Ο Αγιος κάνει μια βόλτα στη Σταδίου Καλημέρα σας!
*** Ανεβαίνοντας την Πέμπτη από τη Σταδίου για το Σύνταγμα, σχεδόν μεσημεράκι, μ’ έπιασε, μία ακόμη φορά, η καρδιά μου. Πηγαδάκια στο πεζοδρόμιο και στα καφενεία της Κοραή, του τύπου «τι άλλο μας περιμένει».
*** Τα ATMs των τραπεζών στο κέντρο της πρωτεύουσας με κατεβασμένα τα ρολά, για τον φόβο επεισοδίων. Οι άμοιροι οι τουρίστες που περιδιαβαίνουν με τα σανδάλια και το στόμα ανοιχτό την Αθήνα, αν ξέμεναν από χρήματα, αλήθεια τι θα έκαναν; Παντού, στα κινητά του στην άλλοτε πολύβουη στοά Σπυρομήλιου, ή στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ο κόσμος μιλούσε για την αγωνία του από και για τα μέτρα. Τι άλλο μας περιμένει.
*** Ημουν ένας από αυτούς, λοιπόν, που έψαχνε εναγωνίως να βρει τράπεζα ανοιχτή γιατί δεν είχα πάνω μου, ούτε για τσιγάρα. Με την ψυχολογική κατάπτωση ενός ανθρώπου που καθημερινά «βομβαρδίζεται» από πρωτογενείς πληροφορίες ως προς το «πού πάμε βρε» (που έλεγε και ο σχωρεμένος Αυλωνίτης), πέφτω πάνω σε μία συνάδελφο. Είχα χρόνια να τη δω. Τα νέα της λοιπόν ήταν ότι φεύγει από την Ελλάδα και μετακομίζει στο Βερολίνο διότι εκεί βρήκε δουλειά και μάλιστα με αποδοχές διπλάσιες από την Ελλάδα!
*** Οσο κι αν είναι τραγικό να διαβάζουμε και να συζητάμε για το νέο μεταναστευτικό ρεύμα της πατρίδας, κάτι που είχε να συμβεί από τη δεκαετία του ’50 και του ’60 με την περίφημη ατάκα σε ελληνική ταινία από τη μακαρίτισσα Γεωργία Βασιλειάδου, «εγώ θα πάω στην Αστράλια», τελικά για τους νέους υπάρχει ελπίδα! Ναι, είναι στο Βερολίνο, 3,5 ώρες μακριά από την Αθήνα, ναι είναι στο Λονδίνο τέσσερις παρά τέταρτο ώρες μακριά από τη μιζέρια, ναι είναι σε κάποια άλλη πόλη της Ευρώπης, ακόμη και στη Νέα Υόρκη, οκτώ ώρες από το «Ελ. Βενιζέλος».
*** Είναι τραγικό θα μού πείτε με τόσα πτυχία και προσόντα τα παιδιά μας να μην καταφέρνουν να βρουν μια δουλειά της προκοπής στην πατρίδα τους. Είναι όμως η λύση για το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και τον πρώτο μισθό, των 570 ευρώ, με συγχωρείτε αν κάνω λάθος στο νούμερο.
*** Με δεδομένο ότι η πατρίδα δεν την βγάζει καθαρή - βάσει μεσοπρόθεσμου - έως το 2021 - η γενιά των Πανεπιστημίων, η σημερινή γενιά οφείλει να βελτιώσει τις ξένες γλώσσες της?
*** Πειραιώς, ΤΤ και Marfin Popular είναι οι ελληνικές τράπεζες, που χρειάζονται τάχιστα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Γνωστότατος τραπεζίτης αναφέρει στη στήλη ότι πάση θυσία πρέπει να πετύχει το rollover. Με βάση το σχέδιο που απεργάζονται οι Γερμανοί στα υπόγεια της Καγκελαρίας του Βερολίνου, το πράγμα πάει για ελεγχόμενη χρεοκοπία. Κοντά στον Φεβρουάριο, λένε. Αφού η Ελλάδα θα έχει πάρει τα μέτρα και αφού θα έχει κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για να πείσουν οι Ευρωπαίοι τις αγορές για τα σχέδιά τους, ότι η Ελλάδα μπαίνει στον ίσιο δρόμο. Οι ξένοι σκέφτονται να μπουν τώρα που το haircut θα είναι μόλις 21% ή όταν το haircut θα είναι 50% και θα πάρουν στα χέρια τους ομόλογα από τον καθαρό EFSF.
*** Tη στήλη ένα πράγμα τη τρομάζει. Η τοποθέτηση Γκάιτνερ την Πέμπτη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βιαστεί και να βρει λύση μέσα στις επόμενες ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ.
*** Πολύ η σπέκουλα με τις συντάξεις. Είπαμε, δεν κόβεται συνολικά η σύνταξη 20%. Το ποσό πάνω από τα 1.200, φίλτατοι. Δηλαδή στα 1.300 ευρώ, κόβεται ένα εικοσάρικο. Το χαρτζιλίκι της γιαγιάς στην ανιψιά μου, όποτε αυτή θυμάται να έρθει να τη δει?
*** Την Τρίτη θα ήθελα να είμαι από μια μεριά να δω τι θα πει η Μέρκελ στον Παπανδρέου?
Καλή εβδομάδα! Κέρδος 25/9/2011 06:00
|