neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 11480 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1 ... 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123 ... 1148  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Δεκ 18, 2011 10:46 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011
Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΥΦΕΣΗΣ

Η Λαγκάρντ καλεί σε πανστρατιά με το φόβο επιστροφής στο '30
Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ Για διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε καταστάσεις ανάλογες με αυτές της δεκαετίας του '30 προειδοποιεί η Κριστίν Λαγκάρντ και καλεί όλες τις χώρες του πλανήτη σε κοινή δράση.

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν θα γλιτώσουν ούτε πλούσιες ούτε φτωχές χώρες
Σε σχετική ομιλία της που έδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές συρρίκνωσης, αυξανόμενου προστατευτισμού και απομονωτισμού, καταστάσεις που η παγκόσμια οικονομία βίωσε στη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης τη δεκαετία του '30.

«Δεν υπάρχει καμία οικονομία στον κόσμο -είτε αυτή ανήκει στις φτωχές χώρες είτε στις αναδυόμενες είτε στις χώρες μεσαίου εισοδήματος είτε στις πολύ ανεπτυγμένες- που θα παραμείνει απρόσβλητη από την κρίση, η οποία όχι μόνο ξεδιπλώνεται αλλά κλιμακώνεται... Δεν πρόκειται για μια κρίση που μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ανάληψη δράσης μόνο μίας ομάδας χωρών. Μπορεί να επιλυθεί μόνο από όλες τις χώρες, όλες τις περιοχές του πλανήτη, την ανάληψη δράσης από όλες τις κατηγορίες των χωρών», είπε.

Μαχαιριές Γαλλίας, Βρετανίας

Το κάλεσμα της Λαγκάρντ για ενότητα έρχεται ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας.

Χθες και σε συνέχεια των πρόσφατων αιτιάσεων του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη Κριστιάν Νουαγέ και του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν για την άνιση στάση των οίκων αξιολόγησης απέναντι στην πιο προβληματική σε σχέση με τη Γαλλία οικονομία της Βρετανίας, ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν έβαλε περισσότερο λάδι στη φωτιά δηλώνοντας ότι «η οικονομική κατάσταση στη Βρετανία είναι τόσο πολύ ανησυχητική σήμερα που -σε οικονομικούς όρους- είναι καλύτερο να είσαι Γάλλος παρά Βρετανός».

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι θα υποβαθμίσουν την ύψιστη αξιολόγηση ΑΑΑ που απολαμβάνει σήμερα το αξιόχρεο της Γαλλίας, ενώ αντίθετα για τη Βρετανία, που βυθίζεται στην ύφεση, στα ελλείμματα και στο υψηλό χρέος, διατηρούν αμείωτη την εκτίμησή τους.

Υποβάθμιση 7 κολοσσών

* Προχθές αργά το βράδυ, πάντως, ένας εξ αυτών, η Fitch, προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 7 κορυφαίων τραπεζών του κόσμου.

Και πιο συγκεκριμένα των Goldman Sachs, Deutsche Bank, Barclays, Credit Suisse, Bank of America, ΒΝΡ Paribas και Citigroup. *

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Δεκ 18, 2011 10:47 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011
Ρωσία, το 154ο μέλος του ΠΟΕ
Μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι από χθες η Ρωσία.
Υστερα από 18 χρόνια διαπραγματεύσεων η Ρωσία εντάχθηκε και τυπικά στον ΠΟΕ ως το 154ο μέλος του. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να προσαρμόσει την εθνική νομοθεσία της στα διεθνή κριτήρια που ισχύουν στον ΠΟΕ και να μειώσει δραστικά τους εισαγωγικούς δασμούς. Διαθέτοντας τεράστιους φυσικούς πόρους, φιλοδοξεί ότι ως μέλος του ΠΟΕ θα καταφέρει να προσελκύσει επιπλέον επενδύσεις από το εξωτερικό. Η Ρωσία είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία που εισέρχεται στον ΠΟΕ, 10 χρόνια αφ' ότου η Κίνα εντάχθηκε στον Οργανισμό.

ΜΠ. ΜΙΧ.

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Δεκ 18, 2011 7:16 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
18 Δεκεμβρίου 2011

Το ΔΝΤ στην Ελλάδα: η θεραπεία είναι πιο επικίνδυνη από την ασθένεια :idea:

του Κώστα Δουζίνα


Κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης στο London School of Economics, τον Νοέμβριο του 2008, η βασίλισσα Ελισάβετ ρώτησε έναν καθηγητή γιατί οι οικονομολόγοι δεν είχαν προβλέψει την οικονομική κρίση, το πιο δραματικό γεγονός στην πρόσφατη οικονομική ιστορία. Δεν ξέρουμε τι της απάντησε ο καθηγητής. Ένα χρόνο αργότερα, σε ένα σεμινάριο της Βρετανικής Ακαδημίας, διαπρεπείς οικονομολόγοι απάντησαν στο ερώτημα, μιλώντας για «την αποτυχία του συλλογικού φαντασιακού πολλών ευφυών ανθρώπων, τόσο σε αυτή τη χώρα όσο και διεθνώς, να συλλάβει τους κινδύνους για το σύστημα στο σύνολό του».

Την Τετάρτη, η έκθεση του ΔΝΤ ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε «μια ακόμα επιδείνωση», παρά τις προηγούμενες προβλέψεις του. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από το μείον 4% στο μείον 6% για το 2011, και στο μείον 3% για το 2012. Το έλλειμμα του 2011, το οποίο η πρόβλεψη το εκτιμούσε στο 7,5% του ΑΕΠ, αναθεωρήθηκε στο 9%, ενώ έλληνες αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα υπερβεί το 10%. Το δημόσιο χρέος ανερχόταν στο 130% του ΑΕΠ το 2009. Το ΔΝΤ προβλέπει τώρα ότι θα κορυφωθεί στο 187% το 2013 και θα πέσει στο 152% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, κι αυτό εφόσον επιτύχουν όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο όμως είναι απίθανο. Το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν απομείνει στο δημόσιο έχει αποφέρει ελάχιστα, και οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι κλήθηκαν να αποδεχθούν το κούρεμα κατά 50% με βάση την απόφαση της ΕΕ τον Οκτώβριο, έχουν βαλτώσει. Θα χρειαστούν δέκα χρόνια, σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να γεφυρώσει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας. Θα χρειαστεί όμως πολύ λιγότερος χρόνος για να καταστρέψει την Ελλάδα που ξέρουμε.

