H KAΘHMEPINH Οι τράπεζες αντιδρούν στις ρυθμίσεις, θέτοντας θέμα προστατευτισμού Εμφανίζουν κέρδη, επιστρέφουν την κρατική στήριξη και αδημονούν να επιστρέψουν στα παλιά, υψηλά, μπόνους Της Ζωρτζετ Zολωτα
Το χαρτί του προστατευτισμού έριξε σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος ως αντεπιχείρημα στα μέτρα που εξετάζονται, για ένα αυστηρότερο σύστημα εποπτείας, αλλά και την επιβολή ορίων σε παχυλούς μισθούς και μπόνους. «Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ό, τι έχουμε επιτύχει διεθνώς στη σύγκλιση του κλάδου, όπως συνέβη από το 1914 έως το 1955», αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF).
Κατά τα φαινόμενα, όμως, οι αλλαγές θα αργήσουν να έρθουν ενώ οι τράπεζες βιάζονται να γυρίσουν στις παλαιές, καλές συνήθειες τους. Από τη μια πλευρά, για παράδειγμα, η πρόταση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη «γιγάντωση» της Fed δεν βρίσκει σύμφωνα ακόμη και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος. Από την άλλη πλευρά, η GoldmaSachs δεν χάνει χρόνο. Με κέρδη ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο, επέστρεψε το 98% των κεφαλαίων που δανείστηκε από το ομοσπονδιακό κράτος και προγραμματίζει την καταβολή πρόσθετων αποδοχών 11,4 δισ. δολαρίων σε μια εποχή που η λέξη «μπόνους» είναι ταμπού. Μεγάλες αυξήσεις στον βασικό μισθό στελεχών αποφάσισαν, επίσης, οι Citigroup, JP MorgaChase και MorgaStanley, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση συζητά το διορισμό ενός «τσάρου αποδοχών». Αυτός θα επιβλέπει το ύψος των οικονομικών κινήτρων στα στελέχη όσων εταιρειών τελούν υπό κρατική κηδεμονία. Η AIG, που συνεχίζει να βρίσκεται υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, δεν παραχώρησε τα προγραμματισμένα για τα μέσα Ιουλίου μπόνους, ύψους 2,4 εκατ. δολαρίων. Τον Μάρτιο, όμως, είχε δώσει 165 εκατ. δολάρια σε στελέχη θυγατρικής της, που οδήγησε τον ασφαλιστικό όμιλο σε χρεοκοπία.
Βεβαίως, ανώτατα στελέχη της γερμανικής Deutsche Bank, της αμερικανικής JP Morgan, της ισπανικής BBVA, της σουηδικής SEB και άλλων επίτιμων μελών της διεθνούς τραπεζικής κοινότητας στηρίζουν τς βαθιές τομές στον κλάδο - αυτή είναι, εξάλλου, η πολιτικά ορθή στάση εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αρκεί αυτές να εφαρμόζονται σε παγκόσμια κλίμακα, επισημαίνει η IIF. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστιάν Λαγκάρντ. «Οι κυβερνήσεις του G20 πρέπει να σταματήσουν να χρονοτριβούν και να βάλουν ένα τέλος σε μια τακτική αποδοχών που ενθαρρύνει την ανάληψη μεγάλου επενδυτικού κινδύνου».
Προς το παρόν, όλοι -Αμερικανοί, Βρετανοί, Ευρωπαίοι- διεξάγουν συζητήσεις για αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου. Είναι αμφίβολο, όμως, κατά πόσο είναι εφικτό να καταλήξουν όλοι σε κοινό πλαίσιο, όταν διαφέρουν οι συνθήκες από τη μια χώρα στην άλλη. Ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου η κρίση έχει προκαλέσει βαρύ πλήγμα, έχουν εκφραστεί αμφιβολίες για το εάν η Fed μπορεί να ανταποκριθεί σε μια διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της για να μπορεί να επιβλέπει όλες τις εταιρείες του κλάδου που παίζουν κρίσιμο ρόλο στο σύστημα. «Λίγο πολύ, η Fed λειτουργεί σαν μαζορέτα της οικονομίας, ενώ αυτός που θα αναλάβει τον εντοπισμό ενδεχόμενων συστημικών κινδύνων πρέπει να είναι αστυνομικός», δήλωσε ο Κρίστοφερ Ντοντ, επικεφαλής της τραπεζικής επιτροπής του Κογκρέσου και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος. Σε μια απόπειρα να υποβαθμίσει το μέγεθος των αλλαγών που περιλαμβάνουν οι προτάσεις της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι έτσι λειτουργεί ούτως ή άλλως η Fed.
Οπως επισημαίνεται και από τη βρετανική έκδοση του Economist, προς ανάλογη κατεύθυνση πορεύεται το κόμμα των Συντηρητικών, που κατά πάσα πιθανότητα θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Θέλει να εκχωρήσει στην Τράπεζα της Αγγλίας αρμοδιότητες και για τη διαφύλαξη της σταθερότητας του συστήματος, και για την εποπτεία μεμονωμένων τραπεζών. Ο κλάδος της χώρας, όμως, είναι συγκεντρωμένος σε τέσσερις μεγάλες τράπεζες, ενώ το αμερικανικό σύστημα είναι πολύ πιο περίπλοκο και πολυπληθές.
«Το αποτέλεσμα (όλων αυτών των συζητήσεων) είναι η κακοφωνία αντί τάξης, ασυνέπεια αντί συντονισμού και ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι περισσότερο κατακερματισμένο από ποτέ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, προσθέτοντας πάντως ότι πρέπει να περάσει στη συνείδηση όλων ότι κανένας όμιλος δεν παίζει τόσο κρίσιμο ρόλο στο σύστημα για να σωθεί από την καταστροφή. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα διευκολύνει την «αποσυναρμολόγηση» τραπεζικών ομίλων που έχουν καταλήξει σε χρεοκοπία. Οπως τονίζει, στόχος θα πρέπει να είναι οι τομές που θα καταστήσουν ασφαλέστερη τη συμπεριφορά των παικτών του κλάδου.
_________________ Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
|