 1148  Επόμενο

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 357 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr