καλα αυτα περι καπιταλισμου, αλλα στην Ελλαδα που τον ειδες ? Αν ειχαμε καπιταλισμο θαχαμε τετοια στηριξη τετοιες ωρες στο δημοσιο και τις δαπάνες του? Αυτο είναι αμιγώς κρατικιστικη ιδεολογία..αφηνω την ελευθερη -ας πουμε ελευθερη - αγορά του ιδιωτικου τομέα να πεθανει μεσω απολυσης και υπερφορολογησης και κανω οτι μπορω να σωσω την πελατεια μου στο Δημόσιο.. Επειτα λιγοι ιδιωτικοι υπάλληλοι μπηκαν στις δουλειες τους επειδη ειχαν μεσο..αν εχεις μεσο στην ελλαδα σοβαρο πας Δημοσιο, οχι ΙΤ οπου τα ωραρια είναι Κίνας..και οι μισθοι μικροτεροι.. Τωρα οι υπαλληλοι του ΙΤ ειναι σαφως ικανοτεροι του ΔΤ και φυσικα αυτοι θα βρουν τις δουλειες οταν αρχισει η αναπτυξη, αφου οι Δημοσιοι είναι τελειωμενοι απο νοοτροπία και μονο.. Τωρα ο φιλελευθερισμος σημαινει πως αφηνω την οικονομία να λειτουργησει με τους κανονες της, ειδες πουθενα εδω να την αφηνουν? αντιθετα παρεμβαινουν υπερ του κρατους και των πελατών των κομμάτων.. Η χωρα μας χρόνια τωρα λειτουργουσε με αριστερη ιδεολογια σε πολλα πράγματα και δεν ειχε καμια σχεση με φιλελευθερη οικονομία.Καμία. Οι διορισμοι, η κοματικη πελατεία, η συμπραξη του κρατους παντουσ την οικονομία δεν είναι φιλελευθερη οικονομικη πολιτικη , καθε αλλο. Η διαπλοκη των επιχειρηματιών επισης.Κοιτα τωρα μια διαφορα με το εξωτερικο..Σε περίοδο κρισης, ναι απολυουν αλλα δεν κλεβουν δεδουλευμενα ουτε εγκλωβιζουν εργαζόμενους για να εκβιάσουν Ταμεια και εφορία..Είναι θεμα νοοτροπίας και οχι πολιτικης οικονομίας ..
Εξαλλου οταν οι φιλελευθεροι μιλαγαν για τα ελλείματα ειχαν πεσει να τους φανε ..προφανώς θεωρουσαν οτι θα υπάρχουν προθυμοι δανειστες- κοροιδα για παντα.. Φυσικά αυτο δεν σημαινει οτι η πολιτικη της Μερκελ είναι σωστή, αυτή διαπνεεται απο λογικές Βισμαρκ και προτεσταντικής ηθικής και ορθοτητας. Θεωρω πως εδω ηθελε επεκτατικη πολιτικη, και επειδη δανεικα δεν υπάρχουν για να ασκηθει, μονο το τυπωμα είναι λυση..αλλη δεν υπάρχει, αφου οταν φτανουν οι επενδυτές να μην δανειζουν στην Γερμανία σημαινει οτι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη καθόλου, αρα κανεις δεν αναλαμβανει κανενα ρίσκο..
οτι ο καπιταλισμος στην αγγλοσαξωνικη του εκδοχη εγινε καπιταλισμος καζινο, ή κοινως οι αγορές εχουν τον πρωτο λογο , είναι αληθεια. Ομως αυτο είναι αποτελεσμα της παγκοσμιοποιησης, ασχετα αν δεν λεγεται..Η οποια εχει και συν και πλην..αντε και καταργούμε οικους αξιολογησης και αγορές σε πρωτευοντα ρολο..ανακυπτουν μια σειρα απο προβληματα..πως θα κοστολογησω εγω που θελω να επενδυσω το ρισκο..δλδ τι θα κανει ενας που εχει καποια ευρω και θελει να τα βαλει σε ομολογο..αιντε γιουργια τα βαζω οπου ναναι?? δεν θελεις να διασφαλιστής να ξερεις το ρισκο? Οι αγορες..πως θα αναπτυχθει μια οικονομια αν ο μονος τροπος ευρεσης κεφαλαιων είναι οι τραπεζες??θα αξιολογουν οι τράπεζες μονο τις εταιρίες και ποιος θα λαβει την ευθυνη? με τι κοστος? ενω τωρα εχεις πολλους επενδυτές που λενε η Χ εταιρεία είναι καλη , θα αγοράσω, και θα μπω σε μια ΑΜΚ, ενω μια άλλη κοροιδευει, δεν κανει δεν θα μπω..για σκεφτειτε ολα αυτα να μην ηταν οι αγορές απο που θα τα μαθαινε καποιος και ποση αναπτυξη και αρα θεσεις εργασίας θα υπηρχαν..?? Δεν ειναι τυχαιο πως τα πιο προηγμένα κρατη εχουν και τις πιο προηγμένες αγορές..ανεξαρτητα απο ορυκτο πλούτο, πρωτογενη παραγωγή κλπ..χωρις αυτο να σημαινει ότι τα ανταγωνιστικα πλεονεκτηματα μιας χωρας σαν την δικια μας δεν πρέπει να τα εκμεταλευτουμε.. Απλα εδω υπάρχει μια μεγαλη παρεξηγηση, κυριως ιδεολογικης μορφής που εκτισε μεθοδικά η γενια της μεταπολιτευσης και το λεγομενο συστημα ΠΑΣΟΚ για λογως ιδιοτελειας..
Ναντια οι τιμές θα πεσουν, ομως πάντα αυτο γινεται - προσαρμογη - σε 2 και 3ο χρόνο..το λεγομενο devaluation γινεται με μειωση μισθων, περιουσιακών στοιχειων και μετα πεφτουν ΟΛΑ τα άλλα..Ετσι λειτουργει ο νομος της προσφοράς και της ζητησης. Αυτα που κανει το πολιτικο συστημα με την δηθεν μειωση δαπανων , είναι υπεράσπιση της πελατειας τους, των ψηφων που εχει το καθε κόμμα ΣΙΓΟΥΡΟΥΣ..Τωρα γιατι επιμενουν ετσι???????????????? Απλο είναι.. το συστημα θελει δρχ με καθε τροπο..οποτε θα συνεχιστει το προηγουμενο - νομιζουν - φαγοποτι και οι διορισμοι και γενικα οτι γινοταν..
Αλλα
δεν ειναι ετσι γιατι θα υπάρχει ευρω, οι αγορές εχουν ανοιξει, το εμποριο "τρεχει" με αποτελεσμα αν ακολουθηθούν πρακτικές παλιες , να γινουμε Β.Κορέα σε μια 10ετια..
Αν φυσικα αλλαξει η νοοτροπία ριζικα, τοτε οπως εχω ξαναπει, ειτε ευρω εχεις ειτε γεν ειτε δρχ είναι το ιδιο, αφου σε 15 χρονια θα γινουμε τουρμπο..
αλλα η νοοτροπια εχει αλλάξει ριζικά?? Δυσκολο..
_________________ *τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπες ή συστάσεις για αγορά , πώληση ή διακράτηση μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και νομισμάτων.
Dr. Πάνος Δάντης, DBA,CEFA,CAM
|