Καλησπέρα σε όλους. αναφέρω παρακάτω την άποψή μου για το βασικο θέμα σήμερα, της χρεοκοπίας ή όχι και της δρχ , αλλά και των τοποθετήσεων , μια και θεωρω πως απασχολουν πολλούς.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα οι πιθανότητες εξόδου παραμένουν στο 60-40. Να μας βγαλουν δεν γινεται νομικα.Δεν μπορουν και δεν θελουν για πολλους λόγους. Μπορει ομως να βγουμε μονοι μας, αν το κράτος δεν έχει να πληρώσει, αν δηλ γίνει στάση πληρωμών. Τότε αναγκαστικά θα κόψει χρήμα σε μεγάλες ποσότητες , αρα δεν μπορει να το κάνει με το ευρώ οπως εχω την εντυπωση ότι έκανε το Φθινόπωρο. Δρχ σημαινει και άτακτη χρεοκοπία γιατι το χρέος δεν θα μπορει να πληρωθει . Αυτο θα φέρει υποτιμηση μισθών και περιουσιακών στοιχείων περίπου όση θαναι η υποτιμηση της νέας δρχ σε σχέση με την παλιά, και μεγάλες αλλαγές. Θα υπάρξει μια περίοδος έντασης και ανασφάλειας κάποιων μηνών, και μετά θα έχουμε πληθωρισμό αυξημένο και αρκετά βασικά αγαθά δεν θα επαρκούν ΜΕΧΡΙ να συντονιστεί η εγχωρια παραγωγή με την κατανάλωση. Η χωρα θα απομονωθει διεθνώς αφου δεν θα έχει πληρωσει κανεναν , για 10-20 χρόνια, ανάλογα .. Ολα θα εξαρτηθούν απο την νοοτροπία που θα επικρατει ανάμεσα στους Ελληνες. Με παλιά νοοτροπία θα γινουμε κατι μεταξυ αλβανίας και βουλγαρίας. Αν αλλαξει η νοοτροπία λογω του κράχ τότε η χώρα θα πάει μπροστά μετα απο μια δεκαετία.
Ασφάλεια σε οποιαδηποτε τοποθετηση ΔΕΝ υπάρχει. Ισως ο χρυσός ναναι καλυτερος, μετα απο ένα σπιτι και χωράφια στην επαρχία στο αρχικο στάδιο πάντα.
Ειδα την κουβέντα του Παπαχελά που όντως είχε την αφροκρεμα των ελληνων οικονομολόγων διεθνώς. Μερικά απο όσα είπαν δεν ήταν σωστά. Αυτο οφείλεται στο γεγονός ότι το ανθρωπινο - οικονομικο ον δεν λειτουργει ορθολογικά όπως θεωρει η οικονομικη επιστήμη αλλά με βάση τα ανθρώπινα συνασιθήματα και , στο ότι δεν καταλαβαινουν τις αγορές.
Για τα όσα αναφέρει ο φουφου και η Ναντια , θα συμφωνησω πως αν θελουμε να αλλαξουν τα πράγματα πρέπει να ειμαστε ενεργητικοι και όχι παθητικοι σχολιαστές, και εχω παρατηρήσει τελευταία, πως γινεται προσπάθεια απο ένα ικανο μέρος του ΔΤ να αλλάξει στάση και να εξυπηρετήσει . Αν , νομιζω , ο κάθε πολίτης επιμένει και το κυνηγάει, θα βοηθησουμε να επιταχυνθούν οι αλλαγές που ετσι και αλλιώς πρέπει να συμβούν.
Οσα αναφορά τα ΜΜΕ το εχουμε ξαναπεί. ΘΕΛΟΥΝ, ΖΗΤΟΥΝ την αρνητικη ειδησεογραφία γιατι αυτή πουλάει και φέρνει τηλεθέαση και άρα διαφημίσεις και άρα χρηηηηημαααα. και διεθνώς τα ίδια. οπότε δεν δινουμε σημασία στο τι λένε , αλλα αναλυουμε προσεκτικά τα δεδομένα και τις ειδήσεις ΜΟΝΟΙ μας, και ακουμε τι έχουν να πουν οι ειδικοι. Και μετά ξανα - προσδιορίζουμε την στάση μας.
ίωση του ιοΔεν υπάρχει μονο αρνητική ή μονο θετική είδηση ή γεγονός. ΟΛΑ έχουν διπλή ανάγνωση. Οταν εχει κριση υπάρχει μειωση του βιοτικου επιπέδου, ανεργία, γκρίνια, απογοητευση και άρνηση. Ομως υπάρχουν και πολυ μεγαλες ευκαρίες αρκει να τις ανακαλυψει κανείς , και αυτο θέλει σκέψη και έρευνα. Και λογω της παγκοσμιοποίησης και του διαδικτύου οι ευκαρίες μπορει ναναι οπουδήποτε σε οποιδήποτε μέρος του πλανήτη. Εξάλλου η κριση φαινεται ότι θα εξαπλωθει παντου σε λίγο.Αρα και οι ευκαιρίες. Αυτός που θα προσαρμοστει καλυτερα θα επιβιώσει , και αυτο αφορά όλους τους τομείς.
_________________ *τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπες ή συστάσεις για αγορά , πώληση ή διακράτηση μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και νομισμάτων.
Dr. Πάνος Δάντης, DBA,CEFA,CAM
|