Το ΔΝΤ αποδέχεται ότι οι προβλέψεις του διαψεύστηκαν πλήρως και μέμφεται την ελληνική κυβέρνηση που δεν ακολούθησε πιστά το πρόγραμμα, τα θεσμικά και νομικά εμπόδια για τη μεταρρύθμιση, καθώς και την έλλειψη σθεναρής βούλησης στην είσπραξη των φόρων. Σύμφωνα με τον Πωλ Τόμσεν, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, το ΔΝΤ δεν ευθύνεται για την αποτυχία του πακέτου μέτρων λιτότητας που επέβαλε. Αλλά, σε αντίθεση με τους συνομιλητές της βασιλίσσης, το ΔΝΤ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτή η αποτυχία ήταν ξαφνική ή απρόβλεπτη. Αυτό θα είναι το πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης, με την ελληνική οικονομία να συρρικνώνεται μέχρι και κατά 20% στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ωστόσο, το ΔΝΤ ανακοίνωσε την αύξηση της δοσολογίας του ίδιου φαρμάκου, ακολουθώντας τη ρήση της Mae West (ποτέ δεν χορταίνει κανείς ένα καλό πράγμα). Περαιτέρω λιτότητα με περικοπές δημοσίων δαπανών που θα φτάσουν στα 20 δισ. ευρώ θα επιβληθεί μεταξύ 2012 και 2015. Περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους, η ανεργία θα αυξηθεί στο 19% (αλλά ποιος πιστεύει πια τις προβλέψεις του ΔΝΤ;), ενώ οι ήδη συρρικνωμένοι μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο. Ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί και θα καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι μια εικόνα Κόλασης, που πλασάρεται ως η λεωφόρος προς τον Παράδεισο.

Το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί την αποτυχία των προβλέψεών του, αλλά δεν αποδέχεται την ευθύνη του. Πόσο περισσότερο πρέπει να αποτύχουν οι πολιτικές του για να παραδεχτεί ότι η θεραπεία είναι πιο επικίνδυνη από την ασθένεια; Δεν χρειάζεται να είσαι κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας για να αντιληφθείς ότι αν παίρνεις χρήματα από ανθρώπους που οδηγούνται στη φτώχεια (οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί μέχρι και 50%) θα βαθύνεις την ύφεση και θα καταστρέψεις κάθε προοπτική ανάκαμψης. Αλλά οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αδυνατούν να παραδεχτούν ότι οι θεωρίες τους φανερώνουν μια «αποτυχία του συλλογικού φαντασιακού».

Θα παραδεχτεί τουλάχιστον το ΔΝΤ ότι καταστρέφει εκατομμύρια ζωές; Τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι εντυπωσιακά· οι κοινωνικές συνέπειες είναι πολύ χειρότερες. Ο μέσος Έλληνας έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για τη μόνιμη αποτυχία των πολιτικών και οικονομικών του ελίτ και τη διεστραμμένη εμμονή στις πολιτικές του ΔΝΤ. Η πρωτοφανής αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, των αστέγων, των ψυχικών παθήσεων και της εγκληματικότητας καταστρέφει την κοινωνική συνοχή, θυμίζοντάς μας τις καταστροφές της δεκαετίας του 1930. Η αναλογία με τη δεκαετία του 1930 καθίσταται επίσης φανερή με τη συμμετοχή της άκρας δεξιάς, του ξενόφοβου ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση. Όταν το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Γιοργκ Χάιντερ εισερχόταν στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού το 2000, τα κράτη της Ε.Ε. εξοργίστηκαν και επέβαλαν διπλωματικές κυρώσεις. Στην Ελλάδα, η Ε.Ε. και τα μέτρα του ΔΝΤ είναι αυτά τα οποία οδήγησαν στην είσοδο των ακροδεξιών στην κυβέρνηση.

Μόνο ένα σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ φαίνεται να διατηρεί κάποια στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα. Το ΔΝΤ αποδέχεται εμμέσως ότι η λαϊκή αντίσταση στα μέτρα συνέτεινε στη μη επίτευξη των στόχων. Το κίνημα «Δεν πληρώνω», οι «Αγανακτισμένοι», οι οποίοι κατέλαβαν τις πλατείες της Ελλάδα για μήνες, δείχνοντάς μας έμπρακτα τι σημαίνει άμεση δημοκρατία –και που τώρα επαναλαμβάνεται αλλού, με το κίνημα Occupy–, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ που δεν είναι διατεθειμένοι να κόψουν το ρεύμα σε όσους δεν μπορέσουν να πληρώσουν το «χαράτσι» που εισπράττεται παράνομα μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, όλα αυτά δείχνουν ότι οι απλοί άνθρωποι μπορούν να ματαιώσουν τα σχέδια πανίσχυρων δυνάμεων.

Το «αφελές» ερώτημα της βασίλισσας επιδέχεται μία, και μόνο μία, απάντηση: η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της λιτότητας και της τιμωρίας των κοινωνικά πιο αδύναμων, δεν είναι δρόμος που οδηγεί στη γνώση ή την ευημερία. Ο ελληνικός λαός απευθύνει το ίδιο ακριβώς ερώτημα στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ. Με αυτόν τον τρόπο, αγωνίζονται για το μέλλον μιας άλλης Ευρώπης, μιας Ευρώπης που δεν πολυδιακρίνεται στις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής.

Μετάφραση: Στρ. Μπουλαλάκης

Ο Κώστας Δουζίνας είναι αντιπρύτανης και διευθυντής του Birkbeck Institute for the Humanities, London University.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην «Guardian», στις 15.12.2011.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Δεκ 18, 2011 8:35 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 06, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 6683
18 ΔΕΚ 2011

Goldman Sachs προς δανειστές: "Σας συμφέρει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα"!



