Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011 ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΣΕΒ ΑΦΗΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
«Εμείς να έρθουμε, εσείς γιατί φεύγετε;»
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Θα σας στηρίξουμε γιατί μας συμφέρει, αλλά πρώτα να υλοποιηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση και να ξεκινήσουν οι Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύουν στην Ελλάδα, και μετά να περιμένετε από τους Γερμανούς να βάλουν τα λεφτά τους στη χώρα, ήταν το μήνυμα που έστειλαν χθες, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους στην Ελλάδα, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ και οι περίπου 70 επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν. Ο Ρέσλερ προσγείωσε τις υψηλές προσδοκίες που επιχείρησαν να προσδώσουν στην επίσκεψή του ο ΣΕΒ και το υπουργείο Ανάπτυξης Μιλώντας χθες βράδυ στο ελληνογερμανικό συνέδριο στο Καβούρι, σε πολυπληθές ακροατήριο πολιτικών και επιχειρηματιών, ο Ρέσλερ υποσχέθηκε «στήριξη» της Ελλάδας στο όνομα του κοινού συμφέροντος, ώστε να υλοποιηθούν επενδύσεις γερμανικών κεφαλαίων, ενώ απέδωσε σε παρεξήγηση τις πρόσφατες δηλώσεις του περί συντεταγμένης χρεοκοπίας κρατών με προβλήματα, όπως η Ελλάδα.
Επί του συγκεκριμένου διευκρίνισε ότι στη συνέντευξή του πρότεινε την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρώπης για όσες χώρες την χρειάζονται, αλλά στο πλαίσιο ορθολογικής αξιοποίησης της βοήθειας, σημειώνοντας ότι με τον όρο resolvency (resolvenz στα γερμανικά) «αυτό που εννοούμε στην Ευρώπη είναι να μείνει η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης και να επωφεληθεί από όλα τα εργαλεία για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά της για να ανακάμψει». Ο ίδιος είπε ότι είναι ευθύνη της Ευρώπης να βοήθησει την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας όλων των χωρών και ζήτησε ταχύτερους ρυθμούς στη μείωση της γραφειοκρατίας, την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.
Ο Γερμανός επικεφαλής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών τόνισε επίσης ότι οι Γερμανοί σέβονται τις προσπάθειες των Ελλήνων και τις προσπάθειες για ταυτόχρονες μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά, την υγεία κ.ά., ενώ είπε ότι «αποστολή μας είναι να σας στηρίξουμε στις μεταρρυθμίσεις».
Για τις επενδύσεις σχολίασε ότι υπάρχουν σχέδια και διάθεση για τους τομείς των υποδομών, της ενέργειας κ.ά., αλλά λείπουν οι πόροι, και αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, λέγοντας: «Είμαστε διατεθειμένοι να την υποστηρίξουμε με τεχνογνωσία και προσωπικό».
Η βαριά αιχμή που άφησε πάντως ο Φ. Ρέσλερ, αμέσως μετά τις ανάλογου ύφους δηλώσεις του Γερμανού πρόεδρου των Βιομηχάνων, Χανς Πέτερ Καϊτέλ, προς τους Ελληνες επιχειρηματίες, ότι έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τώρα περιμένουν από τους ξένους να επενδύσουν, βάρυνε αρκετά το κλίμα «πανηγυριού» και υψηλών προσδοκιών που επιχείρησαν να προσδώσουν στην επίσκεψη των Γερμανών τόσο ο ΣΕΒ όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης.
«Το βρίσκω και εγώ περίεργο, εμείς να προσπαθούμε από το εξωτερικό να βρούμε επενδυτές για την Ελλάδα και την ίδια στιγμή να φεύγουν οι Ελληνες επενδυτές από την ίδια τους τη χώρα. Οποιος προσπαθεί να φέρει στη χώρα επενδυτές, θα πρέπει φυσικά να είναι και ο ίδιος διατεθειμένος να επενδύσει», είχε δηλώσει χθες, πριν φτάσει στην Ελλάδα ο Φ. Ρέσλερ, στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανταπάντησε χθες στο βράδυ στην πρόκληση Ρέσλερ ότι «κανείς δεν είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει για εμάς, αν πρώτα οι Ελληνες δεν δείξουμε ότι έχουμε βούληση» και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, επειδή, όπως είπε, «αν κρατήσουμε το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, ακόμη και αν μηδενίζονταν το έλλειμμα και χρέος μας, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε λίγο διάστημα θα βρισκόμασταν στο ίδιο σημείο».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, που έχει κινητοποιήσει πάνω από 250 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων για διαπραγματεύσεις, με τους 70 προσεκτικά επιλεγμένους από τη γερμανική κυβέρνηση επιχειρηματίες, έσπευσε να δικαιολογήσει τους Ελληνες κεφαλαιούχους.
