Εγκλωβισμένες στην Ελλάδα οι Γαλλικές τράπεζες έχοντας υποστεί σωρευτικές ζημίες 11 δις ευρώ - Θα χρειαστούν επιπλέον 10-12 χρόνια για να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους…..
16/09/11 - 07:39 Εκτύπωση E-mail Περίπου 11 δις ευρώ είναι οι συνολικές σωρευμένες ζημίες και επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι Γαλλικές τράπεζες στην Ελλάδα.
Το Γαλλικό πείραμα δεν πέτυχε στην Ελλάδα και αιτίες ήταν οι διοικητικές επιλογές, οι επιχειρηματικοί προσανατολισμοί και οι εξαγοραζόμενες τράπεζες.
Οι Γαλλικές τράπεζες επένδυσαν 11 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο ¼ των κεφαλαίων της Credit Agricole χωρίς να αποκομίσουν κέρδος.
Με βάση την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας οι Γαλλικές τράπεζες θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια για να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους.
Οι Γαλλικές τράπεζες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση αν οι διοικήσεις της Credit Agricole και της Societe Generale γνώριζαν την έκβαση των πραγμάτων δεν θα επένδυαν στην Ελλάδα.
Ωστόσο το γεγονός ότι επένδυσαν και διατηρούν πολύ μεγάλη έκθεση καθώς το project Ελλάδα έχει κοστίσει 11 δις ευρώ για τις Γαλλικές τράπεζες τις υποχρεώνει να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Οι γαλλικές τράπεζες είναι εγκλωβισμένες στην Ελλάδα και διαχειρίζονται τα κόστη με γνώμονα και στόχο να πετύχουν ισοσκελισμό των ζημιών σε ετήσια βάση.
Οι γαλλικές τράπεζες, δεν μπορούν να πωλήσουν και δεν μπορούν να αποχωρήσουν και ως εκ τούτου υποχρεωτικά θα μείνουν στην Ελλάδα…..
Στα 9,7 δις οι ζημίες στην Emporiki
Συνολική σωρευτική ζημία 9,7 δις ευρώ έχει καταγράψει η Emporiki bank από την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει η Credit Agricole ως βασικός μέτοχος στην Ελλάδα.
Τα 9,7 δις ευρώ προέρχονται από 3,3 δις ευρώ από το τίμημα εξαγοράς με βάση την κατ΄ αναλογία συμμετοχή, 3,2 δις ευρώ ζημίες λόγω αποτελεσμάτων και 3,15 δις ευρώ προβληματικά δάνεια περιλαμβανομένων και των διαγραφών.
Οι νέες ζημίες που εμφάνισε η τράπεζα στο α΄ 6μηνο του 2011 ύψους 611 εκατ ευρώ προφανώς ακυρώνουν το business plan της Credit Agricole το οποίο προέβλεπε ότι η Emporiki το 2011 θα εμφάνιζε 130 εκατ ευρώ. Οι ζημίες για το 2011 θα φθάσουν τα 800 εκατ ευρώ.
Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο από το 2012 θα περάσει σε κέρδη 250 εκατ ευρώ σε προ φόρων βάση. Ωστόσο και ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος. Και το 2012 η Emporiki θα εμφανίσει ζημίες και από το 2013 πλέον είναι πιθανό να περάσει σε κέρδη αλλά ακόμη και αυτό αποτελεί υπόθεση.
Δεν υπάρχει ένδειξη ότι γενικώς η ελληνική αγορά θα έχει ανακάμψει από το 2013.
Είναι προφανές ότι η συγκυρία δεν ευνόησε την Emporiki bank η οποία με την στήριξη της Credit Agricole πορεύεται σε ένα δύσβατο δρόμο της ελληνικής δεινής οικονομικής πραγματικότητας.
Η Emporiki θα προχωρήσει υποχρεωτικά σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς μετά τις τελευταίες μεγάλες ζημίες καθίσταται απαραίτητη η ισχυροποίηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας Σημειώνεται ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 η Credit Agricole είχε καταθέσει 400 εκατ ευρώ στην Emporiki για να την ενισχύσει κεφαλαιακά.
Η Credit Agricole υλοποίησε και νέα κεφαλαιακή κίνηση ύψους 750 εκατ ευρώ που θα έχει την μορφή κατάθεσης.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση κάθε τράπεζας είναι ζητούμενο ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου οι κίνδυνοι λόγω της κρίσης χρέους είναι μεγάλοι για το τραπεζικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει διατηρήσει σχεδόν σταθερό το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στα 22,6 δις ευρώ ενώ αντιθέτως οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 11 δις ευρώ.