Ακριβώς δέκα χρόνια μετά την λαθροχειρία που "έσπρωξε" την Ελλάδα των Σημίτη-Παπαδήμου, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις - και αυτό βέβαια πληρώνουμε σήμερα - στην ευρωζώνη, η Goldman Sachs επιστρέφει στο τόπο του εγκλήματος και με έκθεσή της που έχει τίτλο «Επικαιροποίηση για την Ελλάδα εν μέσω προβλημάτων του PSI», η οποία εστάλη στους πελάτες της την περασμένη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, συστήνει στους πελάτες της να απορρίψουν την οποιαδήποτε συμμετοχή στο PSI (εθελοντικό πρόγραμμα "κουρέματος" και ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων), αφού "περισσότερα θα χάσουν και λιγότερα θα κερδίσουν"!

Ο αναλυτής της Goldman Sachs στην έκθεση που έφερε σήμερα στην δημοσιότητα η "Κυριακάτικη Δημοκρατία", υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα βρίσκεται στην επιμονή σε 50% μείωση στην ονομαστική αξία (των ομολόγων) για τους κατόχους ομολόγων».

«Σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης τους», υποστηρίζει η τράπεζα, «αυτό οδηγεί σε ...
απώλειες περισσότερο από 70%-75% για ένα μέσο ομόλογο».

Οδηγώντας μεθοδικά τους επενδυτές στην απόρριψη του PSI, η Goldman Sachs τούς λέει ότι «η ανταμοιβή για το ρίσκο του να συμμετέχει στη συμφωνία δεν μπορεί να είναι κάτι πολύ ελκυστικό για τους επενδυτές».

Στη συνέχεια προτρέπει τους κατόχους των περίφημων CDS (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) να προτιμήσουν να μη δεχτούν το «κούρεμα» και να πληρωθούν από τα CDS, που θα ενεργοποιηθούν βέβαια μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας, αφού θα είναι πολύ συμφερότερο γι'αυτούς να χρεοκοπήσει η Ελλάδα (να υπάρξει "πιστωτικό γεγονός") παρά να την βοηθήσουν συμμετέχοντας στο PSI!

«Το κίνητρο για συμμετοχή είναι ακόμα μικρότερο για τους επενδυτές που έχουν αντισταθμίσει τον κίνδυνο με συμβόλαια CDS» γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση. Ιδού, λοιπόν, η δεύτερη λύση που προτείνει η τράπεζα: «Το λιγότερο φιλικό προς τις αγορές σενάριο περιλαμβάνει μη εθελοντικές επιλογές».

Επιλογές, δηλαδή, που με άλλα λόγια θα αναγκάσουν τους ομολογιούχους να δεχτούν το «κούρεμα» και θα οδηγήσουν τη χώρα μας πιθανότητα στη χρεοκοπία.

Δύο ακόμα σημεία της έκθεσης, πάντως, θα πρέπει να αξιολογηθούν δεόντως: Το πρώτο είναι η επισήμανση ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πάρει η Ελλάδα μία από τις επόμενες δόσεις και το δεύτερο η πρόβλεψη ότι η ύφεση το 2012 θα
είναι 4,1% και όχι 2,8%, που εκτιμά η κυβέρνηση!


Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος Marc Roche, η Goldman Sachs χρησιμοποίησε την Ελλάδα πάνω κάτω ως πειραματόζωο όσον αφορά την προώθηση του διαβόητου swap, το οποίο στη συνέχεια πούλησε και σε άλλους πελάτες, από περιφερειακές τράπεζες σε Ισπανία και Γερμανία έως και πετρελαϊκές εταιρίες της Κίνας.

Ο Roche είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Τράπεζα – Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο». Κεντρικό σημείο αναφοράς σε αυτό είναι η υπόθεση της συγκάλυψης του ελληνικού χρέους μέσω του αμαρτωλού ομολόγου των Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου το 2001.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι και πάλι το πειραματόζωο όσων παίζουν με τις ισοτιμίες των νομισμάτων, τα CDS και τα άλλα «παιχνίδια» που προσφέρει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

defencenet.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Δεκ 19, 2011 7:31 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΡΚΟΖΙ
Οι Γάλλοι τρέμουν την απώλεια του «τριπλού Α»
Η κοινή γνώμη στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης φοβάται ότι εάν οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας από την κορυφαία βαθμίδα ΑΑΑ, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές.


Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στον κυριακάτικο Τύπο δείχνει ότι οι προσπάθειες του Νικολά Σαρκοζί να πείσει τους συμπολίτες του ότι μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αντιμετωπιστεί δεν αποδίδουν.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι μία υποβάθμιση θα είχε «σοβαρές» ή «πολύ σοβαρές» συνέπειες για την γαλλική οικονομία, δείχνει έρευνα της Ifop για την Sud-Ouest Dimanche.

«Η υπερβολική και δραματικοποιημένη προβολή μίας υποβάθμισης και στη συνέχεια η αλλαγή θέσης οδηγούν την κοινή γνώμη να μην μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει και πλέον υπάρχει κλίμα ανησυχίας», σχολιάζει ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκόπησης Φρεντερίκ Νταμπί.

Το κλίμα φόβου μεταξύ των Γάλλων προκλήθηκε αρχικά από την ανακοίνωση της Standard & Poor's ότι θα προχωρήσει σε επανεξέταση των αξιολογήσεών της για τις 15 χώρες μέλη της Ευρωζώνης που δανείζονται από τις αγορές.

Αντίστοιχα, την περασμένη εβδομάδα η Fitch αν και διατήρησε το ΑΑΑ για τη Γαλλία, υποβάθμισε τις προοπτικές της σε «αρνητικές», ανοίγοντας την προοπτική μίας υποβάθμισης σε βάθος διετίας. Σε αναθεώρηση της αξιολόγησής της για τη Γαλλία προχωρά και η Moody's.