Σε επιστολή του προς το Γερμανό ομόλογό του, υποστήριξε ότι τα περίπου 40-45 δισ. ευρώ που βγήκαν από τις ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους 18 μήνες, δεν ανήκουν σε επιχειρηματίες, αλλά είναι πολλά μικρά ποσά μικροκαταθετών που καλύπτουν καθημερινές ανάγκες ή «αποθησαυρίστηκαν κάτω από το στρώμα» λόγω της γενικής αβεβαιότητας. Επισήμανε ακόμη ότι «το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών επενδύσεων στις γειτονικές μας χώρες αποτελεί μια συνειδητή και σταθερή πολιτική να εκμεταλλευτεί η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα τα φυσικά οικονομικά πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η περιοχή». *
Διχασμένοι Μέρκελ και Σαρκοζί
Γαλλογερμανική διαφωνία για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους
Αθήνα Δύο ημέρες πριν τη νέα συνάντησή τους στο Βερολίνο, την όγδοη συνολικά τους 20 τελευταίους μήνες, οι διαφορές μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους παραμένουν αγεφύρωτες, καθώς το Βερολίνο προωθεί το σχέδιο της «ελεγχόμενης πτώχευσης», ενώ το Παρίσι ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η υλοποίηση του γερμανικού σχεδίου στις γαλλικές τράπεζες.
Όλη η συζήτηση για την ελληνική πτώχευση είναι μία γερμανική, όχι μία ευρωπαϊκή, συζήτηση», λέει στο Bloomberg ο Στέφαν Κολινιόν, πρώην στέλεχος του γερμανικού υπουργείου ΟΙκονομικών.
«Η δέσμευση οπουδήποτε αλλού, συμπεριλμβανομένης της Γαλλίας, είναι να αποφευχθεί αυτό (σ.σ. η πτώχευση) με όλα τα δυνατά μέσα», προσέθεσε.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δυο ηγετών οφείλονται και στη διαφορετική κατάσταση των δύο οικονομιών. Η γαλλική οικονομία είναι πιο ευάλωτη σε μία ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση, που μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου συνολική έκθεση στο ελληνικό χρέος είναι μικρότερη.
Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) στη Γερμανία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί εφέτος και στις 4 Οκτωβρίου ανήλθαν στις 121 μονάδες βάσης. Στη Γαλλία, τα CDS ξεπέρασαν, τον Σεπτέμβριο, τις 200 μονάδες.
«Ο Σαρκοζί είναι προφανώς ο πιο αδύναμος εταίρος» σχολίασε οικονομολόγος της ING Group στις Βρυξέλλες.
Ακόμα και έτσι όμως, «η Μέρκελ χρειάζεται τη στήριξη του Σαρκοζί στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους, η οποία δεν θα συμβεί απαραίτητα τώρα, αλλά θα συμβεί κάποτε», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι η συνολική έκθεση (κρατικό και ιδιωτικό χρέος) του γαλλικού χρηματοπιστωτικού κλάδου σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία ήταν 672 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Πρόκεται για τη μεγαλύτερη έκθεση που υπάρχει στις συγκεκριμένες χώρες και περίπου 35% υψηλότερα από την αντίστοιχη έκθεση των γερμανικών τραπεζών.
Πυρετός διαβουλεύσεων για τη στήριξη των τραπεζών
Σήμερα, Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος. δήλωσε από την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν, όπου βρίσκεται, ότι θα συζητήσει με την Γερμανίδα καγκελάριο το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Θα έχω την ευχαρίστηση να βρεθώ στο Βερολίνο την Κυριακή. Αυτός είναι ο κατάλληλος τόπος για να συζητηθεί το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Γερεβάν, στο πλαίσιο σύντομης επίσκεψής του στον Καύκασο.
Οι ευρωπαϊκές αρχές επιδιώκουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή συντονισμένων μέτρων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελπίζουν ότι η λήψη συνόλου συντονισμένων μέτρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποφασισθεί κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου.
Σε πείσμα της επιφυλακτικής στάσης της Γαλλίας, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο θεωρούν ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα.
Οι αρχές της ΕΕ ελπίζουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα είναι σε θέση να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης 40 ευρωπαϊκών τραπεζών, περίπου, που διατηρούν έκθεση εκτεθειμένες στο χρέος χωρών της Ευρωζώνης.
Αυτό που επιδιώκεται, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, είναι η πρόκληση ενός «σοκ εμπιστοσύνης» αντίστοιχου με εκείνο που προκλήθηκε με την ανακοίνωση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης που καταρτίσθηκε τον Οκτώβριο του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Newsroom ΔΟΛ
_________________ Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
|