Αρχική > ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ξένοι θεσμικοί ψάχνουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012 16:18 | | inShare0 Συνωστισμός από ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, private equities, distressed asset funds, κρατικά επενδυτικά οχήματα, αλλά και Ελληνες επενδυτές από τα εξωτερικό, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες και οι επαφές, που, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, έχουν εκπρόσωποι της China Investment Corporation με Ελληνες επιχειρηματίες στην προσπάθειά της να αποκτήσει αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για fund με ρευστότητα 300 δισ., το οποίο χρηματοδοτείται από το Chinese State Administration for Foreign Exchange Reserves. Εχει ήδη πάρει σημαντικά μερίδια σε ευρωπαϊκά brands και φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με ελληνικά συμφέροντα.
Στον χώρο των ξενοδοχείων, μεγάλη κινητικότητα σημειώνεται ως προς την αγορά μονάδων που τελούν υπό τον έλεγχο υπερχρεωμένων ομίλων αλλά και μονάδων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ελληνικών τραπεζών. Μεταξύ των ξένων που ενδιαφέρονται για τουριστικά ακίνητα αναφέρονται από παράγοντες της αγοράς η γαλλική πολυεθνική εμπορικών ακινήτων Klepierre, η αμερικανική Carlton Group, συμφερόντων του ελληνοεβραϊκής καταγωγής Howard L. Michaels, επενδυτικά οχήματα συμφερόντων Donald Trump και της Soros Fund Management, η ελβετική Bridge Οver Group SA, που εδρεύει στη Γενεύη και η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Aristagora Advisors Co. Ltd.
Ακόμα, Ελληνες του εξωτερικού αναζητούν, μέσω κτηματομεσιτικών οίκων, όπως η King Hellas, εν λειτουργία ξενοδοχειακές μονάδες υψηλής ποιότητας, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Ακίνητα, επιχειρήσεις και ιδιωτικοποιήσεις έχει στην ελληνική ατζέντα του και το Calamos Asset Management του Ελληνοαμερικανού ομογενούς John P. Calamos. Τέλος, συχνά αναφέρεται από Ελληνες κτηματομεσίτες και έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από Ρώσους επιχειρηματίες.
Ανάμεσα στα ακίνητα των οποίων η εκποίηση έχει μπει στο τραπέζι συγκαταλέγονται ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, το Hilton, τουριστικά ακίνητα που βρίσκονται στον έλεγχο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και μεγάλες μονάδες γνωστών ελληνικών επιχειρήσεων. Κύκλοι της βιομηχανίας υπολογίζουν πως μόνο στην περιοχή της Αττικής τα ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας που αναζητούν αγοραστή ξεπερνούν τα 100, στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική τα 80 και ανεβάζουν τα πωλητήρια σε ολόκληρη την Ελλάδα σε περισσότερα από 1.000.
Στο μεταξύ, το Greylock Capital Management, που έγινε ευρύτερα γνωστό από τις θέσεις του σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, έχει στείλει κλιμάκιο στην Αθήνα για επιχειρηματικές επαφές. Το ίδιο και η γαλλική επενδυτική τράπεζα Montpelier Capital, που εστιάζει την προσοχή της σε μικρομεσαίες (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δηλαδή μεγάλες για την Ελλάδα) επιχειρήσεις. Hedge fund και ιδιώτες επενδυτές αντιπροσωπεύει σε συναντήσεις που πραγματοποιεί η Owl Creek Asset Management, η οποία, όπως και οι Montpelier και Greylock, συμμετείχαν, νωρίτερα φέτος, σε επισκέψεις σε ελληνικές εισηγμένες που οργάνωσε η επενδυτική τράπεζα Exotix και η BETA AΧΕΠΕΥ.
Ενδιαφέρον για δουλειές με ελληνικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των επαφών που έχει οργανώσει το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα η αντιπροεδρία και το Invest in Greece, έχουν εμπράκτως εκδηλώσει και μεγάλα κρατικά funds, όπως το Abu Dhabi Fund for Development και η ομοεθνής του Sharjah Investment and Development Authority, το Qatar Holding LLC που χρηματοδοτείται από το Qatar Investment Authority.
Ενεργό ενδιαφέρον έχει καταγραφεί και από μέλη του Korea Trade Promotion Corporation, ενώ μεταξύ των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων του εξωτερικού (sovereign funds) τα οποία μέσω επενδυτικών τραπεζών όπως η Carlton κοιτούν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται αυτό της Νορβηγίας και τα αυστραλιανά συνταξιοδοτικά Superannuation Funds.
Ακόμα, θέσεις σε ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις του εξωτερικού έχουν πάρει αγγλικά funds, όπως το Icon Capital. Και ελληνικά επενδυτικά οχήματα, όμως, όπως η Lead Finance, επιχειρούν εξαγορές εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης.
|