Ακολούθησε η αλλαγή γραμμής από τα Ηλύσια Πεδία και τον Σαρκοζί, που μέχρι τότε δήλωνε ότι θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τη Γαλλία στο ΑΑΑ, καθώς υποστήριξε για πρώτη φορά ότι είναι αντιμετωπίσιμη μία υποβάθμιση, πρακτικά παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί να την αποτρέψει.

Η πρώην υπουργός Αμυνας και Εξωτερικών Μισέλ Αγιό-Μαρί σημείωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η επιμονή της κυβέρνησης στην σημασία διατήρησης της κορυφαίας αξιολόγησης ήταν επικοινωνιακό λάθος», κάνοντας χειρότερα τα πράγματα για τον Γάλλο Πρόεδρο. «Προ τριμήνου, οι Γάλλοι δεν ήξεραν τι είναι το τριπλό Α ... δεν είμαι επικοινωνιολόγος, αλλά μου φαίνεται σαν επικοινωνιακό λάθος», όπως είπε.

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Δεκ 19, 2011 7:33 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Με Ράπανο και Ταμβακάκη συναντάται ο Πρωθυπουργός
Τη Δευτέρα στις 15:00 για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: πριν 46'

Ο κ. Λ. Παπαδήμος με τον κ. Β. Ράπανο

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Απόστολο Ταμβακάκη στις 15:00 τη Δευτέρα. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Η Εθνική Τράπεζα προχωρά σε ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, κάνοντας χρήση του νόμου 3723/2008, αντλώντας κεφάλαια από το Δημόσιο και εκδίδοντας προνομιούχες μετοχές.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική θα βάλει στο ταμείο της 1 δισ. ευρώ, με το αιτιολογικό ότι στην πρώτη διαδικασία κατανομής των κεφαλαίων είχε χρησιμοποιήσει λιγότερα κεφάλαια από αυτά που της αναλογούσαν.

Ανάλογη κίνηση, ύψους 400 εκατ. ευρώ, αποφάσισε η Τράπεζα Πειραιώς. Στόχος της κίνησης είναι η θωράκιση της τράπεζας έναντι της κρίσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα προκύψουν από το πρόγραμμα εθελοντικής συμμετοχής στο PSI, καθώς και των αποτελεσμάτων της διαγνωστικής έρευνας της BlackRock.

Η έκθεση της BlackRock αναμένεται να παραδοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος έως τις αρχές Ιανουαρίου και μαζί με το αποτέλεσμα από το PSI θα καθορίσουν το μέλλον του κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχώρησε το Σάββατο στην υποβολή προσφοράς για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ΤΒank (πρώην ASPIS BANK), εκτός ορισμένων συγκεκριμένων υποχρεώσεων. Τη διαδικασία ενεργοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος βάσει του Ν.3601/2007.

Την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει τη δυνατότητα στην ΤτΕ να επιταχύνει τη σχετική διαδικασία, κάνοντας η ίδια την αξιολόγηση της Tbank χωρίς ορκωτό λογιστή.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε αναγκαία την υπαγωγή της ΤBank στα μέτρα εξυγίανσης που προβλέπει ο Ν. 3601/2007, όπως τροποποιήθηκε από τον πρόσφατο νόμο 4021/2011, αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της ΤBank, δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας της τελευταίας.

Με την εφαρμογή στην TBank των νέων διατάξεων περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της τράπεζας και η απρόσκοπτη συνέχεια των εργασιών, οι οποίες υποστηρίζονται από το υπάρχον προσωπικό και δίκτυο καταστημάτων.

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Δεκ 19, 2011 9:10 am 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ


ΝΑΙ ΑΛΛΑ 12Η ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ


ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ 11

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2009


ΓΙΑΤΙ ?

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ

ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ.

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Δεκ 19, 2011 12:04 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011
5 κρίσιμα ερωτήματα χωρίς απάντηση
Των ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ - ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Η Τράπεζα Πειραιώς με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ.Ε.», το οποίο αναφέρεται στην τριμερή εμπλοκή (χρηματοδοτική αλλά και μετοχική σε κάποιες περιπτώσεις) των Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Proton, με εταιρείες συμφερόντων των Ι. και Θ. Ρήγα (Sciens κ.ά.) και της πρώτης, εξέδωσε μια, κατ' αρχήν, ταραγμένη ανακοίνωση.
Μέσω αυτής, δεν αμφισβητεί στο παραμικρό ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» αλλά τις προθέσεις των συντακτών του (!), ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του δελτίου Τύπου σχολιάζει τη σχέση της με τη διοίκηση της «Χ.Κ. Τεγόπουλος», η οποία ασφαλώς αφορά αποκλειστικά τα δύο μέρη. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε στους συντάκτες του Δελτίου Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς πως ούτε η εταιρεία είμαστε, ούτε εταιρείες έχουμε, ούτε καν προσωπικό δάνειο.

Επί της ουσίας της αντίδρασης της Τράπεζας Πειραιώς, λοιπόν:

1 Η Τράπεζα στην ανακοίνωσή της γράφει ότι με το δημοσίευμα επιχειρείται να συνδεθεί η Τ.Π. με την υπόθεση της Proton Bank. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το δημοσίευμα δεν συνδέει την Τ.Π. με την υπόθεση Proton, πολλώ δε μάλλον με την κατάληξη της Proton. Αναφέρεται σε μια πραγματική σχέση δανειοδότησης παλαιών μετόχων της Τ.Π. από την Proton, στις 21/1/2011, ύψους 81,4 εκατ. ευρώ, δίχως να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των πιστούχων από την Proton, όταν αυτή ρωτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Αυτοί οι μέτοχοι της Τ.Π., εταιρείες Cayman Islands, κάτοχοι (τότε) του 8,54% των μετοχών της Τράπεζας, με δανεικά από την Proton, αγόρασαν νέες μετοχές της Πειραιώς (68,9 εκατ.) στην τελευταία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο.

Εχει κάποια αντίρρηση επ' αυτού η Πειραιώς;

2 Στο δημοσίευμα γράψαμε ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης (μέσω της Lumakarla), η Πειραιώς (με 28,1%) και ο Ρήγας μετοχικά συναντώνται στην εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία «Sciens Διεθνής Συμμετοχών». Ο πρώτος απέκτησε τη συμμετοχή αυτή τέσσερις μήνες αφ' ότου έγινε και τραπεζίτης, αποκτώντας από την Πειραιώς το 31,3% της Proton Bank.

