Κρίσιμο road show στην Νέα Υόρκη - Σημαντικές επαφές τραπεζιτών και επιχειρηματιών με πάνω από 150 funds managers.
01/06/11 - 07:18
Η εκρηκτική άνοδος (+5,58%) του Χρηματιστηρίου Αθηνών το απόγευμα της Τρίτης ίσως είναι το καλύτερο ορεκτικό για το «κυρίως πιάτο» που είναι το 3ο οδοιπορικό παρουσιάσεων (road show) των εισηγμένων που ξεκινά αύριο Πέμπτη στην Νέα Υόρκη. Είναι ενδεικτικό ότι θα παρευρίσκονται πάνω από 150 με 160 διαχειριστές κεφαλαίων και θα έχουν επαφές με τραπεζίτες και επιχειρηματίες.
Ηδη ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης και οι συνεργάτες του βρίσκονται στην πόλη του μήλου για να προετοιμάσουν την εκδήλωση όπου για πρώτη φορά οι εισηγμένες εταιρίες θα εκπροσωπηθούν σε ανώτερο επίπεδο δηλαδή είτε από διευθύνοντες συμβούλους (ceo) είτε από προέδρους.
Το 2008 (30 Ιουνίου-1 Ιουλίου) είχε πραγματοποιηθεί το πρώτο road show του ΧΑ στη Νέα Υόρκη επί προεδρείας Σπύρου Καπράλου σε συνεργασία με τη Citigroup.
Μία χρονιά νωρίτερα το 2007 είχε καταγραφεί η υψηλότερη κερδοφορία (11,3 δισ. ευρώ) των εισηγμένων στην ιστορία του ΧΑ.
Στο πρώτο οδοιπορικό παρουσιάσεων είχαν συμμετάσχει το 2008 οι εισηγμένες: η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Alpha Bank, η EFG Eurobank, η Τράπεζα Κύπρου, η Τράπεζα Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Motor Oil, η Μυτιληναίος, η Intralot, η Ελληνική Τεχνοδομική, ο ΟΠΑΠ και η Coca Cola HBC.
Στην εκδήλωση εκείνη οι Ελληνικές εταιρίες, είχαν την ευκαιρία σε μια δύσκολη χρηματιστηριακά χρονική περίοδο να παρουσιάσουν την στρατηγική τους και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε μεγάλο αριθμό θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι βρίσκουν ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά και τις συγκεκριμένες εταιρίες.
Ακολούθησε το 2009 το 2ο road show με το αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα να μειώνει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το ΧΑ, ενώ την περσινή χρονιά λόγω μνημονίου και κρίσης δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τις εισηγμένες.
Φέτος όμως με τις προσπάθειες του προέδρου του ΧΑ Σωκράτη Λαζαρίδη θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του πρακτορείου Reuters στη Νέα Υόρκη το διήμερο 2 και 3 Ιουνίου, το 3ο ετήσιο road show των εισηγμένων επιχειρήσεων.
Θα συμμετάσχουν 14 εισηγμένες (Εθνική τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, MPB, Αγροτική τράπεζα, Coca Cola3E, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil,ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Ιντραλότ) από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 20 και 3 εισηγμένες (KAE,Frigoglass,Εχαε) από το δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap 40.
Ηχηρές απουσίες από τη φετινή παρουσίαση είναι οι διοικήσεις του ΟΤΕ και της ΔΕΗ όπου βρίσκονται και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Προφανώς οι διοικήσεις των 2 εισηγμένων έκριναν ότι δεν συντρέχει λόγος να παρουσιάσουν τις προοπτικές των επιχειρήσεων σε μεγάλα αμερικανικά funds. Στη φετινή εκδήλωση έχουν ήδη προγραμματισθεί περισσότερες από 90 συναντήσεις «one to one» των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων με τους ξένους επενδυτές και συνολικά θα γίνουν πάνω αό 300 συναντήσεις-παρουσιάσεις των 17 εισηγμένων του ΧΑ.
Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr