καλησπερα .Πολυ ενδιαφερουσες οι αποψεις ολων εδω σχετικα με την οικονομια , τους κυκλους και την ταξη - αταξία. καταρχην ο καθε κυκλος ανοδου εχει τους δικούς του ηγέτες. Ειναι λογικο οτι στο επόμενο κύκλο, νερα , ενεργεια και οικολογία και οτι σχετιζεται με αυτα (πχ τραπεζα με επενδυει σε επενδυσεις αναλογες) θα τρέξει παραπάνω λεστατ. Οσα αναφερεις ειναι σωστα, ομως κυριαρχο ρόλο στις κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές πλέον παιζει η εξελιξη της τεχνολογίας. Ενω η τεχνολογία εξελισεται οι κοινωνίες δεν προσαρμοζονται με την ιδια ταχυτητα καθως ο ανθρωπος απεχθανεται το αγνωστο και προτιμα αυτο που γνωριζει καλα, γιατι ετσι νιωθει ασφαλεια.Αυτο εχει σαν συνεπεια πχ τις εξεγερσεις στην Β.Αφρική και τον χαμο στην Δύση με οσα βλεπουμε. Σιγουρα υπάρχουν και άλλες οπτικες , αλλα το βασικο ειναι αυτο.Τωρα την διαφορα την κανει το νετ και τη κινητη και τα ΜΜΕ που αναμεταδιδουν αμεσως το παραμικρό.
Υπάρχει πολυ χρήμα στο συστημα,και δεν επενδυει για εναν απλο λογο. Φοβαται το μέλλον , νιωθει ανασφάλεια.Γιαυτο και ολα τα λεφτα ειναι παρκαρισμένα στην διατραπεζική, στις Κεντρικές τράπεζες. Ειπαμε ειμαστε στο πιό μαυρο σημειο του πτωτικού κύκλου. ΟΛΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ, θα βαδισει στα χναρια του Μπαφετ , τηρουμένων πάντα των οικονομικών αναλογιών του καθενός. ΧΑΝΟΔΟΣ πολυ ωραιο το αρθρο σου - παρεμβαση. Οι συγγραφεις που αναφερεις ειναι αξιόλογοι , αλλά πάντα πρεπει να εξετάζουμε οπως οι ιστορικοί, ΠΟΙΑ εποχη το εγραψαν , για να δεις τι επιρροές έχουν. Τα 5 σημεια που αναφέρεις ειναι σωστα και αποτελεούν μια παραλλαγή που η ΝΒΕR και πολλοι ακαδημαικοί στην οικονομία χρησιμοποιούν. Αυτα ειναι τα στάδια απο την αρχη εως την πτώση ενός κύκλου. Η ουσια δεν ειναι ομως ετσι οπως την λενε. Επετρεψαν στους καρχαρίες της Γουολ να κανουν τα δικα τους με την χαλαρωση του εποπτικου πλαισίου και ακομα η πολιτικη ελιτ (ή αρχουσα πολιτική τάξη) δεν μπορει να επιβληθει στο χρηματοοικονομικο κεφαλαιο (ή ελιτ) αφου αυτο εχει καλυτερα μυαλα, πολλα λεφτα και εργαλεια που λιγοι καταλαβαινουν. αυτή η κατασταση σε ενα βαθμο θα μαζευτει. Αν υπαρξει ηγετης σε μεγαλο βαθμο, αν δεν υπάρξει σε μικρο. Παντως ο κυκλος θα κλεισει. Και σε αυτο ερχομαι να απαντησω για τους κυκλοςυ των 34 ετων. Αυτοι ειναι μελετημενοι στις ΗΠΑ απο 2,3 κορυφαιους αναλυτές και εκατομυριουχους που γνωριζω και μιλάω.Τους πηρε πολλα χρονια και ειναι μεγαλο δωρο που μπορουμε και το ξερουμε εμεις. Ομως αν δεν χασεις δεν ξερεις να εκτιμησεις ποσο αξιζει αυτο. ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ο συντελεστής συσχέτισης των αγορών μετοχών στα διαφορα κρατη πλησιαζει το 1, οποτε οι κυκλοι αποτιμησεων 34 ετών πανε με μικρές αποκλισεις και σε εμας. Μανος69, οι κυκλοι εχουν σχεση με την ανθρωπινη συμπεριφορα που ηταν και ειναι ιδια αφου η ψυχολογία της μάζας και τα συναισθηματα φοβου και απληστιας κυριαρχούν. Η μελετη εγινε στον σπικουλα που εχει ζωη περίπου 100 χρονια. Επισης ο Ελλιοτ που μελετησε τον ΝΤΑΟΥ που εχει μεγαλυτερο χρονο ζωής εβγαλε αλλη μια κυκλικη , πολυ χρησιμη θεωρία. Οι ακαδημαικοι δεν τα δεχονται, αλλα τελευταια, εχει αρχιζει και αλλάζει αυτο, αφου κυριαρχει η αποψη πως η συμπεριφορικη χρηματοοικονομικη αποτυπώνει καλυτερα τι συμβαινει στις αγορές.
ΧΑΝΟΔΟΣ ο ΤΡΙΣΕ εχει δικιο, αλλα τα περιθωρια χρονου ειναι λαθος, οπως και η τακτικές που χρησιμοποιει μαζι με την Γερμανία.
ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΠΟΘΕΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ. ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟς ΜΑΣ, ΠΟΥ ΣΦΑΛΑΜΕ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ .
_________________ *τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπες ή συστάσεις για αγορά , πώληση ή διακράτηση μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και νομισμάτων.
Dr. Πάνος Δάντης, DBA,CEFA,CAM
|