Τι δεν είναι ακριβές απ' αυτό;

3 Επίσης επισημάναμε ότι με δαιδαλώδεις διαδρομές αλλά και με δάνειο που επίσης χορήγησε η Proton (35 εκατ. ευρώ) (έγκριση και εκταμίευση την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 29/12/2010) εταιρεία -εμμέσως μητρική- της Sciens Διεθνής Συμμετοχών, απέκτησε δύο ακίνητα της Alapis και ένα της πρώην θυγατρικής της NOVO MD.

Είναι μήπως κι αυτό φαντασίωση;

4 Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, στις (4) αναφορές (τις οποίες καταγράφουμε) που αυτή έκανε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για ύποπτες συναλλαγές εταιρειών άμεσης ή έμμεσης επιρροής Λαυρεντιάδη, τις επιβεβαιώσαμε ρωτώντας τις αρμόδιες Αρχές.

Διαθέτουμε τα παραστατικά πλείστων συναλλαγών, καθώς και πρόσφατα ερωτήματα της ΤτΕ που αφορούν αναλήψεις μετρητών από την Πειραιώς.

Και αυτό συκοφαντικό είναι;

5 Επειδή η Πειραιώς απαντά για λογαριασμό της Sciens, δείχνοντας ότι γνωρίζει ποιοι είναι οι μέτοχοι πίσω από τις 12 υπεράκτιες που άσκησαν το δικαίωμα προτίμησης και δανείστηκαν από την Proton και πήραν και νέες μετοχές της τράπεζας, γιατί άραγε δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά τους;

Γιατί αυτό δεν το έπραξαν, ενώπιον της ΤτΕ, ούτε η Proton ούτε ο διαχειριστής τους κ. Ρήγας.

Σε ό,τι σχετίζεται με την εισηγμένη Sciens (βλέπε την ανακοίνωσή της), αυτή σαφέστατα δεν αντικρούει το παραμικρό. Αναφέρεται σε κρίσεις συντακτών (τέτοιες δεν υπάρχουν στο χθεσινό δημοσίευμα) αλλά και προθέσεις κάποιων να την πλήξουν.

Τέλος, σημειώνουμε πως όλα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» περιλαμβάνονται στο πόρισμα της ΤτΕ για την Proton και στο παράρτημα αυτού, σελίδες 105-120. Διασταυρώθηκαν ενδελεχώς, ενώ στις 29/11 ερωτήθηκε και η Πειραιώς για όσα την αφορούν και λίγες ημέρες αργότερα απάντησε.

ΥΓ.: Τέλος στους υπαινιγμούς. Ούτε «μαζί τα φάγαμε», ούτε όλοι οι δημοσιογράφοι είμαστε «κερματοδέκτες» (επιχειρήσεων, πολιτικών, κομμάτων, τραπεζών, ιδιοκτητών ΜΜΕ κ.ά.). Αυτά προς το παρόν.*


Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς
Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», με το οποίο επιχειρείται να συνδεθεί η Τράπεζα Πειραιώς με την υπόθεση της Proton Bank, η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει ότι το δημοσίευμα αυτό αποτελεί μέρος ασκούμενων σε βάρος της Τράπεζας πιέσεων, οι οποίες σχετίζονται με αιτήματα δανειοδοτήσεων της Χ.Κ. Τεγόπουλος, εκδότριας εταιρίας της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Η Τράπεζα Πειραιώς είχε εγκρίνει στις 26 Μαΐου του 2010 χρηματοδότηση, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, προς την εταιρία Χ.Κ. Τεγόπουλος. Η χορήγηση έγινε στο πλαίσιο επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρίας Χ.Κ. Τεγόπουλος, για την εξυγίανση των οικονομικών της και τη διάσωση της ιστορικής εφημερίδας. Η απορρόφηση του δανείου έγινε σταδιακά μέσα σε 14 μήνες.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκταμίευσης του δανείου, η εταιρία δεν τήρησε κανέναν από τους όρους του δανείου και αρνήθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης και διάσωσης της εφημερίδας. Φρόντισε μάλιστα στη συνέχεια να μην υπάρχει, σε μία τόσο κρίσιμη φάση, ούτε προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών στην εταιρία Χ.Κ. Τεγόπουλος, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή ακόμη και η παροχή στοιχείων για το πού ακριβώς κατευθύνονται και ποιος καρπώθηκε τα χρήματα που αντλούσε από την Τράπεζα.

Η αποπληρωμή του δανείου συμφωνήθηκε να υλοποιείται από τις εισπράξεις του πρακτορείου διανομής εφημερίδων «Αργος» και για το λόγο αυτό εκχωρήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς η σχετική απαίτηση. Το δάνειο ήταν επταετές, με εξασφάλιση προσημείωση ακινήτου.

Πολύ πρόσφατα, η εταιρία Χ.Κ. Τεγόπουλος, προκειμένου να δανειοδοτηθεί και από άλλο πιστωτικό ίδρυμα, ζήτησε από την Τράπεζα Πειραιώς την αποδέσμευση του 50% αυτής της εκχωρημένης απαίτησης από το πρακτορείο «Αργος». Η Τράπεζα Πειραιώς και πάλι ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό για να διευκολύνει την εταιρία. Ομως, η χορήγηση του δανείου αυτού από το άλλο πιστωτικό ίδρυμα δεν εγκρίθηκε.

Κατόπιν όλων αυτών, τις τελευταίες εβδομάδες, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» επιχείρησε με διάφορους τρόπους να ασκήσει πίεση, προκειμένου να της χορηγηθεί και νέο δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η Τράπεζα δεν συμφώνησε και δεν θα συμφωνήσει στη χορήγηση και επιπλέον δανείου, πάνω στο ίδιο πρόγραμμα «εξυγίανσης» της εφημερίδας, το οποίο της εμφανίστηκε από την εταιρία Χ.Κ. Τεγόπουλος και στο παρελθόν και δεν εφαρμόστηκε.

