Ανάσα από την Κίνα για το ελληνικό χρέος
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 11 , 09:58
Στ παιχνίδι της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (rollover) φαίνεται πως μπαίνουν για τα καλά οι κάτοχοι ομολόγων από την Ασία, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού χρέους. Ήδη η πρώτη επαφή έγινε όταν βρισκότανε στην Ουάσιγκτον ο Ευ. Βενιζέλος όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο εκπρόσωπο του ΔΝΤ και ο οποίος έδειξε έντονο ενδιαφέρον σε μια τέτοια πρόταση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η συμμετοχή των Ασιατών στο νέο πακέτο μέσω της επαναγορας ελληνικών ομολόγων για την περίοδο 2011-2019 υπολογίζεται περίπου στα 10-15 δισ. ευρώ που θα αποτελέσουν ισχυρή τονωτική ένεση στη διαχείρηση του χρέους της χώρας.
Στο πως όμως θα γίνει μια επαναγορά μιας και χώρες όπως η Κίνα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα δεν ανήκουν ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα αναφέρθηκε στο θέμα χθες ο κ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής όπου τόνισε πως ένα ξένο κράτος που έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα μπορεί να διαμορφώσει ένα τρίτο "πυλώνα" (εκτός του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα) και να τροφοδοτήσει το μηχανισμό επαναγοράς δημοσιου χρέους στην δευτερογενή αγορά. "Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πρροπτική του οχήματος αυτού και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
