Η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα τείνει να εξελιχθεί σε πληθωρισμό Η πολιτική προσφοράς χρήματος βάζει σε δίλημμα τη Fed
O διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, είχε διαβεβαιώσει τους αναγνώστες της WSJ με άρθρο του στο φύλλο της 21ης Ιουλίου ότι έχει τα απαιτούμενα εργαλεία, προκειμένου να αποτρέψει την τεράστια ρευστότητα που έχει διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα, να εξελιχθεί σε πληθωρισμό μακροπρόθεσμα επικίνδυνο για την ανάκαμψη.
Τα εργαλεία όντως υπάρχουν. Εχει όμως η Fed την τόλμη να τα χρησιμοποιήσει εγκαίρως; Θα διακινδυνεύσει να έρθει σε σύγκρουση με το Κογκρέσο και την κυβέρνηση Ομπάμα, επιστρέφοντας σε μία περιοριστική πολιτική, όταν η οικονομία θα έχει μόλις τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης και οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι ορατές, χωρίς όμως ακόμη να έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. «Οι οικονομικές συνθήκες μάλλον δεν θα δικαιολογούν μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική για μακρά περίοδο ακόμη» έγραφε τότε ο κ. Μπερνάνκι.
Στο παρελθόν οι επιλογές της Fed ως προς το πότε και πώς να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία για να ρυθμίσει την προσφορά χρήματος δεν ήταν επιτυχημένες, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Η απόφασή της να χρηματοδοτήσει τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα στα μέσα της δεκαετίας του '70 είχε στείλει τον πληθωρισμό στο 15%. Στο πρόσφατο παρελθόν η δραστική μείωση των επιτοκίων κατά την οικονομική ανάκαμψη του 2003 δημιούργησε την πιστωτική «φούσκα», που έσκασε πέρυσι με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες.
Οι δυσκολίες της Fed στο να αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη πολιτική προσφοράς χρήματος δεν είναι νέο φαινόμενο. Ενώ τις τελευταίες δεκαετίες τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από την επιμονή στη χαλαρή νομισματική πολιτική για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, κατά τις πρώτες δεκαετίες από τη σύστασή της συνέβαινε το αντίθετο. Το 1930 άφησε το τραπεζικό σύστημα να στερεύσει, πυροδοτώντας έτσι ένα «ντόμινο» χρεοκοπιών. Το 1937 ακολούθησε την ίδια πολιτική, παρατείνοντας έτσι την περίοδο της Μεγάλης Υφεσης.
Βεβαίως, η Fed είχε και καλές στιγμές. Πιστώνεται για παράδειγμα την 20ετή περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, που άρχισε το 1983. Τις περισσότερες φορές όμως αντιδρά στις κρίσεις υπερβολικά είτε με περίσσεια αυστηρότητα όπως έκανε τη δεκαετία του '30 είτε με περίσσεια γενναιοδωρία, όπως τα τελευταία χρόνια.
Απο:http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/05/1698733.htm
_________________ Φύση και Θέση ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ.
ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣEI
|