Για τον λόγο αυτό, μετά την άρνηση της Τράπεζας Πειραιώς, η εταιρία Χ.Κ. Τεγόπουλος αποφάσισε να εμπλέξει σε δήθεν αδιαφανείς συναλλαγές την Τράπεζα Πειραιώς με την Proton Bank. Η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει ότι ουδεμία εμπλοκή είχε σε χρηματοδοτήσεις της Proton προς τις εταιρίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας. Και όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει ενημερωθεί επί του θέματος.

Σε σχέση με τις εταιρίες μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς που αναφέρονται στο δημοσίευμα, έχει αρμοδίως γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι ανήκουν σε πολυμετοχικά επενδυτικά funds, μέτοχοι των οποίων είναι μεγάλος αριθμός ξένων επενδυτών και Ταμεία. Τα funds αυτά τα διαχειρίζονται εταιρίες που είναι συνδεδεμένες με τον όμιλο Sciens, ο οποίος έχει έδρα του τη Νέα Υόρκη.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του ομίλου Sciens ξεπερνούν τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ασκηθούν οι δέουσες διώξεις για όσα εγκληματικά διεπράχθησαν εις βάρος της. Είτε η εγκληματική συμπεριφορά αφορά στην παραληρηματική δυσφήμηση, προκειμένου να αποδεχθούμε τις παράνομες δανειακές απαιτήσεις της Χ.Κ. Τεγόπουλος, είτε αφορά στη νομιμότητα των μέσων και των τρόπων που χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου να πειστεί η Τράπεζα Πειραιώς και να εγκρίνει τη δανειοδότηση της εν λόγω εταιρίας.


- Ποιος καρπώθηκε τα χρήματα
- Εγκληματική συμπεριφορά
- Παράνομες δανειακές απαιτήσεις
- Νομιμότητα των μέσων
Ο αυτοκαταστροφικός συντάκτης του δελτίου Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς προσπαθεί να πειστεί ότι «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται»

Μ.Τ.

Are you talking to me?


Η ανακοίνωση της Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε.
Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» καθώς και με διάφορα άλλα δημοσιεύματα που την τελευταία περίοδο ανακυκλώνονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και με τα οποία επιχειρείται να συνδεθεί η Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε. με την υπόθεση της Proton Bank, δηλώνουμε πως τα δημοσιεύματα αυτά στηρίζονται σε ανακριβείς ή και ανυπόστατες πληροφορίες που μέσω ευφάνταστων σεναρίων και παραπλανητικών κρίσεων των συντακτών τους προσπαθούν να πλήξουν την ίδια την εταιρία, αλλά κυρίως τους βασικούς μετόχους της.
Η σχέση της εταιρίας με την Proton Bank αφορά σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε εκταμιευθεί τον Μάρτιο του 2010. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, η οποία εξυπηρετείται κανονικά από την εταιρία, είχε χορηγηθεί με εξασφαλίσεις η αξία των οποίων την 30.9.2011 ανερχόταν σε 78 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Η Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε. διατηρεί καλούς δείκτες δανειακής μόχλευσης σε εταιρικό και ομιλικό επίπεδο, έχοντας παράλληλα χαμηλότατο ύψος λοιπών υποχρεώσεων. Επίσης, κατά πάγια πολιτική της Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε., οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν οι θυγατρικές της εταιρίες, αλλά και πολύ περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν επενδύσεις που η εταιρία δεν ελέγχει, όπως το αμοιβαίο κεφάλαιο ανοιχτό τύπου Sciens Special Situation Master Fund, δεν επιβαρύνουν τη μητρική εταιρία.

Εν μέσω των πρωτοφανών αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπου ακόμα και παραδοσιακά υγιείς όμιλοι εμφανίζουν υψηλότατες ζημιές και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης, η Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε. αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της, ιδιαίτερα απέναντι στις δανείστριες τράπεζές της, με πνεύμα καλόπιστης συνεργασίας και συνεννόησης.

Η Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε. θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ασκηθούν οι δέουσες διώξεις για όσα δυσφημιστικά και συκοφαντικά διακινούνται εις βάρος της.

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Δεκ 19, 2011 1:00 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Ηλεκτρονική Έκδοση
enet.gr, 12:30 Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011
Στρος Καν: Η κατάρρευση του ευρώ δεν αποτελεί λύση
Μία κατάρρευση της Ευρωζώνης δεν θα έλυνε την κρίση χρεών της Ευρωζώνης και οι τράπεζες της Γηραιάς ηπείρου πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν, δήλωσε σήμερα ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.
Ο Στρος Καν μιλησε σε ένα φόρουμ στο Πεκίνο σε μία σπάνια δημόσια εμφάνιση μετά την άρση των κατηγοριών σε βάρος του για σεξουαλική επίθεση.

Δήλωσε στους ρεπόρτερ πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι περισσόερο πρόθυμες να μειώσουν τον δανεισμό τους από το να αντλήσουν νέα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν τους νέους κανόνες κεφαλαικής επάρκειας, μία εξέλιξη αρνητική για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Μία θεμελιακή λύση στη κρίση χρεών θα έπρεπε να βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη και δεν θα έπρεπε να δίδεται υπερβολική σημασία στα μέτρα λιτότητας, δήλωσε, προσθέτοντας πως είναι κρίμα που η στρατηγική του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν υιοθετήθηκε όπως έπρεπε.

Ακόμη προέβλεψε πως θα απαιτηθεί πολύς χρόνος μέχρις ότου η ΕΕ εξέλθει από την κρίση και πως Γερμανία και Γαλλία πρέπει να συμβιβαστουν και να συμφωνήσουν πάνω σε ένα σχέδιο προόδου, όμως οι μεταξύ τους σχέσεις δεν είναι τόσο ισχυρές όσο παλιά.

Ο Στρος Καν τόνισε πως το διεθνές νομισματικό σύστημα είναι δυσλειτουργικό και πως η επαναρύθμιση του προϋποθέτει ομαλές διασυνοριακές κινήσεις κεφαλαίων.