Η πορεία των καταθέσεων της τράπεζας θα εξαρτηθεί από την γενικότερη συμπεριφορά των καταθέσεων στις τράπεζες που δεν είναι θετική.
Η Emporiki εμφανίζει ένα χάσμα 11,6 δις ευρώ σε ρευστότητα το οποίο καλύπτει μέσω ομολογιακών και τιτλοποιήσεων.
Το χάσμα αυτό είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να μειωθεί ανακτώντας μέρος των καταθέσεων που έφυγαν….
Στο 1 δις οι ζημίες στην Geniki
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 175 εκατ ευρώ προχωράει η Geniki bank την οποία θα καλύψει εξ ολοκλήρου η Societe Generale.
Η αύξηση κεφαλαίου είναι επιβεβλημένη λόγω των νέων ζημιών 284 εκατ ευρώ που κατεγράφησαν στο α΄ 6μηνο του 2011 και που συνολικά για την τρέχουσα χρήση εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 370 εκατ ευρώ.
Οι συνολικές σωρευμένες ζημίες θα φθάσουν τα 900 εκατ ευρώ με 1 δις ευρώ για την Geniki bank στην Ελλάδα και αποτελούν ρεκόρ καθώς αντιστοιχούν στο ¼ του ισολογισμού.
Οι ζημίες προήλθαν αφενός από την χείριστη κακοδιαχείριση της τράπεζας στο παρελθόν από τις κομματικά διοριζόμενες διοικήσεις όταν ανήκε στο κράτος και στο ΜΤΣ ενώ με την έλευση της Societe Generale απλά η πολιτική επέκτασης και αναδιάρθρωσης κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση και το πείραμα made in Greece απέτυχε.
Η διοίκηση προσπαθεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη την τράπεζα αλλά είναι προφανές ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι άκρως αρνητική.
Σε αυτή την φάση λόγω των νέων ζημιών η Geniki χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση η οποία θα είναι ύψους 175 εκατ ευρώ. Στο διάστημα 2009 με 2011 η Geniki έχει πραγματοποιήσει συνολικές αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολογιακών 1,23 δις ευρώ.
Επένδυσε το 2004 περί τα 125 εκατ για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου.
Προσέφερε 36 εκατ στο ΜΤΣ ώστε να αγοράσει επιπλέον ποσοστό.
Το 2004 προχώρησε και σε αύξηση κεφαλαίου 78 εκατ ευρώ
Τον Μάιο του 2005 υλοποίησε αύξηση 96,25 εκατ ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2007 υλοποίησε αύξηση 56,23 εκατ ευρώ.
Τον Ιούνιο του 2009 υλοποίησε αύξηση 175 εκατ
Τον Νοέμβριο του 2010 υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 339,7 εκατ
Ακολούθησε και έκδοση 45 εκατ σε προνομιούχες μετοχές
Προς το τέλος του 2011 θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 175 εκατ ευρώ.
Σε όλες αυτές τις κινήσεις θα πρέπει να αξιολογηθεί και το γεγονός ότι εξέδωσε η τράπεζα και ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης.
Συνολικά 1,23 δις ευρώ αυξήσεις κεφαλαίου και πάσης φύσεως κεφαλαιακές ενισχύσεις και έναντι αυτών εμφάνισε ζημίες 1 δις ευρώ.
Η κεφαλαιακή επάρκεια της Geniki bank διαμορφώνεται στο 9,35% ενώ ο δείκτης ρευστότητας 17,13%.
Βασικοί μέτοχοι της τράπεζας είναι η Societe Generale με ποσοστό 88,44% ή 125,59 εκατ μετοχές και η MIG με 1,09% στα 1,545 εκατ μετοχές.
www.bankingnews.gr ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΩΞΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΦΟΡΑΔΙΑΦΥΓΗΣ.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΙ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΓΕΙΟ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΕΡΔΗ.
ΕΠΕΙΔΗ
1) ΤΟ RATING ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥΣ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
2) ΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
3) ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
4) ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
5) ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ ΦΟΡΟΥΣ
ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΟ
ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΕ ΕΙΤΕ ΔΑΝΕΙΣΤΗ ΤΟΥΣ
ΕΙΤΕ "ΚΑΤΑΘΕΤΗ ΤΟΥΣ"
ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΣΥΛΗΠΤΑ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ.
ΕΦΟΣΟΝ ΒΡΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΝΑ ΠΡΟΕΛΘΟΥΝ
ΑΠΟ ΑΚΥΡΩΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΩΝ.
ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΤΕ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ.