ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 11 Οκτωβρίου 2006
Σκληρή κριτική Αντώνη Σαμαρά στον Τρισέ, για τα ευρω-επιτόκια
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου για την τρέχουσα πολιτική της ΕΚΤ στη διάρκεια της τακτικής επαφής του και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών. Παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, καυτηρίασε την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ. Συγκεκριμένα ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε το γεγονός ότι η Τράπεζα προχώρησε για πέμπτη φορά στην αύξηση των επιτοκίων παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου, ήταν μόλις 1,8%. "Φαίνεται πως πιστεύετε, ότι ετήσιοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης της οικονομίας της τάξης του 2,5% είναι "υπερβολικά υψηλοί" για την Ευρωζώνη! Και ανεργία της τάξης του 8% είναι "πολύ χαμηλή" σχολίασε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Πρέπει να αντιληφθείτε ότι εμείς, εδώ, αντιπροσωπεύουμε τους λαούς μας. Μεταξύ άλλων αντιπροσωπεύουμε ανθρώπους από τη μεσαία τάξη που έχουν πάρει δάνεια. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη λογική σας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν θα αφήσετε την οικονομική ανάκαμψη να τρέξει ταχύτερα από 2%. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν θα αφήσετε την ανεργία να πέσει κάτω από 8%. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι θα πνίξετε την ανάκαμψη στην Ευρώπη πριν απογειωθεί".
Η κατάσταση αυτή κατά τον κ. Σαμαρά δεν είναι αποδεκτή και για ένα ακόμη λόγο: Η ΕΚΤ ασχολείται αποκλειστικά, πώς θα εξουδετερώσει την υπερβολική ρευστότητα. Αλλά ο ιδρυτής της ΕΚΤ, ο κ. Λαμφαλουσσύ, ανέφερε μόλις προχθές, ότι η υπερβολική ρευστότητα είναι αυτή που έσωσε τις ευρωπαϊκές οικονομίες από συστημικές κρίσεις στο παρελθόν. Ο κ. Λαμφαλουσσύ, ανέφερε ακόμα, ότι σταθερότητα τιμών δεν σημαίνει μόνο να καταπολεμά κανείς τον πληθωρισμό, αλλά και την ύφεση. Και φαινόμενα όπως, η ύφεση και ο αποπληθωρισμός μπορούν να επισυμβούν όταν οι νομισματικές αρχές, προσπαθώντας να ρίξουν τον πληθωρισμό, σπάσουν μια φούσκα στην αγορά αξιογράφων ή ακινήτων. Δηλαδή αυτό ακριβώς που κινδυνεύει σήμερα να προκαλέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την πολιτική της.
"Αφού δεν ακούτε πολλούς από μάς, που σας επικρίνουμε, εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, μήπως θα 'πρεπε, τουλάχιστον, να εισακούσετε τις προειδοποιήσεις του κ. Λαμφαλουσσύ"; αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΕΚΤ.
Φανερά ενοχλημένος, ο κ. Τρισέ απάντησε, ότι «τρέφει βαθύτατο σεβασμό για τον κ. Λαμφαλουσσύ, αλλά δεν πιστεύει ότι υπάρχει σήμερα κίνδυνος αποπληθωρισμού κι ότι επιδίωξη της ΕΚΤ είναι να προσφέρει σταθερότητα τιμών σε μέσο-μακροπρόθεσμο διάστημα. Γι' αυτό και δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τα τρέχοντα στοιχεία του πληθωρισμού, αλλά αυτά που προσδοκά στο μέλλον.
Αυτή η ομολογία ότι η πολιτική της ΕΚΤ στηρίζεται όχι σε τρέχοντα στοιχεία, αλλά σε υποκειμενικές προσδοκίες της Τράπεζας για το μέλλον, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, γιατί θεωρείται μάλλον ανορθόδοξη...»
18/1/2011 xristos 666
Διεθνής Οικονομία
24 |1 |2011 09:02 ΤRΙCHET: Ζητάει καλύτερη διακυβέρνηση στην ΕΕ
Να μη «χαλαρώσουν» τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης που παρατηρείται και να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση καλεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, σημειώνει ότι ο μεγαλύτερος φόβος του είναι το ενδεχόμενο να "επιβραδύνουμε τις μεταρρυθμίσεις που εξακολουθούν να είναι αναγκαίες και επείγουσες, επειδή καταφέραμε να αποφύγουμε την ύφεση και απολαμβάνουμε σήμερα μια οικονομική ανάκαμψη".
Ο Trichet τονίζει ότι "πρέπει να δείξουμε-όλοι εμείς, όλοι οι αρμόδιοι-μια ισχυρή αίσθηση του δρόμου που θα ακολουθήσουμε, το αίσθημα ευθύνης, και ότι
γνωρίζουμε τη σημασία της πρόβλεψης των γεγονότων
ώστε να μην τα υφιστάμεθα".
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτηρίζει αναγκαία την ύπαρξη καλύτερης διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, προτείνοντας μεταξύ άλλων την ενίσχυση των κυρώσεων κατά χωρών των οποίων οι προϋπολογισμοί "ξεφεύγουν" από προβλεπόμενα όρια, καθώς και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της διάγνωσης που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υποστηρίζει δε ότι η δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς υπηρεσιών θα μπορούσε να δώσει μια πραγματική ώθηση στη δυναμική ανάπτυξη της Ευρώπης και στην αγορά εργασίας, η οποία χρειάζεται, όπως τόνισε, χρειάζεται πολύ περισσότερη ευελιξία σε ορισμένες χώρες.
Σχετικά με τις πολιτικές λιτότητας ο Trichet επανέλαβε την στήριξή του σε αυτές, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη, ενώ επισήμανε ότι οι καλά στοχευμένες φορολογικές περικοπές σε χώρες, όπου αυτό είναι αναγκαίο, επιτρέπουν την αύξηση της ανάπτυξης, διότι "τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι επωφελή για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων, των επενδυτών και των αποταμιευτών, πράγματα ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και απασχόληση".
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ
"ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ"
24/1/2011 10:32 xristos 666
ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 2006
ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΕΒΛΕΠΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΟΤΑΝ
ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΙΣΣΕ ?
xristos 666 13/5/2011 09:54
_________________ Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
|