Τέλος, επισήμανε πως το ΔΝΤ πρέπει να εξετάσει την πρόσθεση νέων νομισμάτων στο καλάθι των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (είναι το λογιστικό χρήμα του ΔΝΤ) και πως ένα από αυτά είναι το γιουάν, αλλά θα πρέπει πρώτα να αφεθεί σε ελεύθερη διαπραγμάτευση στις αγορές.

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μπροστα στο μεγαλυτερο rally ολων των εποχων 13/3/2009 10:52
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Δεκ 19, 2011 1:11 pm 
Χωρίς σύνδεση
Επώνυμος Χρήστης
Επώνυμος Χρήστης
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 01, 2009 7:22 pm
Δημοσιεύσεις: 3171
Νίκος Χειλάς

Γκούσταφ Χορν: "Μόνο η ΕΚΤ µε αγορά οµολόγων µπορεί να βοηθήσει"
Ο καθηγητής Μακροοικονομίας επιτίθεται στη θεωρία της Μέρκελ για υπερχρεωμένα κράτη,
προβάλλει την ανισομερή ανάπτυξη της ευρωζώνης και μιλάει για κρίση θεσμών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2011, 05:45

Στους επικριτές της πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ, που θεωρεί ότι για την κρίση ευθύνονται τα υπερχρεωμένα κράτη, ανήκουν πολλοί οικονομολόγοι και πολιτικοί που μιλούν για κρίση του ευρώ, όπως ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ


Υπάρχουν γνώµες που είναι πιο ακλόνητες και από προκαταλήψεις.
Σε αυτές ανήκει και η άποψη της Ανγκελα Μέρκελ ότι η τρέχουσα κρίση οφείλεται κυρίως στην υπερχρέωση ορισµένων χωρών και το ευρώ είναι απλώς το αθώο παράπλευρο θύµα της.
Η πραγµατικότητα τη διαψεύδει. Πριν από τα χρέη υπήρξαν τα ελλείµµατα στα εµπορικά ισοζύγια και σε εκείνα των τρεχουσών συναλλαγών. Πριν και από αυτά η ανισόρροπη ανάπτυξη της πραγµατικής οικονοµίας ως το λογικό αποτέλεσµα ενός παράλογου καπιταλιστικού ανταγωνισµού. Επιπροσθέτως η χρηµατοοικονοµική κρίση του 2008 «γονάτισε» πολλούς κρατικούς προϋπολογισµούς µε τα «δώρα» στις τράπεζες – εγγυήσεις, δάνεια, διαγραφές χρεών. Αλλά και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ αυτοδιαψεύδεται. Σε οµιλία της την περασµένη Τετάρτη στη γερµανική Βουλή για τα αποτελέσµατα της Συνόδου Κορυφής στις 8-9 ∆εκεµβρίου δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της σχεδιαζόµενης δηµοσιονοµικής ένωσης είναι η εξάλειψη των «εκ γενετής» λαθών του ευρώ, της αιτίας µυρίων άλλων κακών στη νοµισµατική ένωση. Εστω και ασυνείδητα «σταµπάρισε» έτσι το κοινό νόµισµα ως τον πρωταίτιο της κρίσης.Αλλοι πολιτικοί και οικονοµολόγοι µιλάνε βέβαια συνειδητά για κρίση του ευρώ ως συµπύκνωση όλων των προαναφερθεισών κρίσεων. Σε αυτούς προστέθηκαν τελευταία ο σοσιαλδηµοκράτης πρώην καγκελάριος Χέλµουτ Σµιτ και ο χριστιανοδηµοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Σαξονίας Κουρτ Μπίτενκοπφ. Η συζήτηση δεν είναι θεωρητική.

Σε αυτή συµβάλλει και η συνέντευξη µε τον καθηγητή της Μακροοικονοµίας Γκούσταφ Χορν, διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονοµικής Ερευνας Hans Böckler Stiftung στο Ντύσελντορφ.
Μόνο αν διακριβωθεί επακριβώς ο χαρακτήρας της κρίσης, µπορεί να εκπονηθεί η σωστή στρατηγική για την καταπολέµησή της.
Στις Βρυξέλλες πριν από µία εβδοµάδα συνέβη το εντελώς αντίθετο.

Η καγκελάριος Μέρκελ υποστηρίζει ότι η τρέχουσα κρίση οφείλεται στην υπερχρέωση μεμονωμένων χωρών. Είναι λάθος αυτό;

«Πολύ λάθος. Πρόκειται για κρίση των θεσµών της ευρωζώνης, επειδή ως σήµερα δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς οι χώρες-µέλη θα τακτοποιήσουν το έλλειµµα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το ερώτηµα αν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δώσει εγγυήσεις για τα εµπορικά ελλείµµατα δεν έχει απαντηθεί ακόµη τελεσίδικα».

Ποιες ήταν κατά τη γνώμη σας οι γενεσιουργοί αιτίες της κρίσης;

«Η αρχή έγινε µε το έλλειµµα στο γενικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που παραµελήθηκε εντελώς. Ξεκινώντας από αυτό δηµιουργήθηκαν πολλές ανισορροπίες, επειδή η ανταγωνιστικότητα ορισµένων χωρών, όπως η Ελλάδα, επιδεινώθηκε, ενώ άλλων, όπως η Γερµανία, ενισχύθηκε σηµαντικά. Αυτό δεν θα µπορούσε να έχει αίσιο τέλος σε µια νοµισµατική ένωση. Οταν κατόπιν ήρθε η χρηµατοοικονοµική κρίση και οι επενδυτές έγιναν περισσότερο νευρικοί, αντιλήφθηκαν αυτό το πρόβληµα και αντέδρασαν αναλόγως. Αυτό ήταν η αφετηρία της συνολικής κρίσης. Απόδειξη, ότι πριν από την εκδήλωσή της δεν υπήρχε σηµαντική υπερχρέωση των χωρών, σε ορισµένα από τα προβληµατικά κράτη µάλιστα το χρέος είναι και σήµερα µικρότερο της Γερµανίας. ∆εν πρόκειται λοιπόν µόνο για κρίση χρέους των κρατών».

