Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011
Η καυτή πατάτα από τα χέρια του Τρισέ σε αυτά του Ντράγκι
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
litsis@enet.gr Στα χέρια ενός «ανθρώπου» της Goldman Sachs, του ιταλού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, που αναλαμβάνει από την 1η Νοεμβρίου τα ηνία της ΕΚΤ, βρίσκεται η τύχη της Ελλάδας και της ευρωζώνης.
Το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Μ. Ντράγκι αναλαμβάνει το τιμόνι της ΕΚΤ.
Ο 63χρονος Ντράγκι, στέλεχος της Goldman Sachs μεταξύ 2002-2005, καλείται να πετύχει εκεί που απέτυχε ο απερχόμενος 68χρονος Γάλλος Ζαν-Κλοντ Τρισέ: στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Το παρελθόν του Ντράγκι που επισκίαζε την υποψηφιότητά του, δεν φαίνεται πλέον να απασχολεί πολιτικούς και ευρωβουλευτές, η πλειονότητα των οποίων έδωσε τυπικά το «ΟΚ» τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας πειστεί από τις εξηγήσεις του ιταλού τραπεζίτη ότι η θέση του στην Goldman Sachs ήταν «συμβουλευτική» και δεν είχε να κάνει με swaps και άλλες αμαρτίες που προσάπτουν στον αμερικανικό κολοσσό και τις κυβερνήσεις που συνεργάστηκαν μαζί του.
Ο Ντράγκι θα παραμείνει στο τιμόνι της ΕΚΤ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2019 και αντικαθιστά τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ το 2003, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πρώτου προέδρου της, Ολλανδού Βιμ Ντουίζενμπεργκ.
Η αλλαγή ηγεσίας βρίσκει την ΕΚΤ σε μία πρωτοφανή για την ιστορία της εσωτερική σύγκρουση. Η απόφαση του Τρισέ τον Μάιο του 2010 να αγοράζει η ΕΚΤ ελληνικά, πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα, προκάλεσε την παραίτηση του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Αξελ Βέμπερ, ο οποίος μέχρι τις αρχές του 2011 θεωρούνταν ο επικρατέστερος για τη διαδοχή. Οι Γερμανοί ανησυχούν για τα 160 δισ. ευρώ προβληματικών ομολόγων που έχει φορτωθεί η ΕΚΤ, κατά παράβαση του θεσμοθετημένου ρόλου της, που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και την προστασία του ευρώ.
Οι επιφυλάξεις
Από την άλλη ο Τρισέ είχε αντιδράσει έντονα στις πιέσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αναλάβουν οι ιδιώτες μέρος του κόστους της ελληνικής διάσωσης (με την περιβόητη αλλά παραπαίουσα συμφωνία της 21ης Ιουλίου), χαρακτηρίζοντάς τη «τεράστιο λάθος» που θα προκαλούσε «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή θα οδηγήσει σε εξόφληση των περίφημων ασφάλιστρων κινδύνου.
Ο Ντράγκι κράτησε χαμηλό προφίλ, περιμένοντας να αναλάβει δράση σε λίγες μέρες.
Δεν έχει πάντως κρατήσει πολύ διαφορετική στάση από τον Τρισέ, επιμένοντας και αυτός ότι δεν υπάρχει λόγος της όποιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο κόσμος έχει ήδη όμως αλλάξει ραγδαία από τις 21 Ιουλίου. Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ πιθανότατα θα κληθεί να διαχειριστεί «συντεταγμένα» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επιχειρώντας να περιορίσει τη «μόλυνση» όσο το δυνατό λιγότερο γίνεται. Και το ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρει...