Δάντης έγραψε:
..οι αλληλοεξαρτησεις τωρα ειναι πολυ μεγαλύτερες γιατι με την τεχνολογια, χρηση νετ, πληροφορουμαι τι συμβαινει αλλου και μεταβάλω τις αποφασεις μου, ή επενδυω αλλου τα λεφτα μου ή νιωθω καπως και πράτω ανάλογα...αυτο πιο παλια δεν μπορουσε να γινει..ψυχραιμια με τον πρωτογενη τομεα..παιζει ρολο αλλα οχι σημαντικο πλεον στις οικονομιες..βλεπω γενικα μια νοσταλγια για τα χωρια και τα ραπανακια της γιαγιας που εχω την εντυπωση πως ειναι ενας υποσυνειδητος εξωραισμός της καταγωγής μας και του παρελθόντος..το οποιο ομως κουβαλα πολλες αμαρτίες..
Το χρήμα επιταχυνε το εμποριο και αυξησε το βιοτικο επίπεδο..αν δεν υπήρχαν οι τράπεζες θα ειχαμε πολλα προβλημα..αυτες παιρνουν το χρήμα απο οσους δεν το χρειαζονται και το δινει σε οσους το εχουν αναγκη..αυτος ηταν ο ρολος τους..το οτι ξεφυγαν καποιες εποχες δεν αλλάζει την ουσία..
αξια στο χρήμα δεν μπορει να δωσει καμια τράπεζα..το χρήμα εχει αξια γιατι αντιπροσωπευει την δυναμη να αγοράσει καποιος καποια αγαθα..η παραγωγή των αγαθών γινεται οταν καποιος διαπιστωσει οτι υπάρχει αυτή η αναγκη και καποιος μπορει να πληρωσει για να τα αγοράσει..και να το παραξει σε τιμη που ο αγοραστής να μπορει να το πληρώσει..εκει που η καμπύλη ζήτησης τέμνει την καμπύλη προσφοράς, εκει ειναι το επίπεδο τιμής που "συμφωνούν".
Οι τεχνολογιες , η προσβαση στις διεθνεις αγορες και κυριως η πολλαπλασιαστικη χρηση παραγωγων που δημιουργουν καθεαυτα τζιρο=εικονικη οικονομια=εγγενη αναγκη κρισεων για να παραχθουν διακυμανσεις , εχουν υποβαθμισει και τα ραπανακια και την αξια τους.
Ο δε προσδιορισμος της τιμης των αγαθων απο σπεκουλα κι οχι πραγματικες αναγκες (προσφορα/ζητηση καταναλωτων) , λογικο ειναι να εχει αποθαρρυνει κοσμο απο πρωτογενεις τομεις και να τους τραβαει σαν πεταλουδες στα φωτα των πολεων ...
Περαιτερω θα ελεγα οτι στο μαγγανοπηγαδο της ΕΕ που δεν εχει στοχασμο για το μελλον της αλλα απλως κοσκινιζει , καθε προσπαθεια εξυγιανσης σε μας θα αποτυγχανει και οσο νωριτερα χειραφετηθουμε , τοσο ευκολοτερα θα αρχισει η ανακαμψη...αν ειναι να κανουμε μπαμ , ας ειναι ηχηρο τοσο που να ξυπνησει τους λαους της Ευρωπης , υπαρχει χρεια ηγετων εδω και τωρα...ο τρισε για κηπουρος καλος ειναι ...
Υ.Γ.Πανο δε μιλαω για τις θεσεις μανου , μαρινου κλπ (ημουν αναγνωστης του Οικονομικου Ταχυδρομου απο το 1985) αλλα για το ρολο του τιμητη των παντων..