Αυτό σημαίνει ότι η καγκελάριος βάζει σε λάθος σημείο τον μοχλό για το ξεπέρασμα της κρίσης;

«Σίγουρα. Οι προσπάθειες για τη µείωση των κρατικών χρεών δεν αρκούν. Πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο η ιδιωτική υπερχρέωση και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας ορισµένων κρατών. Η συνταγή της λιτότητας, για όλες µάλιστα τις χώρες, είναι αντίθετα βλαπτική. Αυτός είναι και ο λόγος που η ευρωζώνη θα µπορούσε να εισέλθει σε ύφεση το ερχόµενο έτος».

Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ισορροπία εντός και εκτός της Ευρώπης υπό τη δικτατορία της αρχής της ανταγωνιστικότητας; Δεν θα έπρεπε αντιθέτως να επιδιωχθεί η άρση της αρχής αυτής μέσω πολιτικών συμφωνιών;

«Σίγουρα θα έπρεπε να δηµιουργηθούν λογικοί κανόνες που θα επέτρεπαν στα κράτη να µην είναι πλέον βορά των αγορών, αλλά κυρίως της τύχης τους. Βραχυπρόθεσµα, το µόνο που µπορεί να βοηθήσει είναι η προθυµία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει οµόλογα των προβληµατικών χωρών στη δευτερογενή αγορά. Μακροπρόθεσµα χρειαζόµαστε κανόνες που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα όλων των χωρών, έτσι που να σταµατήσει η αναπαραγωγή των µεταξύ τους ανισορροπιών».

Χωρίς ανταγωνιστικότητα λοιπόν δεν γίνεται...

«Ο ανταγωνισµός των επιχειρήσεων είναι γεγονός και δεν µπορεί να καταργηθεί µε διατάγµατα. Αν όµως δηµιουργηθούν λογικοί κανόνες, όπως η σύνδεση των αµοιβών µε την παραγωγικότητα και ο περιορισµός του πληθωρισµού σε ποσοστό κάτω από 2%, τότε δεν θα υπάρχουν προβλήµατα».

Πέρα από τις τρέχουσες αιτίες της κρίσης, ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα «εκ γενετής» λάθη του ευρώ;

«Το πρόβληµα είναι ότι ως τώρα δεν έχει δοθεί απάντηση στη διαφορετική εξέλιξη του πληθωρισµού στα κράτη-µέλη της ευρωζώνης. Πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, έχουν ξεπεράσει το επιτρεπόµενο όριο, άλλες, όπως η Γερµανία, βρίσκονται πολύ πιο κάτω από αυτό. Ως τώρα η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι η υπέρβαση του ορίου είναι κάτι το κακό, η υποσκέλισή του, αντίθετα, κάτι το καλό. Αυτό δεν ισχύει όµως πραγµατικά. Το σωστό είναι να κινούνται όλες οι χώρες κατά µήκος του ορίου που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η συνεχής απόκλιση ορισµένων χωρών από αυτό είναι η αιτία κάθε κακοδαιµονίας. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει συµφωνία, να σταµατήσουν οι αποκλίσεις».

Για την Ελλάδα πάντως η υψηλή ανταγωνιστικότητα παραμένει άπιαστο όνειρο. Πιστεύετε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ή διαιωνίζουν μια μετέωρη κατάσταση;

«Η µετέωρη κατάσταση παραµένει. Και αυτό όχι τόσο λόγω της Ελλάδας, όσο λόγω των άλλων κρατών που µπήκαν ενδιάµεσα στην κρίση. Αν η ΕΚΤ δεν παρέµβει, τότε θα έρθει η στιγµή που µια χώρα θα πει ότι δεν µπορεί να πληρώσει πλέον τους πανύψηλους τόκους. Και αυτό θα προκαλέσει πολύ πιθανόν τη διάλυση της ευρωζώνης».

ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


«Μηδαµινό το όφελος του “κουρέµατος”»

Τι σημασία έχει για εσάς η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του ελληνικού χρέους;

«Απολύτως καµία, επειδή τέτοια δήθεν εθελουσία συµµετοχή κάνει τους επενδυτές πιο ανασφαλείς και τους εξωθεί στην ακύρωση των τοποθετήσεών τους. Η αθέτηση της αρχικής υπόσχεσης ότι δεν θα γίνει “κούρεµα” του ελληνικού χρέους τούς προέτρεψε να κάνουν τώρα “απεργία” επενδύσεων».

Πώς κρίνετε τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF);

«Θα προτιµούσα φυσικά να µη γίνουν, επειδή δεν θα επιφέρουν ουσιαστικό “κούρεµα”.
Οι διαπραγµατεύσεις προχωρούν πολύ αργά, επειδή πολλοί επενδυτές αρνούνται να συµµετάσχουν σε αυτές.
Το “κούρεµα” αποτελεί πολύπλοκη διαδικασία, και το επακόλουθό του είναι συνήθως πολλές δικαστικές προσφυγές. Το πρακτικό του όφελος είναι µηδαµινό».

Ο πρόεδρος του IIF Γιόζεφ Ακερμαν προτείνει τα νέα ελληνικά ομόλογα να διέπονται από το βρετανικό δίκαιο και όχι υπό ελληνικό, όπως ισχύει για τα υπάρχοντα.
Η αποδοχή της πρότασης δεν θα ισοδυναμούσε με πλήρες ξεπούλημα των ελληνικών συμφερόντων;

«Για την Ελλάδα κάτι τέτοιο θα σήµαινε αντασφάλιση, επειδή σε περίπτωση εξόδου της από την ευρωζώνη θα µπορούσε να εξοφλήσει τα δάνεια σε δραχµές.
Το πλεονέκτηµα για τις τράπεζες είναι ότι θα έπαιρναν τα λεφτά τους πίσω, επειδή, αν τα δάνεια παρέµεναν σε ευρώ, η Ελλάδα δεν θα µπορούσε µάλλον να τα εξυπηρετήσει.
Αλλά το σηµαντικότερο είναι να µην προκύψει τέτοια έξοδος και να γίνουν τα πάντα για να µην προκύψει».

_________________
Μόνον εκείνοι που έρπουν δεν πέφτουν ποτέ.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 11480 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1 ... 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123 ... 1148  Επόμενο

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 21 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr